Проєкт «Україна-Норвегія»: перспективи подальшого розвитку

24 вересня в Києві у Посольстві Королівства Норвегія в Україні відбувся міжнародний семінар, присвячений обговоренню майбутньої заявки до МЗС Норвегії щодо продовження реалізіції в Україні проєкту «Україна-Норвегія».

Від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в заході взяв участь координатор програми, проректор з науково-педагогічної роботи Максим Карпаш. Роботою семінару курували: Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестад, Радник з питань співпраці та розвитку в Посольстві Королівства Норвегія в Україні Петер Баук, Підполковник, Аташе з питань оборони Норвегії в Україні Бойє Гардер Ліллеруд, Заступник голови місії Посольства Норвегії в Україні Фредрік Артур, президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов. Також до обговорення долучились: представники NORD Університету, МФСА, Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, Міністерства оборони України, Міжнародної консультативної групи сектору безпеки при Женевському центрі управління сектором безпеки DCAF, університетів і громадських організацій-учасників проекту «Україна - Норвегія».

Учасники семінару попередньо обговорили стратегію реалізації проєкту на період 2020-2022 рр., обмінялись думками щодо перспектив співпраці з українськими міністерствами та майбутнього створення державної системи соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей, а також членів сімей загиблих.

Всі присутні схвалили необхідність продовження Норвезького проєкту на найближчі 3-5 років. Зараз його учасники готують свої коментарі та пропозиції, які будуть надані МФСА та NORD Університету для розгляду та врахування при формуванні заявки на новий етап проєкту.

Відзначимо, що в нашій державі цей проєкт реалізовується з 2003 року і за 15 років став одним із наймасштабніших міжнародних проєктів в країні. Він переслідує важливу мету - допомогти звільненим у запас військовослужбовцям ЗСУ, учасникам АТО (ООС) та членам їх сімей в ефективній реалізації себе в цивільному житті. Адже деякі з них проходили військову службу протягом багатьох років, інші – брали участь в АТО (ООС), і всі вони потребують допомоги в поверненні до мирного і демократичного життя.

В ІФНТУНГ проєкт «Україна-Норвегія» успішно функціонує з 2014 року. І за цей короткий проміжок часу ми можемо говорити про велику кількість успішних стартів слухачів попередніх курсів, які започаткували власну справу, реалізували власний проєкт чи отримали грант. Саме завдяки цьому він набирає все більшої популярності серед громадськості.

   

Українська