Сонце, молодь і пікнік

Саме такий яскравий літній коктейль запропонувала містянам Івано-Франківська мерія в неділю, на День молоді. Вулиця Лесі Українки в обласному центрі перетворилася на осердя ІІІ-го Наукового пікніка, в якому взяли участь і представники Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Вихованці кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем Інституту інформаційних технологій представили на ньому різноманітні моделі технічних пристроїв, виготовлені власноруч: ультразвуковий дальномір студента групи АКСм-18-1 Юрія Середюка, прилад для дослідження освітленості й метеостанцію ще одного вихованця кафедри Ігоря Мороза.

Зацікавлені відвідувачі університетського намету в середмісті дізнаються від асистента кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем Андрія Ольховського, яким чином ці симпатичні, на перший погляд, забавки можуть послужити кожному з нас у так званих «розумних будинках». А ще довідуються, що двохосьовий гіроскоп, змайстрований студентами ІФНТУНГ, дуже помічний в системах автокерування, автопілоту; що маленький рухомий прилад, який демонструє управління сервоприводами за допомогою джойстика, є нічим іншим, як прототипом функціональної руки, ноги, голови робота. Тож студенти не іграшками бавляться, а опановують основи робототехніки.

Поруч студент кафедри геодезії і землеустрою Інституту архітектури, будівництва та енергетики (група ГЗ-16-1) Ростислав Сіреджук представляє GPS-приймач, призначений для визначення топографічних координат GPS-методом, за допомогою якого можна будувати карти. І, звичайно, відвідувачі пікніка не минають іще одну цікавинку університетської локації – квадрокоптер, змайстрований старшим викладачем кафедри геодезії та землеустрою Андрієм Матіщуком. Головна особливість гаджету – можливість встановлювати на ньому будь-який вид камери й будь якої потужності.

І, звісно, не обійшлося без експонату, який вже можна сміливо вважати візитівкою ІФНТУНГ на наукових пікніках – верстата-качалки студента групи ЕТСм-18-1 Григорія Стахіва. Надрукована на 3D-принтері модель точно скопійована зі справжньої в масштабі 1:20. Вона демонструє не тільки дистанційне керування ввімкненням й вимкненням качалки через bluetooth або сайт, але цілковитий контроль показників видобутку нафти, ідею якого молодий винахідник реалізував з допомогою свого наукового керівника, доцента кафедри електроенергетики, електротехніки та електромеханіки Інституту архітектури, будівництва та енергетики Олега Соломчака.

Глядачі, які відвідують локацію ІФНТУНГ, - особливі. Їх, насамперед, цікавить можливість отримати освіту, яка відкриває дорогу до технічних спеціальностей, що зараз є хітом на ринку праці. Мабуть, усвідомлюючи їх необхідність для подальшого економічного поступу країни й продемонстрований рівень фахової підготовки студентів університету, його локацію було відзначено як кращу другим призовим місцем. Команда ІФНТУНГ отримала з рук міського голови м.Івано-Франківська Руслана Марцінківа Диплом за популяризацію та відданість науці, за вагомий внесок у розвиток освіти, науки та профорієнтації серед дітей і молоді м.Івано-Франківська та області й  активну участь у ІІІ-му Науковому пікніку, а також Кубок переможців. На досягнутому зупинятися не збираються. Попереду – нові здобутки.

Українська