Якщо життя підносить вам лимон, зробіть із нього лимонад

Отже, карантин продовжено. Топ-теми всіх ЗМІ – перебіг пандемії, її статистика, економічні наслідки, а ще – відповідальність. Відповідальність кожного з нас за тривалість карантину, який спустошує кишені й тисне психологічно. Бо до його подовження через зростання випадків захворювання – будьмо відверті – причетні всі, хто не носить маски, бо в них задушно; шукає товариства, бо самому нудно; вирушає на шашлики, бо вдома «нічого робити»…

Усвідомлюючи це, працівники й студенти Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу вирішили ділитися своїми думками й досвідом проходження карантину на офіційній сторінці ІФНТУНГ у Фейсбук (https://www.facebook.com/IFNTUOG/?ref=bookmarks). Їхні історії під хештегом   #карантин_це_можливість   почали з’являтися тут ще 27 березня, коли очільник Студентського парламенту ІФНТУНГ Владислав Коркін розповів, як на його думку варто пройти цей складний період.  І вже незабаром до нього приєдналася вихованка Інституту інформаційних технологій Анастасія Ципердюк. Її відео про те, як намагається раціонально використовувати час ізоляції, як займається фітнесом, читає книжки, грає на гітарі й навчається, стало своєрідним челенджем не тільки для студентів, але й для викладачів. Тож естафету підхопив проректор ІФНТУНГ з науково-педагогічної роботи Максим Карпаш і розповів, в якому режимі живе тепер вся його сім’я, які нестандартні рішення знаходять в нестандартній ситуації епідемічної загрози, як намагаються зробити перебування в чотирьох стінах цікавішим і змістовнішим.

Не залишилась осторонь і проректорка ІФНТУНГ з науково-педагогічної роботи Ліліана Гораль, якій карантин дав нагоду поєднати потрібне, корисне та приємне й пересвідчитись в ефективності тайм-менеджменту.

І вже справжнім відкриттям для колег став директор Науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ Роман Пуйда, в якого виявилося чимало талантів. А розкривав він їх разом зі своєю донечкою, випікаючи з нею разом печиво, акомпануючи маленькій танцюристці на баяні й виготовляючи власноруч захисні маски. Він розповів про найважливішу книгу в історії людства – Біблію, й прочитав власні вірші на тему карантину. Міркує про нього так:

"Карантин дає нам шанс,
карантин дає можливість:
всі проекти відновити, що не встигли - доробити!
Всі ідеї, що не збулись,
творчі плани, що забулись,
все, що мріяли зробити, -
Бог поможе нам здійснити!"

 Власне, одну з таких мрій саме зараз і здійснює слухачка групи ПВ-19-2 Карвахал Салтос Дана Нерексі з Еквадору, яка опановує українську національну кухню й вже навчилась готувати український борщ  і деруни. Каже, що це просто смакота! До карантину ставиться надзвичайно відповідально, бо готується до кар’єри лікаря й добре усвідомлює загрози, які несе вірус COVID-19.

Вихованці підготовчого відділення для іноземних громадян ІФНТУНГ Бургос Дельгадо Фернандо Ісраель та його сестричка Бургос Дельгадо Фернанда Наомі, Чігуано Песантес Герсон Гонсало,  Гевара Арміхос Іван Ернесто, Мера Гарcес Xоссіe Александер, Кіспе Куві Хосе Еліас, Грефа Хара Брейнер Аріель, Таюпанта Медіна Джонні Рональдо взагалі дуже серйозно сприймають вимоги ізоляції й, попри труднощі, намагаються робити все можливе для прогресу в навчанні, зокрема активно студіюють українську мову під керівництвом директорки Центру міжнародної освіти Ірини Литвин. До слова, приклад вартий наслідування, бо й українцям розслаблятися не слід: носіям мови зовсім не зайве шліфувати й свої знання.

Як зробити супер-лимонад із цитрини, яку життя піднесло нам у вигляді карантину, порадив студентам і випускникам ІФНТУНГ директор Центру міжнародного співробітництва Артур Воронич , який розповів про нагоду взяти участь у конкурсі відео-пітчингу бізнес-ідей The Big Idea Challenge від Creative Spark Ivano-Frankivsk (http://nung.edu.ua/node/5808), розробити свій інноваційний стартап та… позмагатись за грошовий приз. 

Не пасе задніх і Центр культури і дозвілля студентів ІФНТУНГ: його директор Іван Тимків впевнений, що карантин - це нагода вдосконалювати себе та свої таланти і наводить живі приклади студентів ІФНТУНГ. Захар Кочерга виконує на віолончелі саундтрек до фільму "Titanic", Роман Залеський грає на саксофоні композицію "Залишусь", а Надія Коцеловська кружляє в танці "Віночок".

Не марнують часу й самі працівники Центру: керівник ансамблю бального танцю "Bonne Dance" Віталій Магмет та керівничка танцювального гуртка "Мальви" Діана Войчак діляться відеозаписами своїх репетицій на карантині.

Тож має рацію перший заступник голови Студентського парламенту ІФНТУНГ Роман Грицак, який стверджує, що карантин - це точно не привід сидіти вдома без діла! Є безліч ідей, як вдало і з користю провести час. Його думку підтверджує доцентка кафедри менеджменту та адміністрування  Інституту економіки та менеджменту  Галина Степанюк, яка присвячує час фітнесу й саморозвитку, багато читає, бере участь у вебінарах і вже добряче підтягнула англійську.

Голова міжнародного відділу Студентського парламенту ІФНТУНГ Ірина Трощук і голова студентської ради Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Оксана Мандзюк також діляться своїми поглядами на карантин.

Акція триває, сторінка ІФНТУНГ у Фейсбук чекає на нові історії, нові відео наших викладачів та студентів. Для того, щоб вона була змістовнішою й цікавішою, працівники відділу інформації та зв’язків з громадськістю університету також працюють над собою в умовах карантину. Саме зараз наша прессекретарка Галина Вархов слухає онлайн курс журналістики і соціальних медіа на платформі Etutorium, а провідний редактор Галина Проців прослухала онлайн міні-курс “Коронарне мислення: як медіа виживати онлайн”, проведений Центром демократії та верховенства права. Оскільки карантин продовжено, нам треба тримати удар.

Голова Студентської ради Інституту економіки та менеджменту Ірина Пеньківська вважає цей період випробуванням на вірність, самопожертву, відповідальність, бо йдеться зовсім не про канікули і не про відпустку. Нині ми говоримо про карантин як про можливість. Можливість зберегти життя і здоров’я – своє, своїх рідних і близьких та допомогти медикам. Долучайтесь!

 

 

Українська