Проект рішення круглого столу «Вуглеводневий сектор Івано-Франківщини: проблеми та рішення», який відбувся 21.01.2015 р. на базі ІФНТУНГ

У ході заслуховування та обговорення основних доповідей (програма додається) учасники круглого столу зазначили наступне: наявність на Прикарпатті значних обсягів вуглеводневої сировини, що видобувається компаніями різних форм власності; значну кількість площ, на які були видані ліцензії на проведення геологорозвідувальних робіт, але ці роботи так і не розпочалися або проводяться формально; відсутність у владних структурах області реальних дій для одержання від  компаній, що видобувають вуглеводневу сировину на території області виплат (податок/частина на прибуток, залишення рентних платежів/ частини та ін.) до бюджету області; відсутність інформації щодо позиції Уряду у відносинах із компанією «Шеврон» щодо видобутку сланцевого газу на Олеській площі.

Пропонуємо, з метою підвищення ефективності використання вуглеводневих ресурсів області, здійснити такі заходи:

1. Провести аудит родовищ нафти і газу, розташованих в Івано-Франківській області, з метою одержання наступної інформації:

1.1. Які реальні обсяги видобутку вуглеводневої сировини  різними суб’єктами господарської діяльності?

1.2. Які потенційні запаси вуглеводневої сировини?

1.3. Кому, на які площі (ділянки) і на який період видано ліцензії на видобування вуглеводнів?

1.4. Чи під час видачі нових ліцензій на проведення геологорозвідувальних робіт оцінюється реальна можливість (технічне, кадрове, фінансове забезпечення) освоюваних родовищ?

1.5. На яких площах (ділянках) на даний час не розпочата діяльність відповідно до виданих ліцензій?

1.6. Чому не здійснюється розробка відпрацьованого у 60 роках Вигодсько-Витвицького родовища природного газу, розвідані запаси якого становлять понад 20 млн. м3, а потенційні – до 100млн. м3.

2. Для визначення можливості видобування вуглеводневої сировини з позабалансових (польських) свердловин на родовищах Івано-Франківської області створити науково-дослідний центр на базі ІФНТУНГ.

3. Розглянути пропозиції щодо удосконалення взаємодії регіональних органів державного управління і місцевого самоврядування у сфері виробничо-господарської діяльності з видобування нафти і газу, а саме:

3.1. Удосконалити державне регулювання процесів управління діяльністю регіональних нафтогазовидобувних підприємств, що належать до трансрегіональних  галузевих структур, з урахуванням їх корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) та інтересів і цілей соціально-економічного розвитку регіональних суспільних систем через сплату ними податків на прибуток у регіональні бюджети шляхом повернення статусу юридичних осіб локалізованих у регіоні підприємств.

3.2. Удосконалити державну податкову політику шляхом залишення рентних платежів за використання природних ресурсів регіону в бюджеті області з використанням останніх для реалізації стратегії і програм регіонального соціально-економічного розвитку відповідних територій.

3.3. Опрацювати можливість і законодавче забезпечення процедур і процесів залучення органами регіонального управління до розроблення природних ресурсів регіону національних і транснаціональних компаній на конкурсних засадах із забезпеченням рівноправного доступу.

3.4. Забезпечити гармонізовану участь у процесах і процедурах стратегічного планування розвитку нафтогазового комплексу регіону представників галузевої науки, бізнесу, влади і громадськості через впровадження в управлінську практику обласної державної адміністрації та обласної ради обов’язкових регламентів спільного вироблення і прийняття соціально-значимих рішень.

4. Для координації діяльності з раціонального та ефективного використання природних ресурсів розглянути доцільність створення в області підрозділу - Департамент природних ресурсів .

5. Звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією роз’яснити суспільству, насамперед громадськості Івано-Франківщини:

5.1. Чому не виконано зобов’язання, зафіксовані в УРП з фірмою «Шеврон», і хто винен у цьому?

5.2. Які дії в даному напрямку прийняті Урядом і які плануються?

 

Керівник круглого столу,

проректор з НР                                                                    Карпаш О. М.

 

Українська