Круглий стіл «Вуглеводневий сектор Івано-Франківщини: проблеми та рішення»

21 січня 2015 року в Національному технічному університеті нафти і газу провели круглий стіл «Вуглеводневий сектор Івано-Франківщини: проблеми та рішення», організований спільно з ГО «Бюро розвитку, інновацій та технологій», який об’єднав десятки профільних експертів, науковців, управлінців, представників владних структур і ЗМІ для обговорення питань, пов’язаних із проблемами та перспективами видобування нафти і газу в Івано-Франківській області. Захід відбувся у рамках проекту «Незалежний моніторинг ресурсних і фінансових потоків від видобутку традиційних та нетрадиційних вуглеводнів в Україні в рамках УРП», який виконується за фінансової підтримки ЄС.

Засідання круглого столу відкрив проректор з наукової роботи проф. Олег Карпаш, який наголосив на важливості проведення такого роду заходів, адже питання розвитку енергетичного сектору України на сьогоднішній день є, як ніколи, актуальним. “Від енергетичного сектору залежить економічне зростання України, її енергетична та націонална безпека, а також інвестиційна привабливість”, - зауважив проректор. За його словами, існує два шляхи вирішення проблем енергетичного комплексу України – це збільшення видобутку власної вуглеводневої сировини та енергоефективність і енергозаощадження. Стосовно першого, то великого розголосу набуло питання освоєння родовищ сланцевого газу в Україні. Коли піднялось питання потенційного видобутку сланцевого газу в Україні, ІФНТУНГ своєчасно відреагував і почав пропагувати, поширювати інформацію про можливості і потенціал нетрадиційного газу. Університет неодноразово проводив і брав участь у міжнародних семінарах та конференціях, присвячених перевагам видобутку газу зі сланців.

На жаль, на сьогодні співпраця з потужним інвестором-фірмою Шеврон призупинена, і жодних коментарів від урядовців суспільство не почуло.

Детальніше про видобуток природного газу зі сланцевих порід, у першу чергу на Олеському родовищі (Львівська та Івано-Франківська області), розповів завідувач кафедри польової нафтогазової геофізики, проф. Олександр Петровский. Олександр Павлович працював у складі групи експертів, яка досліджувала не тільки  наукову сторону видобутку сланцевого газу на території України – питання геології, геофізичних методів, але й питання екологічної безпеки, оцінки ризиків тощо. Результати дослідження свідчать про сприятливі умови та перспективність такого видобутку при мінімальних застереженнях. Наводячи конкретні цифри та приклади досвіду освоєння родовищ сланцевого газу в світі, професор Петровський фахово пояснив питання, які піднімають окремі вчені та екологічні організації стосовно проблеми, а саме – екологічні ризики від забруднення води, витрати води, технологія гідророзриву. Зокрема, професор розвіяв міфи, навіяні так званими «агресивними» екологами, які запевняють, що видобуток газу зі сланців призведе до перетворення поверхні Землі на рельєф Місяця.

За фінансування Британської Ради ІФНТУНГ виконує «Угоду про налагодження співробітництва між українськими та британськими ВНЗ». В рамках цього проекту участь у круглому столі приїхала взяти делегація з Великобританії – відомий учений та експерт у галузі сланцевого газу професор Кевін Тейлор і доктор Патрік Дьюї (Університет Манчестера). Виступ професора Тейлора був присвячений досвіду Великої Британії в галузі розвідки, буріння та видобування сланцевого газу. 

На засіданні також обговорили управлінські зміни в енергетичному секторі. Так з доповіддю на тему «Перспективні напрямки керованих змін в організації функціонування Івано-Франківського сектору енергетичного ринку» виступив професор кафедри менджменту і адміністрування Віктор Петренко. Директор НДІ нафтогазової енергетики і екології, доц. Максим Карпаш виніс на обговорення питання про регуляторні зміни до порядку розроблення покладів сланцевго газу в Україні.

Результатом заходу стало рішення зібрати організаційну колегію круглого столу і сформулювати офіційну позицію університету щодо видобутку сланцевго газу в Україну.

Відкриття круглого столу. Вітальний виступ проректора з наукової роботи проф. Олега Карпаша Завідувач кафедри польової нафтогазової геофізики проф. Олександр Петровский розповідає про особливості видобутку сланцевого газу в Україні Професор Кевін Тейлор (Університет Манчестера) ділиться досвідом Великобританії в освоєнні родовищ сланцевого газу Професор кафедри менджменту і адміністрування Віктор Петренко виступає з доповіддю про управлінські зміни в енергетичному секторі України Обговорення сучасного стану Івано-Франківского сектору енергетичного ринку. Професор Петровський (зліва) та професор Петренко (справа) З доповіддю виступає директор НДІ нафтогазової енергетики і екології, доц. Максим Карпаш

 

 

Українська