РІДНІЙ ALMA MATER - 52!

21 вересня єдиному в Україні закладу вищої освіти нафтогазового профілю — Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу виповнюється 52!

Це славна дата, яка несе за собою великі досягнення та перемоги! Це щоденна невтомна праця всього колективу, студентів та випускників, яка стала запорукою успішного розвитку університету, його визнання у вітчизняному та міжнародному освітньому й науковому просторах! Протягом своєї історії ІФНТУНГ готує висококваліфікованих фахівців для нафтогазового комплексу та суміжних галузей України та інших держав, а також виконує науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи для підприємств і установ різних галузей економіки України.

Саме завдяки спільним зусиллям сьогодні ми маємо чим пишатись, адже ІФНТУНГ – це: близько 10 тисяч студентів, аспірантів, докторантів, курсантів та учнів, серед яких 500 іноземців із 42 країн світу; понад 50 тисяч випускників; більше 800 викладачів, з яких близько 500 – кандидати наук, доценти; 8 навчально-наукових інститутів; 3 коледжі та фізико-технічний ліцей; кафедра військової підготовки; високотехнологічні лабораторії «нових поколінь»; 12 навчально-лабораторних корпусів; 8 гуртожитків; база відпочинку; бази практик; спорткомплекс, який відповідає нормативам олімпійських спортивних споруд тощо.

І сьогодні, в переддень свята, наш університет широко відчиняє двері для своїх друзів і гостей, щоб розділити з ними радість свята та показати свої вагомі надбання.

Так, ще у 2005 році в ІФНТУНГ започаткували традицію відзначати День університету на Різдво Пресвятої Богородиці, яка стала покровителькою й оберегом нашої академічної спільноти. Саме тому щорічно урочисті заходи з відзначення Дня університету розпочинаються зі спільної молитви за університет та Україну біля ротонди Божої Матері. Цьогоріч вона відбулась за участі архієпископа і митрополита Івано-Франківського Української Греко-Католицької Церкви Володимира Війтишина та протопресвітера Західного протопресвітеріату м. Івано-Франківська, митрофорного протоієрея Бориса Гобира, керівництва університету, всього студентського та професорсько-викладацького колективів.

 

 

В рамках святкування Дня університету в конференц-залі науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ відбулось Урочисте засідання Вченої ради. Розпочали святковий захід ректор університету, академік НАН України Євстахій Крижанівський та вчений секретар, доцент Василь Процюк. Передовсім, ректор подякував всім науковцям, освітянам, дослідникам, які сприяють розвитку університету та самовіддано працюють над підвищенням енергетичної безпеки України!

На святкування 52 річниці ІФНТУНГ прибули високоповажні гості: декан факультету геології, геофізики й охорони навколишнього середовища Краківської гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташиця Яцек Матишкевич, голова Секретаріату науково-технічної ради Групи компаній «Нафтогаз України», випускник ІФНТУНГ, голова Секретаріату науково-технічної ради Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Олександр Ковалко, заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Дмитро Романюк, професор Василь Шендеровський, начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, заступник Генерального директора з питань пiдземного зберiгання газу «Укртрансгаз» Роман Шимко, голова правління «Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга, директор «Прикарпаттрансгаз» Роман Юськів.

Заступник голови ОДА Дмитро Романюк від імені голови привітав всіх присутніх та нагородив: нагрудним знаком «За наукові та освітні досягнення» – директора Інституту природничих наук і туризму Валерія Омельченка; грамотою Міністерства освіти і науки – директора Інституту нафтогазової інженерії Олега Витязя, проректора з науково-педагогічної роботи Ліліану Гораль, начальника навчального відділу Ярослава Штанько; грамотою «За заслуги перед Прикарпаттям та багаторічну сумлінну працю» - доцента кафедри фізичного виховання і спорту Харитона Марзаганова, медалями «За заслуги перед Прикарпаттям» - завідувача кафедри газонафтопроводів та газонафтосховищ Марію Середюк та завідувача кафедри загальної та прикладної фізики Мар’яна Галущака.

Також в рамках урочистого засідання Вченої ради присвоєно звання почесного професора ІФНТУНГ декану факультету геології, геофізики й охорони навколишнього середовища Краківської гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташиця Яцеку Матишкевичу.

Для присутніх презентував свою книгу «Вчені України у світовій науці» дійсний член НТШ, професор Василь Шендеровський.

 

Українська