Витривалість і світлий розум – не лише завдяки спорту й книжкам

Науковці давно звертають нашу увагу: аби завжди бути в хорошій формі необхідне ще й повноцінне харчування. Але що це означає на практиці? Скажемо одразу: мова зовсім не про дієти. Йдеться про продукти, які можуть дуже суттєво покращити загальне самопочуття людини, підвищити її працездатність, а відтак – і успіхи (в навчанні чи роботі).

Все гранично просто: дослідники розташували зернові й вироби з них, овочі й фрукти, горіхи та бобові, рибу та птицю, яйця, молоко й молочні продукти, червоне м’ясо та солодощі в чіткій послідовності – у формі піраміди, що має у своїй основі  базові продукти й різко звужується в напрямку таких улюблених нами солодощів, чіпсів і снеків. Варто лише побудувати своє харчування в зазначеній пропорції – і ви відчуєте себе здоровішими й працездатнішими.   

Щоправда, складно буває дотримуватися цих рекомендацій в стрімкому темпі життя, коли на роботі – лише сухом’ятка, а по дорозі трапляється тільки фаст-фуд. От і придивіться до піраміди здорового харчування: де в ній знаходиться ваш хот-дог із майонезом і кола? То ж бо й воно!

Особливо потерпає від цих проблем молодь, у якої ще й бюджет скромний. Але для студентів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу ця проблема тепер вирішена: днями на його території, на другому поверсі їдальні, яка донедавна стояла пусткою, рознеслися смачні пахощі. Оминути - важко! Тож щодня дедалі більше відвідувачів повертають до нового закладу.

Першими великий «лайк» його кухарям поставили учасники ІІІ Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій, що минулого тижня відбувся в стінах ІФНТУНГ. Адже для дітей вони приготували поживний сніданок (обов’язковий для майбутніх переможців) і смачний обід. А тепер гостинно зустрічають працівників і студентів університету. Враховують смаки усіх - вегетаріанців і м’ясоїдів, також пам’ятають про особливості харчування мусульман і пропонують різноманітне меню відповідно до культурних традицій представників різних національностей, що навчаються в університеті. Тому в асортименті є плов зі свининою і плов з курятиною; смажена рибка й тушковане м’ясо; біфштекс й апетитні сирнички з повидлом.

Виконавчий директор закладу Тарас Тришкалюк  розповідає:

-Маємо багато страв на вільний вибір: 5 - 6 - м’ясних, 3 види гарніру, 4 - 5 різних салатів, також пропонуємо комплексні обіди, які змінюються щодня. Прагнемо забезпечити людям  справжнє харчування по-домашньому за помірковану ціну. Судіть самі: за вуличний фаст-фуд із напівфабрикатів продавці правлять 35 грн. Ми ж пропонуємо альтернативу таким «перекусам» на ходу - повноцінний комплекс із трьох страв (салат, перше, друге, хліб і узвар) - за 40 грн., у затишному, комфортному приміщенні, до речі - з безкоштовним Wi-Fi для відвідувачів.

Серед них ми помітили голову студентського профкому ІФНТУНГ Марію Адамович. Вона вже не вперше у новій їдальні, бо впевнена:

-Традиційне обіднє меню – корисніше й поживніше. Треба витримувати щоденні навантаження, треба, щоб голова добре працювала, тому стараюсь обирати вітамінні страви. Взагалі люблю поїсти тепленьке й свіженьке.

Такої ж думки завідувачка науково-технічного відділу науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики й екології Олександра Семесюк:   

-Щойно довідалась про цю їдальню – прийшла скуштувати їхні страви. Вважаю, що краще на обід з’їсти перше, друге й третє. Бо хоч у виборі продуктів себе не обмежую, але коли перекушу фаст-фудом – одразу відчуваю: для організму це занадто важко.

Смаки клієнтів, серед яких і викладачі, й студенти – люди різного віку й уподобань, уважно вивчає завідуючий виробництвом Юрій Вінтоняк:

-Для нас дуже важлива думка відвідувачів. Насамперед зважаємо на те, що люди хочуть якості. Тому в нас немає жодних напівфабрикатів. Щоб усе було якнайсвіжіше, беремо продукти у місцевих виробників. Щоб забезпечити максимальну чистоту технологічних процесів, використовуємо сучасну техніку. Популярні зараз страви-гриль, приміром, готуємо на гриль-марміті, тому і стейки, й ковбаски, й грильовані овочі  - без шкідливого для здоров’я нагару. Посуд у нас ніхто вручну не миє: ми придбали посудомийну техніку фірми ZANUSSI, що працює в температурному режимі +84° С, бо столові прибори повинні сяяти. Пухке картопляне пюре - це також робота спеціальної протирочної машини. Техніка допомагає і в розрахунках: деякі страви - порційні, але деякі обов’язково треба зважувати. Приміром, ковбаски-гриль або смажена риба - її ж неможливо нарізати на абсолютно однакові за вагою шматки. То чому клієнт повинен переплачувати? До речі, для зручності відвідувачів ми пропонуємо як оплату готівкою, так і банківськими картками. Для їх же комфорту наші працівники самі прибирають зі столів - немає потреби нести свою тацю з використаним посудом до віконечка кухні.

З тих же міркувань зручності працівники їдальні пропонують також страви в одноразових упаковках - із собою. Хоча гостям, здається, більше подобається без поспіху обідати в красивому гуцульському інтер'єрі: ніхто не квапиться, а дехто вже й цікавиться, як можна організувати тут день народження в колі друзів. Адже меню - дуже привабливе: кілька видів супів і наваристий борщик; голубці й відбивні, ніжні деруни із запашною грибною підливою; ситна капуста з м’ясом по-селянськи; улюблені олів’є, «шуба», вінегрет і корейська морква; а до соків, чаю та кави - смачні заварні тістечка, кекси й сочники. Солодощі - від місцевих кондитерів, свіжовипечені, відтак - без консервантів і стабілізаторів.

Організатори закладу, маючи за плечима 16-річний досвід роботи у шкільних їдальнях, точно знають: успіхи в навчанні й хороше самопочуття забезпечуються не тільки студіюванням підручників і заняттям спортом. Досягати більшого допомагає повноцінне, здорове харчування.

 

 

Українська