Проект «Україна-Норвегія»: перспективи подальшого розвитку

Продовжується успішна реалізація українсько-норвезького проекту за участі Університету Нурланда (Норвегія, м. Бодо), Міжнародного фонду соціальної адаптації (Україна, м. Київ), Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та ще одинадцяти вищих навчальних закладів України – партнерів цього проекту.

В період з 8 по 10 грудня 2014 року в місті Бодо на базі Університету Нурланда відбулась міжнародна науково-практична конференція з питань наукової та освітньої співпраці між Україною і Норвегією, на якій також розглядались перспективи розвитку бізнесу на території двох країн.      

Учасники конференції – керівники вищих навчальних закладів презентували наукові та освітні здобутки своїх університетів, пропонували можливі варіанти та напрямки співпраці, розглядали питання проведення спільних наукових конференцій, стажування студентів та аспірантів, можливості реалізації програм подвійних дипломів, наукової співпраці у сфері бізнесу, адміністрування, інновацій, екології тощо.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу представляв проректор з науково-педагогічної роботи та соціально-економічного розвитку, доктор економічних наук Дзьоба О.Г., який презентував здобутки університету за останні роки та відзначив важливість даного проекту для Івано-Франківської області, адже саме зараз в його рамках в університеті здійснюється перепідготовка 53 військовослужбовців, звільнених у запас, та членів їх сімей з метою соціальної адаптації цієї категорії населення та її інтеграції в економіку області. Таке навчання сприяє вирішенню проблеми безробіття, знижує соціальну напругу в регіоні, допомагає започаткувати власний бізнес. Не менш важливим є і другий напрямок українсько-норвезького проекту, який передбачає реалізацію програм підвищення кваліфікації державних службовців з урахуванням передового світового досвіду. Такі програми буде втілено вже у 2015 році і кошти на їх реалізацію, як і для програм соціальної адаптації військовослужбовців, надасть Уряд Норвегії.

Повноважні учасники конференції, які представляли вищі навчальні заклади України та Норвегії, підписали спільний Меморандум, яким окреслили перспективні напрямки співпраці на 2015 та наступні роки, взявши на себе зобов’язання, визначені такими статями Меморандуму:

Стаття 1 Заохочувати та розширювати взаємовигідні види діяльності партнерів з розробки нових компетенцій та навичок, необхідних для просування норвезької та української співпраці.

Стаття 2 Партнери працюватимуть спільно, стимулюючи науково-дослідну і освітню діяльність та розширюючи діяльність у сферах, які вони вважають взаємовигідними та цікавими.

Стаття 3 Партнери працюватимуть над проведенням спільних заходів щодо залучення коштів в рамках програми Horizon2020 та інших відповідних  Програм ЄС.

Стаття 4 Партнери пропагуватимуть норвезько-український університетський альянс на конференціях, нарадах, семінарах та інших заходах, зважаючи на доцільність.

Стаття 5 Для кожного конкретного проекту складатиметься угода, в якій описуватимуться обов'язки і права Партнерів.

Стаття 6 Партнери погоджуються, що Університетський норвезько-український альянс може в будь-який час бути розширений із залученням нових норвезьких та українських університетів.

                                                  

 

Проректор з науково-педагогічної роботи та соціально-економічного розвитку, д. е. н. Олег Дзьоба та партнер Міжнародного фонду соціальної адаптації Галина Шатирко на міжнародній  науково-практичній конференції з питань наукової та освітньої співпраці між Україною і Норвегією в Університеті Нурланда (м.Бодо, Норвегія) Учасники міжнародної науково-практичної конференції з питань наукової та освітньої співпраці між Україною і Норвегією в Університеті Нурланда (м. Бодо, Норвегія) Проректор Олег Григорович Дзьоба презентує Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу на міжнародній науково-практичній конференції в Університеті Нурланда (м. Бодо, Норвегія)    Одна з лекційних аудиторій Університету Нурланда (м. Бодо, Норвегія)В Університеті Нурланда облаштовані куточки, де студенти можуть перепочити, поспілкуватись, скористуватись WI-FI, т. п. Одна з лабораторій Університету Нурланда Трьохярусна бібліотека Університету Нурланда Трьохярусна бібліотека Університету Нурланда Біліотека Університету облаштована спеціальними кімнатами для групової роботи Кімната для групової роботи  При будівництві університету проектувальники залишили приклад тієї скелястої місцевості, яка була раніше на місці університету        

 

 

 

 

 

Українська