Ректору ІФНТУНГ професору Є. І. Крижанівському присвоєно звання академіка НАН України

6 березня 2015 року відбулося засідання Загальних зборів Національної академії наук України, на якому ректора Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу професора Євстахія Крижанівського було обрано дійсним членом академії по відділенню «Фізико-технічні проблеми матеріалознавства» з присвоєнням звання академіка.

З цього приводу 11 березня 2015 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) відбулась прес-конференція ректора професора Крижанівського за участю голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука.

Вступним словом зустріч з представниками засобів масової інформації розпочав проректор з наукової роботи професор Олег Карпаш. Він зазначив, що сьогодні у світі відбуваються процеси якісної трансформації індустріального суспільства в постіндустріальне. Це проявляється у розвитку нанотехнологій, інформаційних технологій, створенні інновацій, розробці нових унікальних матеріалів. Ключовим інструментом суспільних змін є наука, яка також є однією зі складових, на яких базується університетська освіта. Престижність будь-якого університету, його привабливість залежать саме від результатів наукової діяльності. Стосовно університетів, то ще одним щаблем наукового визнання є членство науковців в Національній академії наук. За все існування НАН України (з 1918 р.), тільки троє професорів-уродженців Івано-Франківської області були удостоєні звання академіка. Однак, у нас чудові новини. Цього року на Загальних зборах НАН України ректора нашого університету професора Євстахія Івановича Крижанівського було обрано дійсним членом академії з присвоєнням звання академіка. На сьогоднішній день професор Євстахій Іванович Крижанівський є єдиним в області академіком НАН України.

З присвоєнням звання академіка ректора Євстахія Крижанівського привітав голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації, випускник університету Олег Гончарук: “Мене переповнює гордість за Євстахія Івановича, адже я сформувався і як людина, і як керівник, певною мірою, саме завдяки йому. Для мене сьогодні честь від імені обласної державної адміністрації та всього депутатського корпусу привітати Вас, Євстахіє Івановичу, з таким вагомим досягненням. Нам поталанило, що на теренах нашої області живуть і працюють такі мудрі, обдаровані люди. Більше того, Ви є прикладом справжнього патріотизму, що виражається у Вашій діяльності, спрямованій на розвиток енергетичної безпеки та незалежності України. Тому низько схиляю перед Вами голову і многії Вам, і благії літа!”

Опісля привітань до присутніх звернувся ректор університету професор Євстахій Крижанівський, який розповів про свій трудовий, науковий шлях, який він пройшов до такого високого визнання.

Прийшовши на посаду ректора, професор Євстахій Іванович разом з колективом поставили завдання зробити все, щоб університет увійшов до числа найкращих ВНЗ. Сьогодні можна з впевненістю сказати, що вдалось досягнути бажаного результату, адже 10 робіт, які виконані за участю науковців ІФНТУНГ, удостоєні найвищої державної наукової нагороди – Державної премії в галузі науки і техніки. Також вдалось справитись з непростим завданням визнання наукових досягнень університету науковою спільнотою України і, зокрема, Національною академією наук України. Сьогодні ІФНТУНГ входить в сімку тих університетів, які мають у своєму штаті академіків НАНУ.

За словами ректора, на сьогодні головним завданням університету є здобуття статусу дослідницького. 

“Ми поставили перед собою амбітне завдання, щоб в цілому університет піднявся на найвищу сходинку. У зв’язку з прийняттям нового Закону України «Про вищу освіту» вже чітко визначені критерії для отримання статусу дослідницького університету. В законі написано, що тільки той університет, який забезпечив прорив у певному напрямку науки на державному рівні має право отримати статус дослідницького. На сьогодні ми працюємо над важливою проблемою забезпечення енергетичної безпеки держави через збільшення власного видобутку газу,” – зазначив ректор професор Євстахій Крижанівський.

В ході прес-конференції присутні довідались, що ректор отримав персональне завдання від президента НАН України, академіка Бориса Патона створити і очолити робочу групу, яка б займалась розробкою концепції збільшення власного видобутку природного газу.

Професор Крижанівський відхилив завісу і повідомив, що така концепція вже розроблена і ґрунтується на трьох основних засадах:

1) Багаторічні дослідження геологів підтверджують, що на території України (Дніпровсько-Донецька западина) на глибині 6,5-7 тис. метрів є значні запаси природного газу. Ці запаси потрібно добути. Для цього потрібні техніка, технології і фахівці, чим ми практично повністю забезпечені. Якщо, буде належний інвестиційний клімат, ми зможемо отримувати інвестиції для проведення робіт. Підтвердженням наявності великої кількості вуглеводнів є пробурена свердловина в Полтавській області поблизу с. Семеренки,  де на глибині 6,5 тис. м. отримано величезний дебіт газу. В Карпатському регіоні також були проведені відповідні дослідження, які свідчать про перспективність регіону.  

2)  Потрібно провести переінтерпретацію геологічних даних і відповідних результатів експлуатації старих нафтогазових родовищ. Найстаріші нафтогазові промисли знаходяться на території Івано-Франківської, Львівської областей. Якщо зараз провести аналіз, то побачимо, що раніше ми видобували близько 30% нафти, а 70% залишалось в надрах. Існуючі на той час технології не давали можливості її видобути. Сьогодні на старих родовищах можна використовувати технології інтенсифікації видобутку, наприклад, технологію забурювання горизонтальних стовбурів свердловин. Отже і старі промисли потребують уваги науковців і згодом можуть стати вагомим джерелом природних вуглеводнів.

3) Третій аспект стосується шельфу Чорного моря. Після анексії Криму Російською Федерацією виникли проблеми з отриманням газу, видобутого на українському шельфі (мова йде про Одеське родовище). ІФНТУНГ спільно з Інститутом електрозварювання ім. Є. Патона НАНУ і Національним університетом кораблебудування ім. адмірала Макарова розробили технологію транспортування стиснутого газу за допомогою спеціальних суден та барж. Вже сьогодні Україна готова транспортувати видобутий газ на сушу і в даний час відпрацьовується пілотний проект з реалізації транспортування стиснутого газу за технологією CNG.

На завершення прес-конференції представники ЗМІ та колеги-науковці ще раз привітали ректора Євстахія Крижанівського і побажали йому творчого натхнення у підкоренні нових наукових вершин, успіхів у багатогранній діяльності, удачі та доброго здоров’я.

Українська