Товариство винахідників і раціоналізаторів України відзначило трьох працівників ІФНТУНГ

  Премією імені Г.І. Терсенова - першого голови обласної ради Товариства винахідників і раціоналізаторів, відзначена цьогоріч науково-дослідна розробка працівників Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу «Підвищення експлуатаційних властивостей робочих поверхонь деталей вузлів тертя методом фінішної антифрикційної обробки (ФАБО)». Її автор – доцент кафедри зварювання Інституту інженерної механіки ІФНТУНГ Бурда Мирослав Йосипович, який більше 30 років займається винахідницькою діяльністю. В його доробку 133 винаходи, захищені авторськими свідоцтвами СРСР, патентами України та Росії. Більшість винаходів стосується питань трибології, підвищення довговічності та надійності роботи машин та механізмів. Доцент Бурда М.Й. активно працює зі студентами, має 31 винахід у співавторстві з ними. 

Грамотою та подякою відповідно  нагороджено проректора з наукової роботи Чудика Ігора Івановича та професора Петренка Віктора Павловича за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток науково-технічної творчості на Прикарпатті й з нагоди професійного свята – Дня винахідника і раціоналізатора та 60-ї річниці заснування Івано-Франківської обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів України.

Іменною премією Марії Волосовської в номінації "Оригінальність в очевидному-неймовірному, 2018" нагороджено директора Інституту інженерної механіки, проф. Романишина Любомира Івановича. Основним напрямом його наукової діяльності є "Розроблення та дослідження характеристик ловильних пристроїв на базі систем із постійних високо енергетичних магнітів для нафтогазової промисловості". Любомир Романишин є автором близько 30 винаходів,які стосуються силових магнітних пристроїв. За його безпосередньої участі створений розмірний ряд магнітних ловильних пристроїв для очищення від металу свердловин в процесі буріння та експлуатації, у яких реалізовані нові технічні рішення на рівні винаходів. Високі силові та магнітні характеристики створених пристроїв перевищують кращі зарубіжні зразки. Ловильні пристрої впроваджені на бурових і нафтогазовидобувних підприємствах України та за кордоном.

Вітаємо наших винахідників та раціоналізаторів і бажаємо їм натхнення та подальших успіхів у винахідницькій діяльності.

                       

Українська