ІФНТУНГ один із перших ЗВО атестував професійних енергоаудиторів

Сьогодні, 31 жовтня, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу фахівцям з енергоаудиту вручили кваліфікаційні атестати з обстеження інженерних систем та проведення аудиту енергетичної ефективності будівель.

Проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Карпаш М.О. привітав уже кваліфікованих енергоаудиторів із великим кроком на шляху покращення енергоефективності наших будівель та зазначив, що університет зацікавлений у зворотньому зв’язку та подальшій тісній співпраці із фахівцями.

В урочистій обстановці Максим Олегович вручив кваліфікаційні сертифікати на право провадження діяльності з проведення аудиту енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем будівель: Засідку М.М., Іваночку М.І., Рибіцькому І.В., Солоджуку В.В., Сташку М.В., Циху В.С., Яворському А.В.

Професійну підготовку та атестацію осіб проводили: проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Карпаш М.О., завідувач кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики, проф. Райтер П.М., доц. Доценко Є.Р., доцент Гладь І.В., доцент Миндюк В.Д., завідувач кафедри транспорту нафти і газу, доцент Пилипів Л.Д., завідувач кафедри будівництва, проф. Артим В.І., доцент Ващишак І.Р.

Аудитори відзначили високий рівень проведення курсів, цікаві та пізнавальні заняття, живе спілкування та поради від викладачів. В процесі навчання вони отримали великий багаж нових знань та змогли закріпити уже існуючий. Зокрема, фахівець Засідко Микола ‒ інженер Енергосервісної кампанії "Адамсон" відзначив: "Професійна робота енергоаудиторів залежить саме від отриманого рівня знань. Під час курсів ми мали можливість поглибити свої знання, поділитись досвідом, отримати рекомендації. Надіємось, що це дозволить ефективно здійснювати сертифікацію будівель та надавати правильні рекомендації щодо підвищення їхнього рівня енергоефективності. Адже основне завдання енергоаудитора під час сертифікації ‒ визначення класу енергоефективності будівлі і формування рекомендацій того, які заходи варто провести для підвищення енергоефективності. Енергетичний сертифікат дає розуміння, скільки енергоресурсу використовує це приміщення, а також який є потенціал до зменшення енергоспоживання".

Відзначимо, що для слухачів кваліфікаційних курсів була представлена низка вимог, зокрема — вища освіта, мінімум 3 роки досвіду у секторі будівництва, проектування, нагляду за будівництвом, обслуговування будівель, виконання енергетичних оцінок або інша професійна чи наукова діяльність у напрямку енергетичних систем у будівлях, базові знання та розуміння енергетичних розрахунків, знання будівельних норм і стандартів та ін. Навчання проходило за двома напрямами:  сертифікація енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем будівель і, відповідно, кожен отримав фахівець отримав два кваліфікаційні сертифікати згідно вказаних напрямів.

Довідково. 23 липня 2018 року набув чинності Закон України «Про енергетичну ефективність будівель».  Згідно із законом обов’язковою для будівництва нових будівель, ремонту, реконструкції будівель є наявність паспорта енергетичної ефективності будівлі. Для існуючих будівель передбачається сертифікація енергетичної ефективності з метою визначення показників енергетичних характеристик, оцінки відповідності зазначених показників установленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності будівель, розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня енергетичної ефективності будівлі.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» енергоаудитори, які мають намір здійснювати діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем, повинні пройти професійну атестацію у комісіях, створеними закладами вищої освіти або саморегулівними організаціями.

Нещодавно Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу підписав добровільну угоду про партнерство щодо створення комісій для атестації енергоаудиторів будівель з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України. Згідно з документом, усі, хто мають намір пройти професійну атестацію, зможуть звертатися до університету. В рамках зазначеної угоди 8 жовтня в ІФНТУНГ розпочались навчання з професійної підготовки нових спеціалістів, які матимуть повноваження здійснювати енергетичну сертифікацію будівель. 

Українська