Семінар з поширення результатів виконання проекту «Транскордонна мережа Румунія – Україна – Управління земельними ділянками забрудненими нафтопродуктами»

22 квітня 2015 року на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) відбувся Семінар з поширення результатів виконання проекту «RoUaSoil: Транскордонна мережа Румунія-Україна – Управління земельними ділянками забрудненими нафтопродуктами» HUSKROUA 1001/110. Даний проект реалізується в рамках Програми прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 і фінансується спільно з Європейським Союзом в рамках Європейського інструменту сусідства та партнерства. Загальна ціль проекту – активізувати і поглиблювати співробітництво в галузі екологічного, соціального та економічного розвитку між Івано-Франківською областю (Україна), Марамуреським жудцем (Румунія), Сабольч-Сатмар-Берег та Боршод-Абауй-Земплен медьє (Угорщина). Завдання проекту: проведення інвентаризації, обстеження та аналізу об’єктів, забруднених нафтопродуктами в межах транскордонної території; планування методологій очищення забруднених ділянок нафтопродуктами за допомогою одобрюючих технологій; розробка транскордонної екологічної мережі. Бенефіціаром проекту є Технічний університет Клуж Напока – Університет Норд центр Бая Маре, партнерами – Рада жудця Марамуреша, Агенство охорони навколишнього середовища Марамуреша та Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. Реалізація проекту розпочалась у вересні 2012 року та завершується у травні 2015 року.

Семінар  з поширення результатів виконання румунсько-українського проекту об’єднав науковців та дослідників обох країн. Зокрема, серед учасників були державні управлінці, керівники нафтогазових підприємств, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

Захід розпочався привітальним словом проректора з науково-педагогічної роботи професора Олега Мандрика. Результати виконання проекту українськими партнерами представив завідувач кафедри екології ІФНТУНГ професор Ярослав Адаменко, який є науковим координатором проекту з української сторони. Професор Адаменко відзначив актуальність проведених досліджень, адже визначення забруднених нафтопродуктами прикордонних ділянок, що межують з Румунією та Україною, є важливим кроком для впровадження майбутньої методології їх очищення, відповідно до директив Європейського Союзу та законодавчої бази країн-партнерів. Перед початком науково-дослідних робіт українська робоча група детально проаналізувала законодавство ЄС, українське та румунське законодавство щодо охорони земель. На першому етапі виконання проекту методом експертної оцінки (участь взяли 9 експертів та волонтери) проведено аналіз потенційно забруднених нафтопродуктами ділянок землі на досліджуваній території. Експертна оцінка підтвердилась за допомогою методів математичного моделювання, в результаті чого були створені карти з ймовірними об’єктами Івано-Франківської області, що забруднюють ґрунтовий покрив нафтопродуктами. Наступним кроком було оцінювання рівня забруднення нафтопродуктами земельних ділянок. На території Битків-Пасічнянського нафтогазового родовища було відібрано 50 проб ґрунтів та проведено їх лабораторний аналіз. Професор Ярослав Адаменко підкреслив, що великим досягненням робочої групи ІФНТУНГ в реалізації проекту стало придбання інфрачервоного спектрофотометра Фур’є вартістю 20 000 євро. Ймовірно, що цей пристрій – єдиний в Івано-Франківськиій області. Після результатів лабораторного аналізу проб ґрунтів було змодельовано карти  забруднення ґрунтів нафтопродуктами біля с. Битків. Відповідно до карт, біля поверхні землі на глибині 20 см забруднення максимальне, на глибині 80 см – відсутнє. На другому етапі виконання проекту були запропоновані методи очищення та відновлення забруднених нафтою і нафтопродуктами ділянок, серед яких – механічні, фізико-хімічні, біологічні та комплексні методи. Завершальною стадією реалізації проекту було написання та видання інформаційного бюлетеня про забруднення досліджуваних областей, а також посібника про методологію очищення навколишнього середовища та використання технологій удобрення ґрунтів. За словами професора Ярослава Адаменка, команда науковців ІФНТУНГ успішно справилася з усіма поставленими завданнями.

Наступною виступила генеральний координатор проекту доцент Технічного університету Клуж Напока Аннамарія Даскалеску, яка доповідала про результати виконання проекту румунськими партнерами. Колеги з Румунії провели аналогічні дослідження забруднених нафтопродуктами ділянок землі, виконали всі завдання проекту. Відповідно до результатів досліджень, ґрунти в Івано-Франківській області є більш забрудненими нафтопродуктами, ніж ґрунти в Марамуреському жудеці.  Цей факт пояснюється тим, що в порівнянні з Марамурешом на Івано-Франківщині є більша кількість нафтових родовищ та діючих промислів, що призводять до забруднення. Після презентації доповідей присутні мали можливість задати питання обом координаторам проекту.

На завершення семінару партнери проекту обговорили перспективи подальшого розвитку співробітництва шляхом прийняття участі у майбутніх спільних проектах.

 

 

Українська