ІФНТУНГ став координатором Нафтогазового освітнього кластера

В рамках Міжнародної конференції «Нафтогазова енергетика – 2019» відбулось Установче засідання учасників – підписантів угоди про створення нафтогазового освітнього кластера (НГОК) на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Угоду про НГОК, над якою працювали майже два місяці, підписали ректори ІФНТУНГ, Національного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова, Полтавського національного технічного університету імені Ю. Кондратюка, Одеської національної академії харчових технологій, Голова Спілки буровиків України та директор Державного вищого навчального закладу «Дрогобицький коледж нафти і газу». Усі вищеназвані навчальні заклади готують фахівців для нафтогазової промисловості.

 

«Необхідність створення НГОК пояснюється проблемами розвитку нафтогазової освіти, зниженням рівня знань вступників технічних вузів з таких дисциплін середньої школи як математика, фізика, хімія, які є базовими для подальшої фахової підготовки, низьким рівнем гармонізації змісту підготовки фахівців у ЗВО з потребами нафтогазових підприємств, появою на ринку нафтогазових освітніх послуг нових провайдерів, які тільки за формальними ознаками (ліцензування, акредитація) створюють конкуренцію профільним навчальним закладам,  відтоком із профільних ЗВО кваліфікованих викладачів. Ми зобов’язані захистити вітчизняний розбалансований ринок праці в нафтогазовій галузі та відсікти тих, хто займається «халтурою» в нафтогазовій освіті, бо це підготовка фахівців для високотехнологічної та еконебезпечної галузі», - зазначив у вступному слові ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський.

Метою НГОК є об’єднання зусиль учасників для створення та ефективного функціонування в рамках НГОК центру навчання персоналу нафтогазових підприємств (ЦНП) як корпоративного освітнього закладу, який продовжить кращі практики взаємодії ЗО та підприємств, стане активним учасником ринку формальних та неформальних освітніх послуг для суб’єктів господарювання нафтогазової галузі.

Тож представники університетів – підписантів угоди зібрались, щоб обговорити формування єдиних вимог до матеріально-технічного та кадрового забезпечення навчальних закладів – провайдерів освітніх послуг для забезпечення нафтогазових підприємств високоякісним персоналом, погодити на рівні учасників НГОК, галузевих підприємств та МОН України стандартів підготовки фахівців в частині вимог та компетентностей випускників навчальних закладів, налагодити та зміцнити зв’язки системи нафтогазової освіти з ринком праці через формування пропозицій партнерської взаємодії у сфері навчання персоналу (дуальна освіта).

Відповідно до п 3.3 розділу ІІІ договору про створення НГОК координатором кластера визначено Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. Ключовою  позицією для ухвалення цього рішення став нафтогазовий профіль нашого ЗВО, про освітній та науковий досвід, програми подвійних дипломів, матеріально-технічну базу якого розповів присутнім директор Інституту нафтогазової інженерії Витязь О. Ю.

Про ключові напрями діяльності НГОК від ІФНТУНГ доповідав директор Інститут післядипломної освіти Кісь С. Я.: «Спільними позиціями для освітян та виробничників є забезпечення ефективної поетапної підготовки людських ресурсів для вітчизняного нафтогазового комплексу за всіма рівнями освіти, функціонування навчально-методичного об’єднання для розробки та узгодження навчальних планів, програм та інших матеріалів в сфері реалізації навчального процесу з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації персоналу нафтогазових підприємств, проведення спільних наукових та методичних конференцій, семінарів, конкурсів, публікація статей у наукових журналах, користування спільними інформаційними ресурсами».

Серед підписантів угоди про створення НГОК – спілка буровиків України, яка представляє виробничу сферу. Її голова –  Калинович В. М. поділився думками щодо ролі та місця виробничих та громадських структур нафтогазової галузі у функціонуванні НГОК. Було вислухано думки й представників зацікавлених закладів освіти, які висловили пропозиції щодо подальшої діяльності кластера.  

В установчих зборах від ІФНТУНГ взяли участь перший проректор  Мандрик О. М., проректор з наукової роботи Чудик І. І., директори інститутів та кафедр нафтогазового профілю.

Угодою про створення НГОК передбачено функціонування Ради кластера, до складу якої входить по одному представнику від учасників – підписантів. Головою Ради одноголосно було обрано ректора ІФНТУНГ Євстахія Крижанівського.

Бажаємо новоствореному нафтогазовому освітньому кластеру плідної та успішної роботи задля досягнення поставленої мети!

Українська