Презентація програми «Івано-Франківськ – енергоефективне місто»

6 жовтня 2015 року на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) відбулась презентація програми «Івано-Франківськ – енергоефективне місто», метою якої є підвищення енергоефективності та зменшення залежності міста від традиційних джерел енергії. Ініціатором створення програми виступив Інститут розвитку міста «Новий Івано-Франківськ». Активну участь в розробці програми взяли Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу та ПАТ «Індуктор».

За словами проректора з наукової роботи, проф. Олега Карпаша, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу давно притримується ідеології енергоефективності та енергозбереження. Прикладом цього є те, що університет незалежний від центральної системи теплопостачання, адже має власну систему котелень та систему сонячних панелей. Зокрема, в університеті було створено лабораторію енергоаудиту та запроваджено магістерську програму за спеціальністю «Енергоменеджмент» для підготовки кваліфікованих кадрів.

Розробка програми «Івано-Франківськ – енергоефективне місто» базується на вже існуючих програмах та планах розвитку міста у цьому напрямку, а також зумовлена високим підвищенням цін на енергоносії та тенденції їх зростання у майбутньому. Проект перегукується і з питаннями покращення інженерної інфраструктури, трафіку транспорта, екології міста, забезпеченням замовленнями підприємств міста та області, а значить – і з питаннями створення робочих місць та наповнення бюджету.

Участь ІФНТУНГ у програмі передбачає проведення наукових досліджень, створення нових енергоефективних технологій, а також запуск просвітницької кампанії, яка включатиме в себе відкриття Наукового містечка «Нова енергія». Проект Наукового містечка має на меті створення розважально-навчального центру, де молодь зможе ознайомитись із наукою та технологіями про енергію в дії.

Про концепцію та основні положення програми всім присутнім на презентації розповіли засновник Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ», народний депутат України Олександр Шевченко, директор цієї організації Олег Головенський, керівник енергетичних програм «Новий Івано-Франківськ» Андрій Кір’янов, директор НДІ нафтогазової енергетики та екології ІФНТУНГ проф. Максим Карпаш.

Опісля виступу кожного з розробників, бажаючі мали змогу поставити запитання доповідачу. Таким чином, презентація програми час від часу переходила в русло жвавого діалогу-дискусії. На завершення всі сторони, що брали участь в обговоренні, дійшли консенсусу, що програма «Івано-Франківськ – енергоефективне місто» – це вдала стратегічна ідея, яку, однак, вдасться реалізувати тільки при злагодженій співпраці науковців, підприємців, органів державної влади та громадськості. 

Зі вступним словом виступає проректор з наукової роботи, проф. Олег Карпаш Виступає директор  Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ» Олег Головенський Розробники програми (зліва-напрво) – керівник енергетичних програм Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ» Андрій Кір’янов, директор НДІ нафтогазової енергетики та екології ІФНТУНГ проф. Максим Карпаш, директор  Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ» Олег Головенський  Директор НДІ нафтогазової енергетики та екології ІФНТУНГ проф. Максим Карпаш презентує аудиторії основні положення програми «Івано-Франківськ – енергоефективне місто»   Виступає засновник Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ», народний депутат України Олександр Шевченко  Засновник Інституту розвитку міста «Новий Івано-Франківськ», народний депутат України Олександр Шевченко  Виступає генеральний директор ВО «Карпати» Дмитро Втерковський   ​

Українська