Цікавий літопис: Геральдика ІФНТУНГ

 Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу справедливо пишається своїм гербом, який став своєрідною візитівкою навчального закладу. Запроектував його доцент кафедри інженерної та комп’ютерної графіки ІФНТУНГ Олександр Фольта, член Спілки дизайнерів України, який у свій час очолював міську архітектору м. Станіслава та  упродовж 33 років кафедру нарисної геометрії і графіки університету.

За інформацією газети нафтогазопромислового факультету «Нафтовик» від грудня 1997 року, герб, яким університет користувався з 1994 року, набув офіційного статусу 26 листопада 1997 року відповідно рішення Вченої ради ІФДТУНГ. Сам автор, згадуючи про роботу над ескізами, наголошував, що «у процесі проектування емблеми як високоестетичного дизайнерського твору враховувалися відповідні засоби композиції…. Симетрія здавна вважалася однією з умов краси форми…. Тому симетрія емблеми відносно вертикальної осі надає їй статичності, зрівноваженості і, як говорилось вище, монументальності»[1]. І герб дійсно виглядає ефектно, вирізняється завдяки симетричності та правильним пропорціям гармонійністю та цілісністю сприйняття, не переобтяжений деталями. Дібрані кольори тільки підкреслюють загальний задум композиції.

Контур гербової композиції дещо нагадує тризуб. Герб умовно поділено на дві частини. Нижня частина представлена у формі півкруга зі стилізованими паралелями, що символізують поклади нафти. З цих покладів «витікає» краплина нафти, всередині якої газовий факел. Верхню частину емблеми увінчують символ нафтогазової галузі – бурова вишка, та абревіатура навчального закладу ДТУНГ (на той час – державний технічний університет нафти і газу). На окремому фоні – горизонтальному поясі-екваторі, написано назву міста, в якому знаходиться університет – Івано-Франківськ.

У 2001 році згідно з Указом Президента України університету було надано статус національного. У зв’язку з цим в гербі літера «Д» (державний) була замінена на літеру «Н» (національний). Таким герб ІФНТУНГ залишається й сьогодні – доволі лаконічним, що вдало виражає ідею та зміст нашого вишу – Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Варто додати, що кожен інститут університету, бібліотека, наукове містечко «Нова енергія» й інші структурні підрозділи мають свої емблеми, які можна побачити, заглянувши на університетський сайт .

 

 

     

[1] Фольта О. В. Емблему університету затверджено // Нафтовик. – 1997. – № 15 (грудень). – С.1.

Українська