Півстоліття – це тільки початок

17 жовтня в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу розпочала роботу триденна Всеукраїнська науково-практична конференція «Автоматизоване управління багатовимірними об’єктами на засадах обчислювального інтелекту».

Конференція – ювілейна, адже кафедрі автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих  технологій» виповнюється 50 років. З круглою датою колектив кафедри привітали проректор з науково-педагогічної роботи М.О.Карпаш; директор ТзОВ "Івано-Франківське спеціальне конструкторське бюро засобів автоматизації" В.С.Вощинський; професор кафедри автоматизації та комп'ютерно-інтегрованих технологій Національного університету «Львівська політехніка» Ф.Д.Матіко: завідувач відділу автоматизації та комп’ютеризованих систем ДВНЗ «Калуський політехнічний коледж» Р.М.Лещій; випускники кафедри.

         Всі вони відзначили особливий внесок у розвиток кафедри автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій її завідувача, Георгія Никифоровича Семенцова. Заслужений діяч науки і техніки України, академік Української нафтогазової академії, доктор технічних наук, професор – ось уже 40 років він очолює колектив кафедри, де створена ціла наукова школа. Тут підготовлено 3000 інженерів з автоматизації, на її базі захистилось 20 кандидатів наук. Нині їхні імена й науковий доробок відомі далеко за межами України.  Але професор Семенцов, розмірковуючи про  перспективи вітчизняної науки, зауважує: "Я не прибічник того, щоб ми виховували спеціалістів для країн Європи. Вважаю, що маємо плекати їх для України. Так, вони знайдуть своє місце і за кордоном. Проте, де б ми не були, головне – пам’ятати: ми – українці, ми – народ і повинні дбати про нашу державу!»

Справжнім сюрпризом для присутніх стало нове історико-презентаційне видання «Кафедрі автоматизованих та компю’терно-інтегрованих технологій – 50 років» - її своєрідний літопис, розповідь про тривалий шлях від маленького колективу ентузіастів до наукової школи «Автоматизоване управління технологічними процесами на основі методів нечіткої логіки і штучних нейромереж». А завідувач відділу бібліографії та організації фондів Л.М.Локотош, вітаючи ювілярів, представила учасникам конференції унікальне видання, з яким тепер можна ознайомитись в Науково-технічній бібліотеці ІФНТУНГ – «Семенцов Георгій Никифорович: Бібліографічний покажчик» із серії «Університет і наука в постатях». Символічний епіграф до одного із розділів книги – рядки поезії Ліни Костенко:

«Доросла пам’ять –то уже не слайди,

Тоді вже доля гляне в об’єктив».

        І сьогоднішня конференція – як фото кафедри крупним планом. Але ця світлина – не статична. На ній - Георгій Никифорович Семенцов, його соратники й учні. Безперечно – в русі. Поза сумнівом – тільки вперед.

                                                                                     Автор - Слава Родич

Українська