Ректор університету долучився до дискусії найвпливовіших людей в галузі енергетики

Клуб енергетики нещодавно розпочав проєкт з підтримки інновацій у сфері енергетики, нафто- та газовидобуванні, співпрацюючи з провідними українськими закладами вищої освіти, науковцями та галузевими експертами. В рамках проєкту організатори проводять дискусії найвпливовіших людей в галузі енергетики - представників урядових структур, органів центральної влади, народних депутатів, керівників компаній та провідних галузевих експертів - Energy Freedom. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, метою діяльності якого є досягнення енергетичної незалежності нашої держави, уже не вперше долучається до подій Клубу енергетики.

Останньою темою Energy Freedom стало обговорення виконання Концепції розвитку газовидобувної галузі «Програма 20/20», що була затверджена у 2016 році. В кінці листопада 2020 року Кабінет Міністрів України створив Комісію для визначення причин відхилення прогнозних показників від фактичних та причини невиконання плану. А Клуб енергетики розпочав низку заходів, щоб розібратися, що ж сталося насправді, чому зірвано виконання реалізації важливої для життя країни Концепції.

Першим спікером програми став ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Євстахій Крижанівський. У зустрічі також взяли участь  ексдиректор з фінансових і інвестиційних питань НАК «Нафтогаз України», експерт з енергетики Ярослав Диковицький та генеральний директор Укргазвидобування (1998−2009) Ілля Рибчич.

Аналізуючи стан виконання програми та існуючі проблеми, Євстахій Іванович все ж переконаний, що доцільно створювати й реалізовувати схожі програми: «Я бачу, що є перспектива подібні програми реалізовувати, виконувати, але потрібна тісніша співпраця і, звичайно, треба базуватися на досвіді, результатах і аналізі, пропрацьовувати все. Ну, і мають бути відомі автори програми. Я вірю, що ми зможемо зрушити з місця в бік позитивних результатів, але треба опиратися на свої кадри, свої досягнення, співпрацювати з іншими компаніями».

Більше про позицію ректора ІФНТУНГ Євстахія Крижанівського щодо цієї проблеми, який вклад університету в розвиток галузі та думки щодо необхідності координації вищої школи, Національної академії наук, галузевої науки та виробництва
 

Українська