ІФНТУНГ ініціював створення Координаційного центру по розробці СЕО

Перший проректор Олег Миколайович Мандрик та завідувач кафедри туризму Людмила Миколаївна Архипова взяли участь в семінарі-тренінгу зі стратегічної екологічної оцінки (СЕО), який проходив 5 березня в Івано-Франківській обласній державній адміністрації.  

У семінарі також взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка, начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Андрій Пліхтяк, директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, головний експерт проекту ПРОМІС з міжвідомчої співпраці та економічного розвитку Олександр Ігнатенко, експерти-консультанти, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування,  архітектурних  і проектних організацій області.

Як відомо, наприкінці 2018 року в Україні запрацював євроінтеграційний Закон «Про оцінку впливу на довкілля», а 20 березня 2018 року Верховна Рада України також ухвалила важливий екологічний Закон «Про стратегічну екологічну оцінку». Досвід інших країн щодо застосування цих законів показує, що найефективніше вони працюють разом, дозволяючи виявляти, аналізувати  та враховувати екологічні фактори і можливі негативні наслідки  для довкілля  при розробленні державних, місцевих чи галузевих програм, як це працює у всьому світі. 

Так, відповідно до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» головною метою СЕО є сприяння розвитку держави шляхом охорони навколишнього природного середовища, забезпечення безпеки життєдіяльності населення та дотримання екологічних вимог під час розробки державних програм планування.

Впроваження СЕО дає можливість враховувати, поряд з економічними, екологічні фактори на стадії формулювання цілей, планування та ухвалення рішень про провадження тієї чи іншої діяльності.

Саме цим питанням був присвячений семінар, на якому детально обговорювалося значення СЕО, законодавчі засади, основні принципи реалізації та елементи.

Перший проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик, який близько десяти років очолював Інженерно-екологічний інститут, у своєму виступі розповів присутнім  про значний потенціал університету в цій галузі й висловив пропозиції щодо ефективного впровадження СЕО: «В ІФНТУНГ уже давно створена відповідна та потрібна на сьогодні база для впровадження стратегії екологічної оцінки. У нас успішно функціонують екологічні лабораторії, кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища та охорони праці, є можливість готувати спеціалістів освітньо-кваліфікаційних рівнів «Бакалавр», «Магістр», відкрита аспірантура, докторантура, є свій фаховий журнал, в якому провідні науковці публікують власні досягнення, та спеціалізована вчена рада по захисту кандидатських і докторських дисертацій. Відзначу, що в ІФНТУНГ є все потрібне для того, щоб тут пройти шлях від студента до доктора технічних наук з екологічної безпеки! Зважаючи на це, буде правильно, якщо саме на базі нашого університету створити Координаційних центр по розробці СЕО, який працюватиме не тільки для  Прикарпаття, але й інших областей».

Крім того, Олег Миколайович виступив із пропозицією проведення тренінгу з означених питань за участю експертів з екологічної безпеки та  курсів підвищення кваліфікації для людей, які могли б працювати в цій галузі. Учасники семінару  одноголосно підтримали всі пропозиції першого проректора та відзначили, що найближчим часом будуть спільно їх реалізовувати.

 

До слова, 22 лютого 2019 року делегація у складі першого проректора Олега Мандрика, начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Андрія Пліхтяка, начальника Дністровського басейнового управління водних ресурсів Романа Михайлюка, начальника Державної екологічної інспекції Карпатського округу Ріяфета Гасимова взяла участь в семінарі, який проходив у Львові під головуванням міністра екології Остапа Семерака.  Основна мета заходу – практичне впровадження  процедур ОВД та СЕО.

Під час зустрічі було проаналізовано  застосування у західних регіонах України нових екологічних інструментів, які стали обов`язковими для державних програм, генпланів, містобудівних планів, стратегій розвитку областей, державних, місцевих галузевих програм.   

Українська