Пріоритет діяльності університету – підвищення енергоефективності

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу з жовтня 2019 року реалізовує проєкт «Транскордонна мережа енергетично сталих університетів» (Net4SENERGY), який націлений, в першу чергу, на те, щоб навчити провідні університети транскордонного регіону HUSKROUA ефективно управляти енергетичними ресурсами на інституційному рівні задля подолання змін клімату. Відзначимо, що цей проєкт відповідає потребам як університетів в транскордонному регіоні зокрема, так і всіх закладів вищої освіти, які розміщені на території України, Румунії, Словаччини, Угорщини загалом.

Впровадження проєкту передбачає низку заходів і дій, зокрема: створення власних планів дій із енергозбереження, пілотних установок на відновлюваних джерелах енергії із реальною економією для закладу, стажування студентів і викладачів університетів тощо. Сюди ж варто віднести й обміни досвідом між університетами-партнерами. Так, нещодавно члени проєктної групи від ІФНТУНГ – доценти Артур Воронич та Любомир Жовтуля, відвідали партнерський Північний університетський центр в Байа-Маре Технічного університету Клуж-Напока та компанію EATON (Румунія), яка займається виробництвом електричної автоматики, яку використовують як для промисловості, так і для звичайних користувачів. Основна мета візиту – обмін кращими практиками у сфері енергоефективності, енергоменеджменту та відновлюваних джерел енергії. Перейняти та поділитись власним досвідом приїхали і представники інших університетів-партнерів по проєкту – Технічного університету в Кошице (Словаччина) й Університету Мішкольца (Угорщина).

Цікавої та потрібної інформації науковці університету дізнались чимало. До прикладу, експерт по якості компанії EATON Жолтан Ердей розповів про заходи, які були впроваджені компанією для економії енергії, а саме: система онлайн-моніторингу й управління системою охолодження та нагрівання повітря, моніторинг споживання електроенергії, контролю компресорів і заміна неонових ламп на діодні. Це все дозволило компанії за рік зекономити місячне споживання енергії.

Відповідно до плану реалізації проєкту Net4SENERGY, попереду – ще багато заходів і дій, виконання яких, в перспективі, дозволить університетам-партнерам ефективно управляти енергетичними ресурсами. Надалі цю практику мають на меті поширювати й серед інших ЗВО.

Детальніше про проєкт NET4SENERGY

Українська