Україна – територія гідності і свободи

Сьогодні, 21 листопада, відповідно до Указу Президента України відзначається День Гідності та Свободи — річниці початку доленосних для України подій Помаранчевої революції та Революції Гідності.

Відзначають цей День й у стінах Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. В Актовій залі університету зібрались студенти, викладачі, працівники, щоб вшанувати героїв Майдану, Небесної Сотні та АТО. Саме вони вплинули на наше розуміння єдності та цілісності України, усвідомлення себе українцями, почуття особистої відповідальності за долю держави. Саме вони стали каталізатором формування нашого патріотизму та гідності.

Всі ми були свідками болючих подій, коли ще не загоєні рани Майдану поповнили душі загиблих у зоні АТО, серед яких й наші студенти –   Тарас Зозуля та Андрій Прошак.  До слова, пам’ятний знак нашим студентам-героям було встановлено в 2017 році в затишному скверику ІФНТУНГ.  Тут завжди свіжі квіти та запалені лампадки, які пам’ятних дат, пов’язаних з сумнозвісними подіями на Майдані та Сході України та державними святами, несуть сюди найкращі курсанти кафедри військової підготовки. Сьогодні ця висока честь випала курсантам КВП Олександр Кубрак та Михайло Стефанюк. Пам'ять студентів-героїв ІФНТУНГ та героїв Небесної Сотні вшанували хвилиною мовчання.

Привітати присутніх прийшов проректор з науково-педагогічної роботи та учасник АТО Сергій Куровець. Він нагадав студентам:

«Студентство, як найактивніша частина суспільства, починало всі революції – від Революції на граніті і до Революції Гідності. Студенти прагнули змін і готові були вийти й боротись за ці зміни, за свободу і незалежність своє держави. І щоб наша Батьківщина й надалі залишалась територією гідності і свободи, наш обов’язок сьогодні – стати гідними громадянами України й бути готовими служити Україні своєю працею та здобутками».

До шостої річниці подій, які змінили Україну, Центр культури та дозвілля студентів ІФНТУНГ організував перегляд фільму «Позивний Бандерас» – український бойовик, який показує війну з російськими окупантами на Донбасі. А попередньо ведуча заходу – доц. кафедри суспільних наук Наталія Концур в емоційному екскурсі нагадала присутнім про події на Майдані, в зоні АТО, героїв, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарів, які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу, волонтерів, на плечах яких тримається наша армія.

Переповнена Актова зала ІФНТУНГ це – найбільше свідчення того, що Революція Гідності звільнила людей від байдужості та спонукала співпереживати всіх за долю країни та крок за кроком будувати громадянське суспільство, пробудила гідність, яка є запорукою свободи людини та громадянина.

 

Українська