Сучасна метеостанція в ІФНТУНГ

Нещодавно за сприянням директора інженерно-екологічного інституту Олега Миколайовича Мандрика та кафедри екології на території автостоянки біля навчального корпусу №5 встановлена багатофункціональна метеостанція DAVIS 6162EU, яка була закуплена за кошти Всеукраїнського проекту і дозволяє визначити точні параметри мікроклімату.

Портативна метеостанція складається з двох основних компонентів: консолі та виносних метеодатчиків. Погодна станція, яка є базою (консоль), знаходиться в лабораторії та інформує користувача про всі зміни погоди зовнішнього середовища і температури в самому приміщенні.

Комплекс різних датчиків (термометр для виміру температури, барометр для виміру тиску, гігрометр для виміру вологості повітря, анемометр для виміру швидкості вітру, флюгер для виміру напрямку вітру, опадомір для виміру опадів) встановлений за вікном на вулиці і через дротовий зв'язок передає метеодані на базу – погодну станцію, яка виводить дані на екран метеостанції. Живлення бази погодної станції здійснюється від мережі.     

Метеостанція призначена для вимірювання температури повітря в приміщенні, відносної вологості повітря в приміщенні, температури і відносної вологості повітря зовні, тиску, визначення температури точки роси, визначення індексу нагрівання, вимірювання швидкості і напрямку вітру, температури охолодження вітром, кількості опадів, сонячної радіації, індексу ультрафіолетового випромінювання, дози ультрафіолетового випромінювання.

Метеостанція дозволяє вести спостереження безперервно протягом року і дає змогу інформувати про погодні умови в реальному часі. Також є можливість підключення метеостанції до ПК при використанні інтерфейсу і програмного забезпечення 6510 USB WeatherLink. При цьому погодні дані, що збираються консоллю, стануть на екрані у вигляді зручних для аналізу таблиць, графіків і діаграм. Метеодані можуть бути записані навіть при відключеному комп’ютері. В майбутньому планується вивести інформацію метеоданих на екран, який розміститься в корпусі №5 інженерно-екологічного інституту та буде інформувати кожного про метеорологічну ситуацію на території університету і в місті взагалі.

Всі спостереження метеостанції будуть використовуватися студентами під час проведення лабораторних і практичних занять, а також науковцями інституту при розробках рекомендацій щодо встановлення та підвищення ефективності роботи альтернативних джерел енергії та іншого роду досліджень. То ж запрошуємо до співпраці!

                                                                      

Микола Ногач,

зав. навч.- наук. лабор. каф. екології

Михайло Грапенюк,

асп. каф. екології 

 

25.09.2014р.

 

Датчики метеостанції встановлені біля корпусу №5 поруч з автостоянкою Анемометр і флюгер для виміру швидкості та напрямку вітру Метеостанція в робочому режимі Датчик вимірювання сонячної радіації На фоні метеостанції завідувач навчально-науковою лабораторією кафедри екології Ногач Микола Миколайович Установка метеостанції Флюгер вказує напрямок вітру Метеостанція дозволяє вести спостереження безперервно протягом року Комплекс датчиків, які здійснюють вимірювання метеоумов Опадомір для виміру опадів  Виносні метеодатчики передають інформацію на погодну станцію, яка є базою (консоль) і розміщується в лабораторії  Чашечки анемометра рухаються під час вітру і вказують швидкість, прийнято вимірювати в м/с

 

 

Українська