У «Новій Енергії» відбувся тренінг «Ефективне використання рентних платежів на регіональному рівні»

У Науковому містечку «Нова Енергія» 30 листопада відбувся тренінг «Ефективне використання рентних платежів на регіональному рівні». Захід організувала ГО «Агенція розвитку та співробітництва» в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір», за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Метою цього проекту є створення інструментів для прозорого управління видобутком й виробництвом вуглеводневих ресурсів на місцевому рівні та налагодження продуктивної співпраці між трьома сторонами ініціативи: органами державної влади і місцевого самоврядування, суспільством та видобувними компаніями в Львівській та Івано-Франківській областях.

Відзначимо, що такий захід в Івано-Франківську проводиться вперше і показово, що саме в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Голова ГО «Агенція розвитку та співробітництва» Ольга Хауляк зазначила: «З ІФНТУНГ, у сфері Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ), ми співпрацюємо близько трьох років. Зокрема, проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Карпаш М. О. є членом Багасторонньої групи зацікавлених осіб (БЗГО), до якої також входять представники урядових установ, компаній та громадських організацій. Таким чином, Максим Олегович бере безпосередню участь в імплементації Ініціативи прозорості видобувних галузей, контролює процес підготовки Звітів ІПВГ за слідкує за дотриманням вимог Стандарту ІПВГ. Тому ми, в рамках співпраці в Асоціації «ЕнергоТранспарентність», обрали саме цю установу для проведення тренінгу».

На захід в «Новій Енергії» зібрались представники громадськості, органів місцевого самоврядування та державної влади, представники об'єднаних територіальних громад, місцевого бізнесу та журналісти. На заході спікери представляли механізми моніторингу, аналізу та використання коштів місцевих бюджетів, забезпечення фінансової грамотності громадськості у рамках «Закону про 5% рентної плати»

Присутні мали прекрасну нагоду дізнатись про: роль ІПВГ у розкритті інформації про видобувні компанії, хід децентраліхзації та формування громад в Івано-Франківській  області, використання відкритих баз даних для отримання актуальної інформації про надрокористувачів, фінансові основи діяльності ОТГ та ін.

Довідково. ІПВГ – це міжнародний стандарт, який сприяє прозорості видобувних галузей країни та передбачає розкриття інформації про стан справ у видобувному секторі держави. Метою впровадження ІПВГ в Україні є забезпечення прозорості в управлінні природними ресурсами країни і розкриття інформації про державні доходи від видобувного сектору. Наразі 51 країна світу впроваджує Стандарт ІПВГ.

Українська