Попереду на вас чекає успіх!

 У давнину люди вважали це диво природи проявом божественної сили й називали «священним вогнем». Він виривався просто з-під землі й палав дуже довго, деколи - безперервно.  Природні факели виникали в Ірані та Китаї, Індії й Месопотамії, на Кавказі та у Північній Америці. Одна з таких місцин - гора Янарташ в Туреччині. Тисячі років тому люди поклонялися цим вогням як святині, гадки не маючи, що мають справу з речовиною, яка колись стане абсолютно буденною в кожному помешканні  - з газом. Цікаво, що би вони сказали нині, побачивши господиню, яка готує страви на газовій плиті; або газову колонку, що нагріває воду до потрібної температури; чи опалювальний котел? Напевно, це був би культурний шок.

Як багато змінив час! Тепер наявність газу в домівці - обов’язкова умова комфорту, без якої не уявляємо свого побуту. А люди, які забезпечують ним наше житло - зовсім на чародії, а працівники величезної системи газового постачання. Одна із його складових - акціонерне товариство «Івано-Франківськгаз». Його послугами нині користуються 420 тис. мешканців області, а трудиться тут 2220 фахівців, з яких, до речі, 450 - випускники Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Власне, тому ми вирішили ближче познайомитися з компанією й розповісти про неї нашим абітурієнтам і студентам, котрі замислюються про можливість збудувати в майбутньому успішну кар’єру. Адже топ-менеджмент товариства - випускники ІФНТУНГ. Це й голова правління Віталій Шульга, й технічний директор Ігор Височанський, і начальник управління з персоналу Марта Шушереба. Саме в пані Марти ми розпитуємо, фахівців яких спеціальностей найбільше потребує  АТ «Івано-Франківськгаз»?

-Найбільш потрібні для нашої компанії метрологи, фахівці спеціальностей «Газонафтопроводи і газонафтосховища»,  «Економіка підприємства», а також «Технологія машинобудування». Для випускників ІФНТУНГ цих спеціальностей наші двері завжди відкриті.

-На яке професійне зростання вони можуть сподіватися?

-За останні  три роки до нас прийшли 20 молодих спеціалістів. Як правило, розпочинають вони свою кар’єру з посади інженера. В рідкісних випадках - із посади слюсаря. Це необхідно для кращого розуміння специфіки роботи та задач, які стоять перед молодим фахівцем, але не означає, що людина завжди буде слюсарем. Йдеться тільки про перший щабель  кар’єри високопрофесійного спеціаліста.

Саме з робітничої посади слюсаря контрольно-вимірювальних приладів  та автоматики в нас розпочинав свій трудовий шлях Ярослав Пеца (до речі, також випускник ІФНТУНГ), який зараз працює начальником дільниці з повірки побутових лічильників газу.

Загалом, випускники спеціальностей «Газонафтопроводи і газонафтосховища» й «Економіка підприємства» - це, в основному, інженери-технічного відділу, а метрологи - інженери, аналітики.

-Як себе зарекомендували на цій роботі випускники ІФНТУНГ?

- Враження від них - найкращі! Вони є кваліфікованими фахівцями своєї справи. Без жодних перебільшень скажу: базу теоретичних і практичних знань  профільного вишу  видно одразу.

-Даруйте за делікатне питання, але на яку заробітну плату вони можуть розраховувати в АТ «Івано-Франківськгаз»?

-У нас для інженерно-технічного складу передбачено посадовий оклад  та місячну премію. Для робітників - тарифну ставку і також місячну премію. Немає такого, щоб людина прийшла на чистий оклад. Серед переваг підприємства – офіційне працевлаштування, «біла» зарплата та соціальний пакет. Люди можуть розраховувати на різні види матеріальної допомоги, доплати й надбавки за розширення зони обслуговування,  за високу професійну майстерність (до 24 % тарифної ставки), за виконання роботи тимчасово відсутнього працівника (до 50 % посадового окладу відсутньої особи). Цього року в нас запроваджується КРІ (система ключових показників ефективності) для кожного підрозділу. Тобто, залежно від якості виконання робіт, люди будуть отримувати премію. В середньому зарплата  ІТР -  понад 10 тис. грн. Також допомагаємо фінансово в сумних випадках (кошти на поховання, за необхідності - на лікування,) і в радісних (на одруження).

-Знаю, що в АТ «Івано-Франківськгаз» всіляко сприяють професійному зростанню працівників.

- Так, на базі нашої компанії у вересні минулого року відкрився перший в Україні  інноваційний Центр навчання та розвитку, де поєднано сучасні освітні технології, обладнання та продуманий дизайн. Він розрахований для навчання газовиків, студентів профільних закладів  та навіть клієнтів  компанії. Тут зібрано понад 100 одиниць техніки.

А поділ простору ЦНР на дві окремі зони  дає можливість одночасно проводити теоретичні й практичні заняття: під керівництвом дев’яти сертифікованих тренерів (наших працівників) слухачі розвивають «soft skills» і «hard skills». Приміром, можна пройти курс із розвитку емоційного інтелекту, який допомагає правильно вибудовувати свою взаємодію з колегами, ефективно працювати в колективі, виходити з конфліктних ситуацій. А можна відвідати тренінг «Я - керівник», що навчає різним методикам планування роботи, мотивування працівників, делегування обов’язків і т.д.

Як в компанії зростають власні кадри, найкраще ілюструє приклад голови правління АТ «Івано-Франківськгаз» Віталія Шульги, випускника факультету «Газонафтопроводів та газонафтосховищ» ІФНТУНГ. Він пройшов усі щаблі професійного розвитку -  від контролера до голови правління. Посада керівника компанії, яку Віталій Шульга обіймає з 2016 р., стала додатковим стимулом для самовдосконалення та отримання нових знань: тож здобув другу вищу освіту за спеціальністю «Фінанси та кредит», також в ІФНТУНГ, а у 2020 р. став його аспірантом. Зараз Віталій Шульга працює над дисертацією на тему «Методи та пристрої вимірювання енергії природного газу в побутовій сфері» та паралельно навчається в Києво-Могилянській бізнес-школі.

Окрім того, у  2019 р. він був обраний дійсним членом Української технологічної академії по відділенню «Паливно-енергетичний комплекс».

Динаміка професійного росту – промовиста: за нею – наполеглива праця й опанування всіх нюансів професії, де дрібниць просто не може бути.

Подібна історія – і в технічного директора АТ «Івано-Франківськгаз» Ігоря Височанського, також випускника факультету «Газонафотопроводів та газонафтосховищ» ІФНТУНГ. Він стартував із посади ревізора відділу безпеки товариства, отримав досвід інженера виробничо-технічного відділу, начальника виробничо-експлуатаційного управління й головного інженера. Каже, що ті знання, які здобув в університеті, й стали фундаментом його успіху, а ще – постійне бажання розвиватись. Саме в ІФНТУНГ він потім навчався в аспірантурі й здобув науковий ступінь кандидата технічних наук, а впродовж 2014 – 2016 рр. був тут головою Державної екзаменаційної комісії за напрямком «Проектування та експлуатація нафтогазопроводів, нафтогазосховищ та АГНКС». У  2017 р. здобув в ІФНТУНГ другу вищу освіту за спеціальністю «Фінанси та кредит».

У  2019 р. він також, як і голова правління, обраний дійсним членом Української технологічної академії по відділенню «Паливно-енергетичний комплекс».

Тож сьогоднішнім абітурієнтам, які мріють про блискучу кар’єру після отримання дипломів, варто пам’ятати: шлях до неї починається із щоденної праці над собою впродовж усіх студентських років. Тому цікавимось у Марти Шушереби, на що саме вона порадила б звертати увагу студентам під час навчання, аби вони згодом відповідали вимогам АТ «Івано-Франківськгаз»? 

- На практику.  Опанування своєї професії на практиці ще в студентські роки - важливий етап професійного розвитку. Це база для подальшої роботи й запорука кращої адаптації молодого спеціаліста.

Зараз є можливість здобувати дуальну освіту: коли людина поєднує навчання з роботою на обраному підприємстві. Втім, залежить тільки від студента, чи зуміє він організувати себе так, щоб працювати від 8.00 до 17.15 і паралельно вчитися. Але ми це вітаємо і сприяємо таким співробітникам.

Голова правління АТ «Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга підкреслює:

- Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу - «alma mater»  багатьох наших працівників і партнер у проектах, тому ми тісно співпрацюємо. В першу чергу, в навчанні й працевлаштуванні випускників ІФНТУНГ. Окрім того, разом з університетом реалізовуємо багато цікавих проектів. Один з останніх  - створення класу віртуальної реальності на базі нашого Центру навчання та розвитку. Адже сьогодні відчуваємо дефіцит у висококваліфікованих працівниках, і цю проблему треба вирішувати вже зараз, бо завтра може бути пізно.

Історій успіху в АТ «Івано-Франківськгаз» чимало. І, можливо, однією з них колись стане саме ваша історія. Адже HR компанії Марта Шушереба наголошує:

- Наша компанія прагне розвиватися та йти в ногу з часом.  Для цього потрібно інноваційно підходити до роботи, до шляхів вирішення завдань. Тому ми  зацікавлені  в молодих  проактивних спеціалістах зі свіжим поглядом на галузь, які хочуть працювати. Важливо, щоб до нас приходили люди, які  на ідейному рівні підтримують наші цінності -  клієнтоорієнтованість, надійність та відкритість.

-Тим, хто мріє колись стати частиною вашої команди, але зараз ще не знає, як визначитися з майбутньою спеціальністю, що могли б порекомендувати?

- Людина повинна чітко розуміти, чого вона хоче досягнути в майбутньому й врахувати, що з плином часу багато професій стають неактуальними. Тому найперше завдання перед випускниками шкіл  – це зорієнтуватися, в якій галузі є перспектива, а відтак - докладати максимум зусиль до навчання. Здобуваючи нові знання, ми рухаємося вперед. До речі, я й сама досі продовжую навчатись: закінчую магістратуру Львівської бізнес-школи Українського католицького університету. Головне - вміти й хотіти вчитись. Тоді попереду на вас чекає успіх!

 

 

 

 

 

 

 

Українська