Як створити український Гарвард

     Випускник університету, відомий економіст, доцент Школи менеджменту ім. Везерхеда при Університеті Кейс Вестерн Резерв  Роман Шеремета поділився своїми міркуваннями щодо можливості створення в Україні університету світового рівня, якими, для прикладу, є всесвітньовідомі Стенфордський та Гарвардський університети. У своїй статті, опублікованій у журналі Forbes, № 10, 2015  (http://forbes.net.ua/ua/magazine/forbes/1403057-yak-stvoriti-ukrayinskij-garvard Роман Шеремета зазначив, що в Україні необхідно створювати науково-дослідні інститути світового класу, які залучатимуть найсвітліші розуми планети. Трансформація України у високотехнологічну економіку має розпочатися зі створення цілком нового університету – еквівалента Гарварду і Стенфорду. І для цього є відповідні передумови.

   По-перше, в Україні традиційно сильні природничонаукова й інженерна школи. Це підтверджує нинішній бум української IТ-галузі.

   По-друге, у науковому світі дуже сильна українська діаспора. Серед науковців з українським корінням – директори елітних німецьких дослідницьких інститутів, що входять до Товариства ім. Макса Планка. Українці виграють престижні наукові гранти, створюють успішні стартапи у Кремнієвій долині. Більшість цих людей підтримає Україну, якщо в них з'явиться реальний шанс змінити її на краще.

   По-третє, у країні вже з'являються інститути світового класу, які займаються суспільними науками. Приклади – Консорціум економічних досліджень та освіти, а також Київська школа економіки.

По-четверте, в Україні та за її межами працює чимало успішних українських бізнесменів. Вони могли б надати допомогу у фінансуванні нового університету. Велика частина бюджетів Гарварду і Стенфорду – приватні пожертвування. Із віком українські бізнесмени усвідомлюють необхідність залишити після себе щось фундаментальне, що завжди асоціюватиметься з їхніми іменами.

     У своєму спілкуванні через електронне листування з проректором з науково-педагогічної роботи Дзьобою О.Г. Роман Шеремета з радістю відгукнувся на запрошення зустрітися зі студентами університету та прочитати лекцію і відповісти на питання про освіту в Америці. Він також запропонував обговорити з науковцями університету деякі з його досліджень та публікації статей з перспективою подальшої співпраці.

Українська