ІФНТУНГ долучається до створення Футбольної академії Прикарпаття

Угоду про створення такої структури було підписано сьогодні в стінах Івано-Франківської міської ради. Свої підписи на документі, який ознаменував початок нового етапу в розвитку футболу краю поставили міський голова Руслан Марцінків, віцепрезидент НФК «Ураган» Олександр Бубен, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський, президент МФК «Прикарпаття» Василь Ольшанецький та директор благодійного фонду «Футбольні таланти» Андрій Іванович.

Міський голова м.Івано-Франківська Р.Марцінків підкреслив, що це надзвичайно важливий крок у напрямку підготовки юних футболістів регіону:

-Хочемо презентувати потужний проєкт створення Дитячої академії Прикарпаття, тож важливо шляхом такої синергії побудувати футбольну структуру від дитячого до молодіжного і професійного футболу. Дуже вдячні ІФНТУНГ за те, що університет спільно з нами реалізовуватиме цей проєкт. Саме зараз завершується відновлення спортивного стадіону на його на базі, й наші діти зможуть займатися на хорошій сучасній арені.

Крім того, НФК «Ураган» сьогодні має достатню кількість тренерів, які працюють з молоддю. Важливо, що найкращі тренери зможуть передавати дітям знання за новітніми методиками, в тому числі іноземними.

Новостворена структура буде впливати на розвиток нашого професійного клубу. ФК «Прикарпаття» також є учасником цієї угоди. Концепція його розвитку передбачає залучення  місцевих гравців. Але звідки вони з’являться? Вони мають пройти горнило змагань всеукраїнського й міжнародного рівнів, тому важливо, що такий проект нині реалізовується.

Фінансувати його  допомагатиме благодійний фонд «Футбольні таланти», бо реалізація наших планів потребує значних коштів: це й розвиток спортивних споруд на базі Німецького озера, й на вул. Індустріальній. Хочемо, щоб наші діти займалися спортом у належних умовах, бо підготувати футболіста на неякісних полях не вдасться.

Мріємо, що, завдяки такі планомірній роботі, ФК «Прикарпаття» вийде не новий рівень. Це непростий шлях – легше «купити» гравців з цілої України. Але ми пішли саме цим складнішим шляхом. Віримо, що він дасть хороші результати для міста й нашого краю. Бо футбол – не заради футболу, а футбол – заради дітей, заради людей, заради глядачів.

До слова, учасники підписання угоди повідомили, що до роботи у новоствореній академії вже зголошуються діючі гравці й ветерани футболу Прикарпаття. Серед тих, хто готовий взятися за тренерську роботу – й воротар Андрій Новак.

Особливе значення досвідчених наставників і хорошої матеріальної бази для плекання власних перспективних спортсменів підкреслив і президент МФК «Прикарпаття» В.Ольшанецький:

- В нашому краї дуже багато талановитої молоді, але з 12 років діти вирушають у спортивні школи «Шахтаря», «Карпат» і т.д., бо тут ми не мали такої академії. А треба, щоб вони залишались у нашій області. Бо потім повернути їх дуже складно: на їхню підготовку затрачаються кошти, тому доводиться платити професійним клубам компенсацію, або викуповувати контракти наших же дітей. Нагальна потреба – зберегти ці таланти, щоб вони поповнювали наші команди.

Зараз є вертикаль, по якій вони зможуть рости. Цього року в області зявиться ще одна професійна команда - «Карпати-Галич».

Про структуру академії присутнім розповів  віцепрезидент НФК «Ураган» О.Бубен:

-Кожен футбольний клуб, який хоче бути професійним, повинен мати вертикаль, мати академії, вкладатися в інші проекти із розвитку дитячого футболу, тому нам приємно долучитися до цього кроку. Якщо ми ще не можемо вплинути на професійний футбол, то з юнаками вміємо працювати. В 2017 р. в нас склалась співпраця з польською компанією «М-Спорт», яка має свою академію і працює з дітьми від 5 до 12 років, надає консалтингові послуги із супроводу таких проєктів. Вони завжди в тренді розвитку європейського футболу. Вже створено методику підготовки юних футболістів за європейськими стандартами, тренери «Урагану» пройшли навчання й готові втілювати свої знання в практику. Важлива також тяглість поколінь, щоб гравці, які зараз грають, чи ветерани долучалися до тренерської роботи, передавали традиції молодим футболістам.

І тут важливо працювати правильно, по-сучасному. Ми цікавилися, хто в Україні займається методологією роботи дитячо-юнацьких академій, клубів, і виявилося, що її нема. Ті таланти, які зявляються, виросли з талановитих дітей, яким свого часу пощастило потрапити до талановитих тренерів. Але нам би хотілося, щоб таке «везіння» стало системною роботою.

UEFA виокремлює три фактори в діяльності академій: підготовка тренерів, підвищення їхньої кваліфікації; інфраструктура (без неї не виховати якісних футболістів) і скаутинг (маємо шукати таланти й максимально їх підтримувати). Два роки триватиме період побудови структури академії, набору штату, пошуку талановитих гравців. На 8 серпня оголошено конкурс на все Прикарпаття, щоб приїжджали діти й пробували пройти відбір.

Тут на перший план виходить роль освітніх закладів у підтримці проєкту. Його учасники не випадково покладають сподівання на ІФНТУНГ. Адже мова – не лише про прекрасну спортивну базу для занять, але й про можливості поєднання тренувань із здобуттям якісної освіти, що дасть професійну перспективу футболістам, які одного дня попрощаються із спортом. Так колись сталося з одним із вихованців ІФНТУНГ Станіславом Вільчинським. Ректор ІФНТУНГ Є.Крижанівський досі тепло його згадує, бо не тільки був блискучим спортсменом, але й дуже сумлінним студентом – вчився на відмінно. Згодом перейшов у київське «Динамо» і змінив виш, але щойно полишив футбол – розпочав ще більш блискучу кар’єру в науці. Зараз його знають як доктора фізико-математичних наук, професора, Науковця з великої літери. Тому Євстахій Іванович турбується, щоб за спортивними досягненнями не було втрачено освітню складову виховання футбольних талантів: університет пропонує широкі можливості використовувати для потреб академії навчальну базу його коледжів й Фізико-технічного ліцею, а також гуртожитки, де з дітьми працюють досвідчені вихователі. Ну, а про те, що спортивна база тут прекрасна, й мови нема:

-Зараз ми проходимо процедуру завершення реконструкції та акредитації спортивного комплексу відповідно до олімпійський стандартів. Але, крім того, маємо цікавий досвід. Свого часу в дитячо-юнацькій лізі наші вихованці стали чемпіонами, от тільки тоді вони нікому не були потрібні – не існувало відповідної структури, але зараз вона є.  А тоді ми подумали, що треба зберегти командний дух і створили при університеті ФК «Факел». Досягли значних результатів: були другими й третіми в Європі, а тричі – першими в Україні. Зауважте: це - технічний університет, тоді як поруч змагались представники вишів спортивного профілю. І який великий дарунок ми зробили нашому місту! Ми заявили нашу студентську команду в професійній лізі (тоді місто залишалось без команди в Першій лізі). Ми створили умови для підвищення рівня спортивної підготовки й подарували містові команду, яку тоді назвали «Прикарпаття». Ми й зараз створюватимемо всі умови для спортивного розвитку студентів, що і тут бути зразковими. В нас можна отримувати й належну освіту, й успішно розвиватися в спорті.

А міський голова м.Івано-Франківська Р.Марцінків підтверджує готовність мерії долучатися до спортивних проєктів університету. Адже йому є чим пишатися не тільки у футболі. Приміром, тут працює легенда української вільної боротьби, майстер спорту, заслужений тренер України з вільної боротьби, доцент кафедри фізичного виховання і спорту Х.Т.Марзаганов. Тож і легкоатлети, і борці, і представники інших видів спорту можуть сподіватися на всебічну підтримку міської влади.

Що ж стосується Футбольної академії, то для того, аби вона стала реалізацією найсміливіших задумів її «батьків», потрібно буде докласти неабияких зусиль. На підтримку проєкту спрямована увага благодійного фонду «Футбольні таланти». Його директор А.Іванович розповідає:

-Маємо на меті пошук і супровід дітей з хорошим спортивним потенціалом. Ключове завдання – залучення грантодавців, які могли б профінансувати цей проєкт і дати можливість юним спортсменам займатися за хороших полях і в якісному екіпіруванні.

Зрештою, плани сягають навіть далі. Ініціатори проєкту мріють про великий Дім футболу,який матиме локації усім містом. Без цього не обійтися, адже конкурентне середовище у професійному футболі диктує свої, доволі жорсткі вимоги. Хто їм не відповідатиме – залишиться за бортом. Прикарпатці навіть не допускають для себе такої перспективи. Навпаки, роблять все можливе, аби посісти гідне місце у футбольному співтоваристві й прозвучати голосно – не тільки на теренах України, але й на світових спортивних аренах.

 

 

 

 

 

Українська