Ідеї, що випереджають час

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу відвідала делегація представників місцевої влади з підконтрольних Україні територій Луганської та Донецької областей, які прибули на Прикарпаття в рамках проекту «Демократичне врядування у Східній Україні» під патронатом USAID. В науковому містечку “Нова енергія» гості зустрілися з проректором університету з науково-педагогічної роботи Максимом Карпашем та очільницею Прикарпатського еко-енергетичного кластеру Людмилою Шийко, які розповіли їм про досвід впровадження в розбудову місцевої інфраструктури концепції «розумного міста» (smart-city). Адже в Східному регіоні, обпаленому війною, гостро стоїть питання відновлення втраченого із  застосуванням прогресивних технологій, які сприятимуть його подальшому розвитку.

Учасниця зустрічі, Уляна Сидор, експерт з концепції «розумного міста», розповідає:

-Ця делегація представляє органи місцевого самоврядування, комунальні установи тих міст, які саме знаходяться на прифронтовій лінії -  Мар’їнка, Попасна, Станиця Луганська та ін. В Івано-Франківську їх цікавить і досвід  розумного врядування загалом, і розумне поводження з відходами, й використання «розумної енергії», управління водними ресурсами, каналізацією, розумне використання чистого повітря. Ми показуємо їм усі кращі напрацювання нашого міста, розповідаємо, що в нас у цьому напрямку робиться. Тому було просто неможливо не завітати в «Нову енергію», знаючи напрацювання ІФНТУНГ в царині енергозбереження. Це дуже актуальна тема для них, тим більше, в містах, де відновлюють зараз поруйновані приміщення, школи... Вони всотують всю інформацію, як губка, прагнуть вивчати наш досвід.

Найбільше його - саме в ІФНТУНГ, де вже давно ведеться широка просвітницька робота з популяризації енергоощадних технологій. Однак, їхнє впровадження неможливе без зміни свідомості. На цьому окремо наголосив проректор університету з науково-педагогічної роботи Максим Карпаш, адже громадянам України, яка ще не так давно була найменш енергоефективною економікою Європи, доводиться змінювати свої життєві звички в енергоспоживанні. То складний процес, але іншого шляху немає. Бо «розумне місто» можуть побудувати тільки його розумні мешканці.

Прикладом ще однієї важливої зміни свідомості, яка допомагає розвиватися містам, є кластери, які об’єднують представників бізнесу в певній економічній сфері. Про досвід їх створення гостям розповіла очільниця Прикарпатського еко-енергетичного кластеру Людмила Шийко. Тема розвитку бізнесу на основі конструктивної співпраці (замість хижої конкуренції) й соціальної відповідальності виявилась надзвичайно цікавою для представників Східного регіону. Своїми враженнями від почутого й побаченого поділився учасник зустрічі, міський голова м.Сєвєродонецька Луганської області В’ячеслав Ткачук:

- Те, про що нині йшлося, - це справа завтрашнього дня. Зокрема, ідеї, які повинен народжувати бізнес: на Луганщині йому ще треба вирости до створення кластеру - він наразі не в такому стані розвитку. Що стосується влади, то тут прозвучало багато слушних думок. Але, вважаю, головне - це особистість, яка гуртує довкола себе інших людей, зацікавлених у розв’язанні певної проблеми. Якщо такої людини нема, то тема розвитку буде закрита. Тож лідерів треба готувати, й хочеться, щоб і в нашому місті діяв такий заклад, як тут, який би працював із молодими людьми. Загалом було дуже цікаво - просто супер!

Візит в ІФНТУНГ став надихаючим і для члена делегації, експерта з Нідерландів,  архітектора, урбаніста Фулко Трефферса, який має корисний для Східного регіону України досвід відновлення старих промислових територій, де згодом застосовуються системи «розумної енергії». Як пояснює сам, його місія в проекті - розвиток можливостей для впровадження концепції «розумного міста» в цій місцевості. Про зустріч в ІФНТУНГ він говорить коротко:

-Чудово, свіжо! Це новації. Речі, про які нині йшлося, випереджають час. Це - відкритий розум!

В Україні пан Трефферс не вперше й, на основі побаченого в різних регіонах та спираючись на свій професійний досвід, так розмірковує про її перспективи в модерному світі:

-По-перше, необхідний час і необхідна стабільність. По-друге, потрібна суспільна довіра й більше розуміння того спільного, що є на заході й сході. І трошки удачі також не завадить. В Естонії наприклад, троє  людей впровадили скайп і дали величезний поштовх ІТ-сектору. А тепер ця країна асоціюється з ІТ-технологіями. В України багатий досвід у цьому. Може бути успіх і в сільському господарстві. Великі шанси на розвиток туризму. Думаю, через 10 - 15 років Україна зможе бути попереду багатьох держав у різних сферах. Сподіваюсь, молоде покоління залишатиметься тут, але підтримуватиме зв’язки з іншими країнами. Адже «відтік мізків» - це найгірше, що може статися.

Українська