Якість газу під контролем науковців

Найчастіше люди помічають проблеми з газом в зимовий період. Сьогодні в ЗМІ можна почути багато нарікань від побутових споживачів природного газу про його неналежну якість. Часто лунають скарги, що газ на плиті горить не синім, а червоним або жовтим полум’ям, але показники лічильника при цьому збільшуються з шаленою швидкістю та ін.  

Тому науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, до яких часто звертаються за фаховим роз’ясненням актуальних проблем, вирішили наочно продемонструвати як зовнішні чинники можуть впливати на якість згоряння природного газу. Так, проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш, доценти кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Ігор Рибіцький та Андрій Яворський за допомогою експериментів наочно пояснили, що може впливати на цей процес. Відзначимо, що науковці займаються проблемами якості природного газу уже близько 10 років і мають достатній багаж знань у цій сфері.

У студії ОТБ «Галичина» експерти провели низку наукових експериментів та доступно пояснили, що може впливати на теплотворну здатність природного газу.

Пропонуємо переглянути експерименти як зовнішні фактори впливають на колір горіння газу та його якість:

  • Як волога впливає на колір горіння газу?
  • Як харчові інгредієнти впливають на колір горіння газу?
  • Кераміка чи метал: посудину з якого матеріалу обрати для швидшого нагрівання речовини?

 

Про клопітку та довготривалу працю щодо вирішення проблем якості згоряння природного газу свідчить унікальний винахід науковців ІФНТУНГ, аналогів якому немає в Україні  ̶  аналізатор теплоти згоряння газу. Це спеціальний прилад, за допомогою якого українці самі зможуть перевірити, яке паливо їм постачають мережі. 

Над аналізатором теплоти згоряння газу працювали з 2008 року майже всі викладачі кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики – проф. Петро Райтер, проф. Максим Карпаш, доц. Ігор Рибіцький, доц. Андрій Яворський, доц. Ірина Дарвай. Сам проект був профінансований національними науковими фондами, а експериментальна установка створена за кошти університету.

Принцип роботи приладу простий. Установка під’єднується до газових мереж, далі автоматизована комп’ютерна система аналізує хімічний склад (до аналізу якого залучені системи штучного інтелекту – нейронні мережі), після чого програма визначає коефіцієнт теплотворності. Сам процес відбувається без фізичного спалювання газу.

На сьогодні прилад осучаснений – робота проводиться на сенсорних екранах, потрібно тільки приєднати установку до газової мережі, а далі процес здійснюється в автоматичному режимі. Також є можливість зберігання, обробки, передачі показників.

Без сумніву, що такий винахід зацікавив не тільки газові кампанії, але і ЗМІ. Детальніше про прилад в сюжеті 8 каналу:

 

Українська