Робочий візит Голови Державної казначейської служби України Тетяни Ярославівни Слюз до ІФНТУНГ

7 квітня 2017 року впродовж робочого візиту до Івано-Франківська  Голова Державної казначейської служби України Тетяна Ярославівна Слюз зустрілась із викладачами та студентами економічних спеціальностей Інституту економіки та управління в нафтогазовому комплексі ІФНТУНГ.

Головними питаннями для обговорення стали нововведення, що безпосередньо стосуються діяльності Казначейства. Зокрема, мова йшла про введення в дію нових стандартів ведення бухгалтерського обліку, змін щодо складання фінансової та бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування. Так, за новими стандартами мають подаватися звіти вже за 1 квартал поточного року, тож казначеї мають бути готові надавати фахові консультації та роз’яснення.

На зустрічі Тетяна Ярославівна Слюз детально ознайомила студентів з діяльністю Казначейства, пріоритетними напрямками роботи та останніми розробками казначейської системи, зокрема з системою дистанційного обслуговування клієнтів «Клієнт Казначейства – Казначейство».

Метою системи є саме спрощення та оптимізації взаємодії розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів з органами Державної казначейської служби України, впровадження електронного формату обслуговування клієнтів з використанням надійних засобів електронного цифрового підпису та сучасних інтернет-технологій. До переваг Казначейська служба відносить безкоштовну генерацію ключів електронного цифрового підпису, безкоштовне використання системи та первинне підключення клієнтів до системи. Для використання системи дистанційного обслуговування клієнтів «Клієнт Казначейства – Казначейство» потрібні захищені носії ключової інформації: або спеціальні флешки, або кардрідери, витрати на які здійснюються за рахунок коштів клієнтів.

Актуальною та корисною для присутніх була також інформація про виконання Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» та з інших питань, пов’язаних із децентралізацією влади.

Студенти ІнЕУ мали змогу задати питання Голові Казначейства. Їх цікавила інформація про функціонування єдиного казначейського рахунку та безпосереднє впровадження проекту «Є-data», формування звітності, особливості відрахування у Пенсійний фонд України тощо. Цікаво було почути позицію очільниці служби щодо реформи у сфері відшкодування ПДВ, що введена з 01.04.2017, а також розповідь про  кібератаку, що мала місце наприкінці минулого року.

На завершення зустрічі Тетяна Ярославівна Слюз запросила усіх бажаючих студентів на стажування до територіальних органів Казначейства.

Українська