Чи реально здолати екологічні проблеми Прикарпаття?

 Саме таке питання сьогодні обговорювали студенти екологічних спеціальностей  «Прикладна екологія» та «Екологія» (гр. ПЕ-15-1 та ЕКО-17-1к) Інституту природничих наук і туризму на Круглому столі «Екологія на перехресті думок», який відбувся в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу в рамках Всесвітнього дня охорони довкілля за ініціативи кафедри екології та науково-технічної бібліотеки університету.

Вітаючи майбутніх екологів з професійним святом завідувач кафедри екології, проф. Адаменко Я. О., викладач кафедри, доц. Орфанова М. М., куратор групи, доц. Глібовицька Н. І. та завідувач відділу обслуговування користувачів НТБ Яремійчук Л. М. відзначили важливість та необхідність цієї професії для збереження життя на Землі, що слід згадувати про екологічні проблеми не лише з нагоди свята,а  досліджувати і вирішувати не їхні наслідки, а усувати причини. Тож реалізація екологічних проєктів  повинна відчувати постійну підтримку держави.

Значні екологічні проблеми та їхні наслідки спостерігаються й на Прикарпатті. Власне вони й лягли в основу дискусії Круглого столу. Студенти зосередились на трьох ключових проблемах Івано-Франківщини: вирубці карпатських лісів, накопиченні побутових відходів та забрудненні довкілля нафтогазовими підприємствами. Усі доповідачі, окрім ґрунтовного окреслення проблем, висунули низку пропозицій для їх усунення чи попередження виникнення екологічних та техногенних катастроф в регіоні. Високий фаховий рівень студентів у підході до вирішення цих непростих проблем в ІПНТ є швидше нормою, ніж винятком. Це легко пояснити тим, що студенти навчаються тут принципам збереження довкілля за покликанням, а здобуті знання дозволяють ставати висококваліфікованими фахівцями та реалізуватись у професійному житті. Дуже хотілося б, щоб кращі ідеї та напрацювання Круглого столу знайшли відгук у владних коридорах області та країни.

НТБ ІФНТУНГ організувала тематичну виставку книг та монографій викладачів університету.

Українська