Інновації на шляху до сталої енергетики: ІФНТУНГ долучився до Energy Meeting Online

Досягнення сталого розвитку енергетики потребує залучення інновацій. Однак, це неможливо без ефективної взаємодії бізнесу, науки та органів державної влади, а також - без максимального залучення творчого наукового потенціалу. Так, 30 квітня Клуб енергетики ( Energy Club) провів онлайн-зустріч з провідними експертами у галузі енергетики на тему: «Інновації на шляху до сталої енергетики». 

Одним зі спікерів був проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, професор Максим Карпаш. У своєму виступі Максим Олегович розповів про наукові дослідження, сучасні розробки, технології та чималі напрацювання університету у сфері енергоефективності та енергозбереження: співпраця з провідними компаніями та організаціями галузі, місцевою владою, участь у міжнародних проєктах з енергоефективності, підготовка енергоаудиторів тощо. Однак, на переконання проректора, щоб досягти нашій державі енергоефективного поступу потрібно змінювати свідомість людей, доносити до них інформацію про енергозбереження та прості речі з енергоефективності. А найкраще це робити з дитячого віку, адже саме дітям набагато легше прищепити звички, зокрема, як ефективно використовувати ресурси і при цьому залишатись в комфортних умовах. Таку практику успішно впроваджують в науковому містечку «Нова Енергія» з 2016 року, що функціонує на базі ІФНТУНГ.

Відзначимо, що компанія нещодавно розпочала співпрацю з українськими закладами вищої освіти. На переконання президента Energy Club Андрія Костриці, саме в університетах є багато науковців, які можуть запропонувати новаторські рішення, що виведуть компанії галузі на новий рівень. Зараз іде підготовка підписання Меморандуму про співпрацю з ІФНТУНГ, який передбачатиме спільну освітню, наукову та аналітичну діяльність з метою розвитку енергетики.

Загалом, під час зустрічі представники провідних організацій і установ у енергетичній сфері обговорили виклики, що стоять перед Україною у напрямку ініціювання й організації максимально інтенсивного інноваційного процесу саме в енергетичній галузі, як галузі, перед якою стоять не тільки завдання сталого розвитку, але і зеленої трансформації задля запобігання критичним кліматичним змінам.

 

Українська