ІФНТУНГ отримає ґрант на підвищення енергоефективності!

Відповідно до основних положень Енергетичної стратегії України на період до 2030 року енергетика та енергоефективність, зокрема технології ефективного енергозабезпечення будівель і споруд, є одними із пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки України. Однак, зараз багато українських закладів вищої освіти об`єднує проблема – їхні будівлі є енергозатратними, і кошти, які можна було б використати покращення якості освіти й умов для навчання студентів, йдуть не в тому напрямку. Проєкт «Вища освіта України», що фінансується Європейським інвестиційним банком та Північною екологічною фінансовою корпорацією, має на меті надати університетам-учасникам проєкту допомогу в підвищенні якості та надійності їх послуг й ефективності використання енергії шляхом удосконалення їхнього інституційного потенціалу за рахунок різноманітних заходів і робіт, направлених на енергозбереження та оптимізацію управлінських процесів енергоспоживання.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу у 2019 році один із перших пройшов складну процедуру відбору університетів для участі в проєкті «Вища освіта України» й отримав позитивну оцінку незалежних консультаційних компаній CES clean solutions та iC consulenten Ukraine. 16 квітня  2020 року відбувся наступний важливий крок в реалізації проєкту - Верховна Рада України ратифікувала Угоду про грант від Східноєвропейського Партнерства з енергоефективності та екології (E5P). Ратифікація цієї угоди дозволяє використовувати в проєкті ґрантові кошти (10 млн євро), що не підлягають поверненню, та значно прискорить його реалізацію для забезпечення комфортних умов навчання студентів та викладачів.

Зараз ІФНТУНГ включено до переліку університетів, які фінансуватимуться в рамках ІІ етапу  проєкту. Наш університет очікує отримати близько 6, 3 млн євро на енергоефективні заходи. Що планують зробити на ці кошти розповідає координатор проєкту від ІФНУТНГ, проректор Максим Карпаш: «В рамках проєкту ми передбачили повну термомодернізацію наших будівель, зокрема гуртожитку №7 та ключових навчальних корпусів університету - головного, 4, 5, 1, 9, 7 з дотиманням всіх чинних будівельних норм та європейських вимог щодо скорочення викидів  СО2, оскільки фокус робиться саме на те, щоб ми досягли максимальної економії викидів СО2, а не тільки скорочень видатків бюджету. Попереду роботи багато – це заміна вікон і дверей, утеплення стін, даху та підвалів, відновлення системи вентиляції, встановлення індивідуального теплового пункту в гуртожитку, реконструкція системи опалення та встановлення систем керування нею тощо».

Наразі вже розпочався перший етап проєкту, визначений в угоді з Європейським інвестиційним банком. До кінця 2020 року Міністерство освіти і науки планує розпочати процедури закупівлі в університетах, які включені до ІІ етапу проєкту, та розпочати фінансування уже на початку 2021 року.

 За словами Максима Олеговича робота в ІФНТУНГ в рамках проєкту уже триває: «За 2019-2020 фахівці університету розробили детальні інвестиційні звіти з енергетичного аудиту. І зараз ми вже фактично на стадії підписання кредитної угоди, текст погоджено, план пріоритетних інвестицій також. Працюємо над розробкою технічного завдання на виготовлення проєктно-кошторисної документації (ПКД), а з наступного року будуть вже оголошені тендери на розробку ПКД. Орієнтовно у другій половині 2021 року можуть розпочатись будівельні роботи в університеті».

 

 

Українська