Як стартувати в професії

 

У такій ситуації щороку опиняються тисячі випускників середніх шкіл. Двері дитинства зачиняються, а попереду - роздоріжжя, на якому маєш знайти свій і тільки свій шлях. А спробуй його вибрати! Спробуй зробити правильний перший крок, який задає напрямок, - визначся, ким хочеш бути.

Вступити до університету - непросто, але ще складніше - не помилитися з вибором фаху, який потім годуватиме тебе все життя й дасть можливість реалізувати мрії. Адже - будемо відверті – чимало людей із вищою освітою залишаються без роботи за спеціальністю лише через те, що на ринку праці недостатньо попиту на цих фахівців. Отже, висновок: нинішньому вступникові дуже важливо знати, де на нього чекатимуть через п’ять років, коли він буде молодим спеціалістом, де він матиме перспективу хорошої кар’єри  й гідної заробітної плати.

Тому починаємо розповідати абітурієнтам і студентам Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) про ті компанії, підприємства, організації, установи, які згодом можуть стати їхнім першим місцем роботи, і де вже зараз успішно працюють наші випускники.

 

                                                                                Тут чекають на молодь

Сьогоднішня наша розповідь - про ПАТ «Укрнафта», найбільшу нафтовидобувну компанію України.  Тут працює близько 22 000 співробітників, задіяних у видобутку, обслуговуванні, науково-дослідницькій роботі та роздрібній торгівлі (мережа заправних станцій налічує 537 АЗС).

Центральний офіс компанії розташований у Києві. ПАТ «Укрнафта» веде виробничу діяльність з видобутку та підготовки нафти і газу в семи областях України через свої структурні підрозділи – нафтогазовидобувні управління та газопереробні заводи, з яких  в Західному регіоні - «Бориславнафтогаз», «Долинанафтогаз»  «Надвірнанафтогаз» та Долинський газопереробний завод; крім того, в м.Івано-Франківську має власний Науково-дослідний і проектний інститут (НДПІ) ПАТ «Укрнафта». В уявленні тисяч абітурієнтів робота в цій компанії завжди дорівнює професійному успіху, адже нафтогазова галузь - одна з провідних в економіці країни.  Тож як потрапити до числа її працівників і зробити тут кар’єру?

Про це ми розмовляємо із фахівцем з підбору персоналу ПАТ «Укрнафта» Іриною Барчук.

-Передусім, хотіла б наголосити, що приблизно 65% всіх працівників «Укрнафти» в  Західному регіоні - це випускники ІФНТУНГ, - каже пані Ірина. - Ми дуже тісно співпрацюємо з  університетом: за два роки взяли одразу на інженерно-технічні посади декількох ваших студентів, які зараз поєднують навчання й роботу за системою дуальної освіти. З випускників ІФНТУНГ нас цікавлять, насамперед, спеціалісти з нафтовидобутку, промислової геофізики,  енергетики, в перспективі будемо розглядати й кандидатури ІТ-фахівців. Тож абітурієнтам варто звернути увагу на ці спеціальності - і в майбутньому вони матимуть перспективу розвитку як всередині укрнафтівської команди, так і загалом на ринку праці.

Молоді тут раді. Новачкам створюють всі необхідні для швидкої адаптації умови - від знайомства з керівником і супроводу до робочого місця й надання необхідної інформаційної та адміністративної підтримки. Адже людина приходить у величезну сім’ю потужного колективу, де їй ще належить знайти своє покликання. Пані Ірина розповідає, як тут торують свої  професійні шляхи випускники університету:

-Деяких ми одразу беремо на інженерно-технічні посади (ІТР), а деякі починають з робітничих професій. На мою думку, другий варіант має свою перевагу: коли молодий спеціаліст приходить на таке велике підприємство, йому  може бути важко одразу починати з ІТР-позиції, якщо йдеться про роботу з людьми. Якщо ж він вливається в колектив з робочої посади, період адаптації минає значно  легше та швидше.  В цьому випадку на нього чекають курси підвищення кваліфікації за рахунок компанії, після яких можна претендувати на підвищення розряду.  Працівник, який добре зарекомендував себе в роботі та відповідає кваліфікаційним вимогам існуючої вакансії, може взяти участь у конкурсі на ІТР-позицію та зростати всередині компанії. Майже про всі вакансії, що в ній виникають, в першу чергу інформують вже існуючих співробітників, і тільки потім – зовнішні кандидатури. Між іншим, в ПАТ «Укрнафта» дуже багато керівників найвищої ланки починали саме з робітничих професій. Рух кар’єрними щаблями може починатися по-різному. Ось наш працівник Володимир Владига також стартував із робітничої професії, а зараз він - операційний менеджер  нафтогазовидобувного управління «Надвірнанафтогаз».

 

                                                                                Мріяти, вчитися, рости!

Такий прогрес - завжди особлива гордість компанії. А працівники, у свою чергу, пишаються нею. Володимир Владига каже, що вибір роботи в нафтовій промисловості - це для нього вибір усього життя. І пояснює, чому:

-Бо я щодня отримую задоволення від праці, незважаючи на будь-яку свою посаду в компанії - чи в бетонному цеху, чи оператором, чи на буровій. Найбільше подобається бачити кінцеві  результати нашої команди. Особливо, якщо спочатку навіть не уявляли собі інструменти, які слід застосувати для реалізації задуманого. Але шлях подолано - і ти обговорюєш з колегами підсумок, яким усі задоволені. Це не можна порівняти ні з чим!

На запитання, як вдалося зробити кар’єрний ривок, відповідає просто:

-Таке просування в першу чергу залежить від людини особисто. Знаю, що зі мною посперечаються багато студентів, бо й сам колись був таким скептиком, але це правда. Зрозуміло, має відіграти певну роль і щасливий випадок. Що стосується мене, то це була кардинальна реорганізація структури, коли компанія почала шукати людей, готових взяти на себе відповідальність і виконувати складні завдання. Але до цього моменту я пройшов два етапи в роботі: перший - коли працював з 8.00 до 17.00 і більше мене нічого не цікавило; а другий - коли зрозумів, що мені потрібно рости, бо час спливає. Тоді й почав працювати над собою, займатися індивідуальним саморозвитком (відвідував психологічні, управлінські семінари).

В ПАТ «Укрнафта» отримав унікальний досвід на програмі розвитку кадрового резерву «МІСТ» (Молоді, Ініціативні, Самодостатні, Талановиті). До участі в ній запрошувались працівники з усієї компанії віком до 35 років, зі стажем роботи в «Укрнафті» від семи років. За чотири етапи з них відібрали 30 співробітників, яких потім навчали майже рік (один тиждень на місяць). Мета курсу – підготувати молодих  спеціалістів до управлінських і професійних викликів. Нас навчали найкращі в Україні експерти-практики, які співпрацюють з провідними бізнес-школами країни й посідають управлінські позиції в міжнародних компаніях. Навчальні дні були дуже насиченими, ми з учасниками обмінювалися досвідом, дискутували, готували презентації, спілкувалися з віце-президентами компанії.

Мені пощастило витримати відбір і пройти п’ять модулів цього навчання. Опановували кризовий і проектний менеджмент, лідерство, методи впровадження змін у колективі, розглядали складові особистісного розвитку, який, до речі, є основним чинником успіху в будь-якій сфері діяльності. Але він має бути постійним, а не етапним (пройшов семінар - і край). В мене так: щодня звертаю увагу на все нове, із чим досі не доводилось мати справу і в чому не надто орієнтуюсь. Того ж таки дня беруся за вивчення цього питання й, розібравшись, рухаюсь далі.

З абітурієнтами й студентами ІФНТУНГ ділиться досвідом - на майбутнє:

- Найважливіше в роботі -  вміння комунікувати як з колегами, так і з керівництвом, знаходити спільні рішення й досягати компромісу. Це вміння звернутися до них по пораду чи запропонувати свою ідею. Ніякі знання не замінять того практичного досвіду, який є в колег і на здобування якого потрібні роки. Можу сказати, що й сам щодня вчуся. В ІФНТУНГ я отримав спеціальність «Буріння нафтових і газових свердловин», але зараз працюю безпосередньо з видобутком. Вважаю, що для кожної людини, яка хоче рости, важлива риса - не соромитись запитати. І не конче у вищого за посадою, а в робітника -  поцікавитися, як те чи інше робиться. Так долається «комплекс керівника», й робітників це також мотивує, бо вони розуміють, наскільки важливі для підприємства.

Саме за це Володимир Владига надзвичайно цінує свою компанію. Вона варта поваги, бо тут працівники відчувають економічну стабільність, попри всі навколишні «шторми», але найдорожче для нього - можливість росту, яка залежить від особистих  результатів.  Захоплено розповідає про колегу, Ігоря Шуста, який буквально за два роки зробив крок від робітничої посади оператора видобутку  нафтогазового виробничого управління (НГВУ) «Бориславнафтогаз» до старшого інженера з видобутку в Бориславі й зараз додатково здобуває нову спеціальність в ІФНТУНГ. Ми поспілкувались із ним саме під час сесії.

Першу освіту пан Ігор Шуст також здобував в ІФНТУНГ, зацікавившись технологією нафтогазового машинобудування. Але зміни на підприємстві, запроваджені її теперішнім керівництвом, дають великі можливості для професійної самореалізації, для кар’єрного зростання. Це й спонукало прийти в «альма-матер» вдруге, вже у зрілому віці - в Інститут післядипломної освіти, де опановує спеціальність «Видобування нафти і газу». Переконаний: коли вже людина зважилась на такий вагомий крок, як навчання в університеті, то має бути впевнена у своєму виборі та йти до мети, попри всі труднощі:

-Обираючи майбутній фах, треба дослухатися до себе - відчувати, чого хочете в житті, чим мрієте займатись. Адже багато людей здобувають вищу освіту, а потім займаються зовсім іншою справою. А чому? Виявляється: «Тато мені сказав… Мама сказала… От і пішов вчитися». На жаль, дуже великий вплив на вибір навчального закладу мають саме батьки. Я, приміром, свідомо обирав першу спеціальність, до якої мені серце лежало. І зараз мені до душі те, чим займаюсь, тому й пішов вчитися далі. Мені в «Укрнафті» найбільше подобається робота з людьми й те, що моя робота приносить користь не тільки для компанії, але й для держави. Бо стабільний видобуток нафти й газу - важливий чинник економічного розвитку й енергетичної безпеки України.

 

                                                                                Нафта й газ - це перспектива

Без ПАТ «Укрнафта» годі її уявити, так само як неможливо уявити собі успіхи компанії без Науково-дослідного і проектного інституту (НДПІ), що знаходиться в м.Івано-Франківську. Це, так би мовити, інтелектуальний плацдарм «Укрнафти», з якого й починаються будь-які кроки в напрямку виробничої діяльності - хай то розвідка, пошук, підрахунок ресурсів, проектування систем розробки й видобутку, їх оптимізація… Перелік інжинірингових послуг для компанії довгий, але, якщо коротко: саме тут фахівці вирішують, чи є перспективи розробки родовищ, як і де краще бурити свердловини, які засоби використовувати в технологічних процесах, змінювати чи ні обладнання й т.ін.

Ви, мабуть, уже здогадались, що й тут працюють випускники ІФНТУНГ. Директор НДПІ ПАТ «Укрнафта» Андрій Пошивак - один із них. Він навчався за спеціальністю «Видобування нафти і газу». Згадує, що обирав університет за простою логікою: робота в нафтогазовій галузі - це престижно. Власне, так думає й зараз, тільки з висоти професійного досвіду дивиться на свій фах значно ширше:

-Все ж таки краще обирати не так, як свого часу зробив я. Це тепер маю власне бачення галузі, бо за плечима 15 років роботи в компанії на різних посадах -  від інженера з розробки родовищ до начальника групи та відділу й тепер - директора НДПІ ПАТ «Укрнафта». А тоді в мене було слабке уявлення про майбутню професію: не мав ані родичів, ані знайомих, які розповіли б про неї докладніше. Просто розумів, що нафта й газ - це перспектива. Безперечно, так і є. Але радив би по-можливості знайомитися з галуззю ближче, бо вона дуже різностороння, й треба зрозуміти, чим конкретно хочеш займатися саме ти. Де себе бачиш? Після школи, звісно, розібратися важче, але варто уважно «погуглити» і знайти в Інтернеті максимум інформації щодо галузевої специфіки, поспілкуватися з людьми, які працюють в тій царині, яка вас зацікавила.

Ну, а під час навчання є всі можливості зорієнтуватися якнайкраще. Адже ми запрошуємо до себе на практику із виконанням конкретних посадових обов’язків студентів старших курсів, надаємо їм всебічну допомогу. Є також випадки, коли студенти працюють у нас за системою дуальної освіти й отримують заробітну плату. В такий спосіб можна на власні очі побачити, чим ми займаємося, зрозуміти, які в подальшому будуть вимоги на роботі, усвідомити філософію компанії. З досвіду знаю, що часто студенти вчаться «для викладача», «для батьків». І оцінки - також для них. Ні! Треба здобувати навики в першу чергу, розуміти, що в університеті маєте час для інвестування в себе, збільшення своєї цінності як особистості, в тому числі як майбутнього кандидата на ринку праці.

Сам пан Андрій, пригадуючи роки навчання в ІФНТУНГ, робить висновок:

 -Треба вміти правильно розставляти акценти. Будучи молодим спеціалістом, не раз ловив себе на думці, що от тепер би я позадавав питання тому чи іншому викладачеві й вже уважніше  послухав би його. Бо в студентські роки не до кінця усвідомлював, що від мене буде потрібно в подальшому. Скажу одне: конспект лекцій професора Кондрата Р.М. досі знаходиться в моєму кабінеті, а перші 2 - 3 роки постійно використовував його в роботі, в проектуванні розробки родовищ. Тож треба дбати про розвиток своїх компетенцій, зокрема особливу увагу приділяти навикам використання сучасних інженерних інструментів - спеціалізованого програмного забезпечення, щоб потім стати більш успішними. А наша компанія створює всі передумови для  хороших професійних перспектив.

Їхній спектр - дуже широкий: від робітничих спеціальностей - до найвищих керівних посад і до чималих наукових здобутків.

 

                                                                             Бачу ціль - не бачу перешкод

Серед тих, чиїми досягненнями пишається компанія, - доктор технічних наук, начальник служби охорони довкілля і моніторингових досліджень Арсен Пукіш. Мабуть, вже зайве говорити, що й він - випускник ІФНТУНГ (спеціальність «Екологія»). Його приклад - найяскравіша ілюстрація прагнення торувати власний шлях у професії, незважаючи на скептицизм оточення. Адже, коли після школи обирав для себе виш і  факультет, його, золотого медаліста, відмовляли, мовляв, екологія - справа безперспективна. Проте хлопець був непохитний, бо захопився нею ще в школі - саме тоді став переможцем обласного етапу конкурсу науково-дослідницьких робіт членів Малої академії наук. Тож, здобувши вищу освіту, продовжив розпочате. Працюючи в НДПІ ПАТ «Укрнафта», захистив кандидатську, а згодом - і докторську дисертацію, присвячену захисту довкілля під час розробки нафтогазових родовищ. Із гордістю каже:

-Не хочу хвалитися, але служба екології «Укрнафти» - на провідних ролях в галузі: ми беремо участь у багатьох державних проектах, пишемо свої зауваження й пропозиції до законодавчих актів, галузевих документів, певною мірою впливаємо на розвиток природоохоронного законодавства в державі. Скажімо відверто, будь-яка діяльність - промислова, господарська – так чи інакше впливає на довкілля. Це необхідно усвідомлювати. Ми щось споживаємо, тож і продукуємо якісь відходи, але економіка не може розвиватись так, щоб зовсім не впливати на навколишнє середовище. Наше завдання - цей вплив мінімізувати. Тож, еколог на підприємстві - це людина, яка відповідає за належне ведення, оформлення, отримання  дозвільних документів, веде справи з усіма державними природоохоронними органами, без чого підприємство працювати просто не зможе. Трапляються різні ситуації на виробництві, в тому числі аварійні розливи нафти, несанкціоновані врізки сторонніх осіб, втручання в нашу трубопровідну систему, які призводять до дуже негативних наслідків. Ми боремося з цим, підбираємо препарати-біодеструктори, які дають можливість нейтралізувати цей вплив.

Тим, хто хоче піти його шляхом, пан Арсен радить якомога ретельніше вивчати законодавство:

 - Це основа основ роботи еколога на підприємстві. Без таких знань він просто не потрібний. Тому радив би матеріали, які готуються під час виробничої практики, розглядати дуже уважно - це й  документи, що обґрунтовують обсяги викидів, й дозволи на спецводокористування, й звіти з оцінки впливу на довкілля… Дрібниць тут немає. І, звісно, старанно вчитися в університеті, бо на цьому етапі ти ще не знаєш, що саме знадобиться в роботі, адже можеш стати і лісівником, і нафтовиком. А ІФНТУНГ дає дуже високий рівень знань! Дуже шкодую, що тоді, коли я вчився, не існувало програм міжнародного студентського обміну, а тепер його студенти їздять в Польщу і ще й там отримують дипломи. Це дуже добре!

 

                                                                             Компанія підтримує найкращих

Загалом складається враження, що ПАТ «Укрнафта» вдалося зібрати колектив, орієнтований на розвиток, на професійне зростання. Про це казав кожен, із ким спілкувались. Так, люди сумлінно трудяться, але й компанія виправдовує їхні сподівання:

-Тут забезпечують найкращі умови для своїх працівників, - розповідає Арсен Пукіш. - Від моменту мого першого виходу на роботу й донині (а це вже більше 15 років) моя заробітна плата завжди була на гідному рівні, плюс хороший соціальний пакет. Компанія дбає про нас, забезпечує дуже якісним спецодягом. Працювати тут - задоволення.

Пані Ірина Барчук пояснює, як «Укрнафті» вдається підтримувати таку репутацію серед своїх працівників:

-По-перше, люди відчувають стабільність. Компанія– більше 50 років на ринку, де лідирує; вона завжди дбає про інтереси своїх співробітників, пропонуючи гідну заробітну плату та соціальні гарантії. Окрім того, впроваджена в компанії система оцінок дає можливість забезпечити належну винагороду за ефективну роботу відповідно до  трудового внеску кожного працівника в загальні результати роботи та особистих досягнень.

У соцпакет входять і виплати на оздоровлення, відповідно до стажу роботи, і премії, й додаткові виплати на ювілейні дати, для пенсіонерів, різного роду компенсації й матеріальні допомоги (наприклад, у випадку важкої хвороби чи на ліквідацію наслідків стихійного лиха), додаткові відпустки. Передбачені й путівки в санаторії, дитячий оздоровчий відпочинок у таборах ПАТ «Укрнафта». Дітям наших працівників приділяється особлива увага: компанія допомагає і багатодітним сім’ям; і тим, у кого є дитина з інвалідністю; й сиротам. Компанія підтримує спортивні захоплення своїх працівників: проводить змагання  з баскетболу, футболу, плавання…

Водночас тим, хто хоче одного дня долучитися до дружного колективу ПАТ «Укрнафта», важливо усвідомлювати: тут очікують високого професіоналізму. Тому пані Ірина рекомендує якомога відповідальніше ставитися до навчання, а особливу увагу звернути на стипендіальну програму компанії:

-Ми залучаємо до неї студентів ІФНТУНГ, які навчаються, зокрема, за спеціальністю «Видобування нафти і газу», а також майбутніх геологів, геофізиків. Це має бути молодь, яка бере активну участь у різних громадських заходах. Перевага надається тим, хто має середній бал вище 75 та володіє англійською мовою. Втім, в ІФНТУНГ дуже багато студентів із середнім балом 90, тому під час відбору складається надзвичайно висока конкуренція: на програму подається до 100 студентів, а до другого етапу допускається лише 10 – 15%. Саме вони потім отримують додаткову стипендію від ПАТ «Укрнафта» в розмірі 2000 грн. щомісяця протягом семестру. Компанія підтримує кращих, бо хоче залучати до свого колективу молодих, розумних, перспективних спеціалістів, розвинутих в різних напрямках,  зі знанням англійської мови, з активною громадянською позицією. Аби стати частиною нашої команди, таки варто докласти зусиль, адже «Укрнафта» - найбільша  нафтовидобувна компанія в Україні та найкраща компанія-роботодавець паливно-енергетичного комплексу. І це думка не лише її співробітників, але й незалежного міжнародного дослідження Randstad Employer Brand Research, Україна-2019. Долучайтеся, щоб переконатись у цьому на власному досвіді!  

    

Українська