Фахове роз’яснення експерта ІФНТУНГ щодо приведення газу до стандартних умов

Підвищення цін на газ – одна з найактуальніших тем на сьогодні для населення України. І це не безпідставно. З листопада побутових споживачів газу, в яких є лічильники, зобов’язують платити не тільки за фактично використаний газ. Облгази також нараховують доплату за приведення газу до стандартних умов. І хоча це заборонила робити Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, постачальники газу продовжують вимагати додаткові кошти. Так, кожен споживач у своєму рахунку може побачити інформацію щодо різниці спожитого газу в стандартних і робочих умовах за період з 1 грудня 2015 року по 30 вересня 2018 року. Цю інформацію в рахунках подають інформативно.

Загалом, приведення газу до стандартних умов пов'язане із тим, що температура безпосередньо впливає на його облік. При охолодженні відбувається зменшення об'єму газу, а при нагріванні - збільшення. Це пов’язано з фізичними властивостями газу. Тому для коректних розрахунків споживання газу приводять до стандартних умов. Згідно з Законом України «Про ринок природного газу» - це температура +20С та тиск 760 мм рт. ст.

Актуальні на сьогодні проблеми для населення України постійно намагаються детально висвітлювати ЗМІ, які вже вкотре звертаються до провідних експертів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу за фаховим роз'ясненням важливих енергетичних питань. Цього разу співрозмовником журналістів на радіо «UA: Карпати»  став завідувач кафедри газонафтопроводів та газонафтосховищ, доц. Любомир Пилипів.

До Вашої уваги пропонуємо відповіді науковця ІФНТУНГ на такі питання:

Що таке приведення газу до стандартних умов?

Хто платив за це раніше?

Куди звертатись споживачам, щоб врегулювати ситуацію?

https://www.mixcloud.com/Karpaty/%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D...

Українська