Як стати успішним підприємцем з подачі служби зайнятості?

Своїм досвідом з гостями інтерактивної зустрічі «Бібліотека живої книги. Історія успіху. Мотивація. Підтримка. Реалізація», яка відбулась за організації  Івано-Франківського міського центру зайнятості та за сприяння Центру розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор» ІФНТУНГ, ділились молоді підприємці, які розпочали власну справу завдяки місцевому центру зайнятості.

 

«На захід запрошені сьогоднішні безробітні, які виявили бажання займатись підприємницькою діяльністю, але все ще мають багато сумнівів, та успішні роботодавці міста. Почути про проблеми стартапів та їх вирішення зперших вуст, задати питання, щоб розвіяти власні страхи – це і є основною метою зустрічі, - говорить Наталія Мельникова, керівник відділу активної підтримки безробітних Івано-Франківської служби зайнятості. – Та поряд змотиваційними заходами наш центр зайнятості здійснює підтримку підприємців-початків – виплачує одноразову допомогу».

Запрошені підприємці розповідали про свої злети та труднощі. Та всі вони були одностайні в одному: власна справа – це, передусім, праця, праця і праця.  Так, молодий підприємець, атовець Ігор мріяв реалізуватись в мирному житті, започаткувавши фірму з виготовлення пінопластових фігур:

«Але, оскільки молоді фірми страждають найбільше через фінансові труднощі, то доводиться бути і бухгалтером, і дизайнером, і проектувальником, і робітником. Доводилось освоювати комп’ютерні технології по серйозному. Я так захопився, що поступово почав заробляти більше в ІТ-сфері, ніж у виробничій. Моє стартове виробництво не закрилось, маю певну кількість постійних клієнтів, але заробіток в ІТ-сфері вагоміший. Усім майбутнім підприємцям раджу налаштуватись на важку працю,  постійно розвиватись і не нехтувати рекламою у соцмережах та інтернетпросторі».

Інший успішний підприємець Олег Рябко працює у сфері електромонтажних послуг, має власну фірму – ТОВ «Тесла-Електро», є роботодавцем. Кілька років тому став безробітним, але завжди знав, що хоче працювати на себе. Починав з одної  дрелі та болгарки, тож зробив ставку на розвиток матеріально-технічної бази та якість виконання робіт:

«Фінансова допомога біржі під власний бізнес-план була дуже доречною, але не вирішувала фінансові труднощі. Доводилось позичати. Але, коли почали заробляти, то частина грошей завжди йшла на закупівлю обладнання. Сьогодні у нас закуплено обладнання для робити з зовнішніми та внутрішніми мережами, готуємо документи на отримання ліцензії на виконання певних робіт. У нашому доробку за три роки – 120 об’єктів, серед них – освітлення доріжок на міському озері. Роботу маємо завдяки тому, що робимо якісно. Якість нашої роботи – це основна наша реклама».

Присутні мали можливість поспілкуватись зі всіма роботодавцями та розпитати їх. Організатори заходу сподіваються, що зустріч підприємцями, які досягли успіху з подачі служби зайнятості, не лише вмотивує, але й надихне зацікавлених рухатись до мети.

Українська