Роман Шеремета: "Якщо хочете світових висот — постійно рухайтесь до мети"

До Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу завітав його випускник, всесвітньовідомий український економіст — Роман Шеремета. У рамках свого візиту він прочитав лекцію студентам, викладачам та всім, хто цікавиться дослідницькою роботою на тему: "Наукові дослідження. Як публікуватися у відомих міжнародних журналах".

Привітав гостя ректор університету, проф. Крижанівський Є.І., відзначивши, що історія успіху Романа Шеремети — це чудовий приклад того, як можна отримати відповідні знання в ІФНТУНГ і стати всесвітньовідомим економістом. Євстахій Іванович також зазначив, що економіці України на сьогодні надзвичайно потрібні нові ідеї, нові думки, молоді економісти, які зможуть вивести економіку нашої держави на якісно новий рівень розвитку.

Роман Шеремета розпочав свою лекцію із інформації про те, як відбувається ранжування університетів у світі. Відомий науковець чітко окреслив позицію, якої повинні дотримуватись університети — щоб стати конкурентоспроможним ЗВО, в першу чергу, потрібно покращити свої позиції в міжнародних рейтингах. Зокрема, одним із способів підвищити рівень українських університетів є публікації у провідних міжнародних журналах, які дають розуміння світових тенденцій розвитку науки. Так, рейтинг університетів Times Higher Education базується на 60% на науковій діяльності та праці викладачів, тому зосередити зусилля потрібно саме в цьому напрямі.

Роман поділився з присутніми досвідом правильної публікації міжнародного рівня та надав цінні поради. Перший крок до успіху та передових позицій — це знання англійської мови, яка є на сьогодні мовою науки, адже у світовому рейтингу університетів передові місця займають країни, в яких високий рівень знання англійської мови. Не менш важливим є бажання працювати та постійно вдосконалюватись. Роман зазначив, що його життєве кредо звучить так — "Швидко — це повільно, але кожен день". Важливим є також вибір теми, оскільки хороша стаття починається з хорошої ідеї, яка має потенціал вплинути на науку та суспільство. Щоб отримати такі ідеї потрібно читати не тільки в своїй галузі, а також брати участь у читальних групах, де діляться ідеями.

Загалом, присутні мали чудову можливість отримати цінну інформацію про те, як проводиться ранжування університетів у світі, що потрібно робити для того, щоб підняти рейтинг університету, як налагодити систему стимулів, фінансування науки, та міжнародну співпрацю.

Роман Шеремета побажав студентам та молодим науковцям вчитися генерувати ідеї, саме тоді за них боротимуться кращі компанії світу. Він зазначив, що для досягнення успіху важливо бути відкритим до змін та не боятися ризиків.

Довідково. Роман Шеремета — всесвітньовідомий український економіст, випускник фізико-математичного ліцею та ІФНТУНГ, в якому успішно навчався з 1999 по 2003 рік за спеціальністю "Економіка підприємства паливно-енергетичного комплексу". Сьогодні Роман — Професор Школи менеджменту ім. Везерхеда при Університеті Кейс Вестерн Резерв і спеціаліст в експериментальній економіці та теорії ігор, входить до складу редколегії видання "Journal of Economic Behavior and Organization" з третьої категорії рейтингу Academic Journal Guide.

Варто відзначити, що Роман Шеремета займає перше місце у міжнародному рейтингу IDEAS – 2018 серед кращих молодих економістів світу і поділяє перше місце у рейтингу Forbes: Top Economic Thinkers – 2015 серед кращих економістів світу українського походження.

До його наукового надбання входить понад 80 наукових статей та монографій в галузях експериментальної економіки, теорії ігор, поведінкової економіки, вирішення конфліктів, організації промисловості та мотивації праці. Результати досліджень опубліковані в провідних світових наукових журналах з економіки, бізнесу, психології та політики.

 

 

 

Роман Шеремета оцінив якість вітчизняної економічної освіти

Українська