ІФНТУНГ один із перших ЗВО розпочав професійну атестацію енергоаудиторів

Нещодавно Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу підписав добровільну угоду про партнерство щодо створення комісій для атестації енергоаудиторів будівель з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України. Згідно з документом, усі, хто мають намір пройти професійну атестацію, зможуть звертатися до університету.

В рамках угоди, сьогодні, 8 жовтня, в ІФНТУНГ розпочались навчання з професійної підготовки нових спеціалістів, які матимуть повноваження здійснювати енергетичну сертифікацію будівель. Для учасників була представлена низка вимог, зокрема — вища освіта, мінімум 3 роки досвіду у секторі будівництва, проектування, нагляду за будівництвом, обслуговування будівель, виконання енергетичних оцінок або інша професійна чи наукова діяльність у напрямку енергетичних систем у будівлях, базові знання та розуміння енергетичних розрахунків, знання будівельних норм і стандартів та ін. Навчання будуть проходити за двома напрямами:  сертифікація енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем будівель.

По закінченню навчання учасники отримають знання та практичні навики для проведення енергетичних аудитів, що буде засвідчено відповідним сертифікатом.

Зазначимо, що на сьогодні вирішення питань енергозбереження та енергоефективності є одним з першочергових в країні. Забезпечення енергетичної ефективності будівель має ряд значних переваг. По-перше, для населення – це зменшення комунальних платежів, по-друге, це не менші переваги для країни – економія ресурсів, підвищення якості енергетичних послуг та конкурентоспроможності, а для екології – це обмеження викидів парникових газів в атмосферу.

Професійна робота та якісна підготовка енергоаудиторів дозволять ефективно здійснювати сертифікацію будівель та надавати правильні рекомендації щодо підвищення їхнього рівня енергоефективності, що в перспективі допоможе вирішити існуючі проблеми.

Довідково. 23 липня 2018 року набув чинності Закон України «Про енергетичну ефективність будівель».  Згідно із законом обов’язковою для будівництва нових будівель, ремонту, реконструкції будівель є наявність паспорта енергетичної ефективності будівлі. Для існуючих будівель передбачається сертифікація енергетичної ефективності з метою визначення показників енергетичних характеристик, оцінки відповідності зазначених показників установленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності будівель, розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня енергетичної ефективності будівлі.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» енергоаудитори, які мають намір здійснювати діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем, повинні пройти професійну атестацію у комісіях, створеними закладами вищої освіти або саморегулівними організаціями.

                  

      

 

Українська