Чорне золото в кубку, Королева Нафти й олімпійські боги: в ІФНТУНГ зустріли першокурсників!

З грецьким шиком, оригінальними традиціями та несподіванками – так сьогодні, в День університету, зустріли першокурсників 2020 року! Адже тільки в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу чорне золото в кубку привозить Королева Нафти в супроводі почесної варти й запрошує новоспечених спудеїв у свій загадковий світ знань!

Хоча свято цьогоріч, в силу каратинних обмежень, не таке масштабне, однак нам вдалось об'єднати всіх викладачів, працівників, випускників, студентів ІФНТУНГ і їхніх батьків завдяки онлайн-трансляції на офіційних сторінках університету в соціальних мережах.

Під акапельне виконання Гімну заслуженою артисткою України Іриною Лончиною над площею перед головним корпусом університету гордо замайорів Державний Прапор України, підняти який випала честь науковцям університету, які в минулому навчальному році захистили докторські дисертації: Мирославі Черновій, Ярославу Фем’яку, Зоряні Мацук. Право покласти квіти до пам’ятного знаку загиблим в АТО/ООС студентам нашого університету – Роману Зозулі та Андрію Прошаку, надали викладачам ІФНТУНГ, які на передовій захищали незалежність нашої держави – проректору з науково-педагогічної роботи Сергію Куровцю та начальнику кафедри військової підготовки, полковнику Андрію Станецькому.

Першим до всіх учасників свята звернувся ректор університету, академік Національної академії наук України Євстахій Крижанівський. Він нагадав сьогоднішнім першокурсникам про важливу місію, яка чекає на них у майбутньому, оскільки ІФНТУНГ безпосередньо дотичний до розв’ язання проблем енергетичної безпеки України: «Нехай всі ваші досягнення, здобуті в аудиторіях і лабораторіях нашого університету, стануть основою розвитку нашої держави й досягнення нашої спільної мети – енергетичної незалежності України! Ви повинні розуміти, що тільки здобувши ґрунтовні знання й освоївши новітні технології, ми зможемо реалізувати ті проєкти, які так необхідні для розвитку нашої держави, підприємств, галузевих компаній, господарського комплексу тощо. Здоров’я вам, натхненної праці та результатів від неї!»

Привітати університет з 53-річницею прибули високоповажні гості: голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, секретар Івано-Франківської міської ради Віктор Синишиночільник Асоціації випускників ІФНТУНГ Василь Рудко, які гідно оцінили співпрацю ІФНТУНГ з місцевою владою, бізнесом та підкреслили перспективність і важливість впровадження наукових розробок для енергетичної незалежності країни.

Приємною несподіванкою для всіх присутніх і зокрема для ректора університету, стало привітання з Днем університету заслуженої артистки України Ірини Лончиної, яка до слова, є землячкою Євстахія Івановича Крижанівського.

Також на свято завітали ще одні поважні гості: богиня мудрості та знань Афіна, бог мистецтва Аполлон та бог гімнастики Гермес. Вони вручили ректору Ключ Знань, який було передано студентам-першокурсникам з найвищими вступними рейтингами – Діані Діденко (Інститут гуманітарної підготовки та державного управління) та Михайлу Кафці (Інститут інформаційних технологій). Також їм символічно вручили перепустку до студентського життя – студентський квиток. А продовжив урочистості вже традиційний в ІФНТУНГ ритуал посвяти нафтою! Це – символічна присяга на вірність обраній професії.

Позаяк наш університет робить значний внесок в обороноздатність країни, цьогоріч урочисту ходу її Величності - Королеви Нафти супроводжували мажоретки та курсанти випускного курсу кафедри військової підготовки – майбутні офіцери Збройних Сил України! За наказом Королеви запустили університетський верстат-гойдалку, який «видобув» карпатську нафту для посвяти. З рук Її Величності кубок з нафтою прийняв ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський. Після занурення руки в кубок з нафтою він подав руку першокурсникам, посвятивши їх у студенти ІФНТУНГ.

Театралізоване дійство урочистої посвяти першокурсників відбулось за організації Центру культури та дозвілля студентів ІФНТУНГ, профспілки студентів ІФНТУНГ, студентського парламенту, відділу інформації та зв’язків з громадськістю. Свято не було б таким емоційним без прекрасних ведучих – режисера-постановника свята, заступника проректора з виховної роботи Наталії Концур та студента Інституту інформаційних технологій Олега Бучинського.

Незабутнє свято для нас створили:  Афіна – Христина Цьомко (ІНГІ); Аполлон – Олександр Станецький (ІАБЕ); Гермес – Вадим Кушнірик (ІПНТ); Королева Нафти – Анна Венгринюк – (ІАБЕ); нафтовик – Андрій Єрмаков (ІНГІ); Музи – учасниці народного ансамблю «Мальви» (керівник – Діана Войчак). Ансамбль «Нюанс» – студенти ІНГІ: Верхоляк Христина, Єрмаков Андрій, Чернець Яна та студенти ІГПДУ: Млиниська Іванна, Панчишин Яна, Цьомко Вікторія, Дворжак Анастасія. Колектив сучасної хореографії нашого університету «D-CREW». Керівник – Ольга Хантіль. Колектив бального танцю "Bone dance". Керівник – Віталій Магмет.

Мажоретки – наші студентки: Ольга Василюк , Вікторія Буртик, Юлія Бабій, Тетяна Солтис, Аліна Кліщ, Вікторія Кузьмик, Ярина Мельничук, Христина Бариляк, Софія Шегда, Анастасія Ципердюк, Вікторія Мартинюк. Курсанти випускного курсу кафедри військової підготовки – майбутні офіцери Збройних Сил України: Артем Боднар, Дмитро Варавін, Василь Гуль, Олександр Кузик, Юрій Маковецький, Мар’ян Олійник, Валентин Осадчий, Володимир Петрочко, Віталій Сапа, Олексій Ботвіновський, Іван Мазур, Іван Русин.

Костюмер – Оксана Фернюк; автори сценарію – Володимир Нестеренко, Марина Златоус, Євгенія Єрохіна та Наталія Концур; звукорежисер – Олексій Морозов.

Нехай цей навчальний рік стане для вас, першокурсники, відправною точкою до підкорення нових вершин!

   

 

Українська