Університетській бібліотеці – 55

До Всеукраїнського Дня бібліотек. Враховуючи великий внесок бібліотек держави у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, 14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про щорічне святкування Всеукраїнського Дня бібліотек. Відзначення Дня бібліотек підкреслює глибоку повагу народу до скарбниць духовних надбань людства, зібрання інтелектуальних і культурних цінностей української нації.

                Традиційними стали урочистості з нагоди професійного свята й у науково-технічній бібліотеці Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу. Проте цього року це свято – особливе: університетській бібліотеці виповнюється 55 років. Всі ці роки вона постійно розвивалась, адаптувалась до потреб студентів, аспірантів, викладачів, науковців університету. Адже нові технології стрімко впливали на соціальне та культурне життя читачів. Сьогодні це – сучасна бібліотека, яка поєднує в собі освіту та інформування, надає доступ до свого фонду та відкриває електронний ресурс для читачів. Читальня-online НТБ ІФНТУНГ, електронний архів методичних видань університету, електронний каталог створюють комфортні умови для навчання та наукових досліджень. До кінця року готується до друку історичний нарис «Бібліотека університету. Роки становлення 1960-2015 (до 55-річчя НТБ ІФНТУНГ)», над яким працювали директор НТБ – Я. А. Пилип, заступник директора – Л. В. Цок та завідувачка довідково-бібліографічного відділу – Л. А. Жолобко.

Незважаючи на Інтернет, що забезпечує доступ до різних джерел інформації, студенти ІФНТУНГ звертаються й до друкованих книжок – підручників, наукових праць та методичних розробок своїх викладачів, словників, енциклопедій. І тут їм на допомогу приходить бібліотекар – професійний дороговказ у безмежному океані літератури. Крім того, функції бібліотеки стали значно ширшими: там проводять виставки, конференції, брифінги та творчі вечори.

Обов’язковою складовою професійного свята працівників науково-технічної бібліотеки є урочисте зібрання колективу, вітання від ректорату, гостей, нагородження кращих співробітників. Цього року урочистості розпочались  30 вересня об 11.00 у конференц-залі НТБ.  Перед початком заходу присутні мали змогу оглянути виставку «Видавнича діяльність науково-технічної бібліотеки університету».

Піднесений настрій створює атмосфера свята, яке розпочинає Д. Мацицька (студентка ІГГ). З вітальним словом до присутніх звертається директор науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ Я. А. Пилип – людина, котра вписала в історію бібліотеки понад 27 років свого життя. Вона відзначає здобутки бібліотеки, роботу її довголітніх працівників, розповідає про перспективи. Естафету привітань переймає проректор з науково-педагогічної роботи О. М. Мандрик, відзначає кращий по Україні серед університетських бібліотек сайт бібліотеки, високий рівень організації Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотеки ВНЗ України у процесі імплементації Закону «Про вищу освіту» та інформатизації суспільства» (16-19 червня 2015 року), зачитує наказ про нагородження працівників бібліотеки. Під оплески присутніх відзначали працівників НТБ, трудовий стаж яких становить понад 25 років. Відзначені ветерани бібліотеки з трудовим стажем близько 40 років та більше: провідний бібліотекар Н. В. Гурик (44 роки), бібліотекар І. А. Думанська (37 років), бібліотекар І категорії М. І. Пилипів (34 роки), завідувач сектора М. А. Слободян (39 років), головний бібліотекар Є. В. Якимів (42 роки). Директора НТБ привітала Л. Б. Герасим’юк, голова профспілки бібліотеки. Урочистості супроводжувались святковим концертом, який підготували і провели співробітники центру культури ІФНТУНГ. З музичним дарунками виступили студенти університету: В. Шабіна та О. Заячківська (ІНЕУ), Х. Федоришин (ІЕІ), В. Пасєка (ІГГ), В. Фаль (ІНГІ).

У цей день нашим бібліотекарам бажали  Віри, Надії, Любові у серцях, здоров’я, добробуту, успіхів у наукових, творчих і культурних проектах, миру і злагоди нашій Україні. Сьогоднішнє свято надихнуло нас на думку, що День бібліотек – свято не лише для бібліотечних працівників, але й для усіх наших читачів.

Українська