Пам’яті жертв Голодомору: закляття безпам’ятства і його наслідки

В останню суботу листопада Україна поминатиме жертви Голодомору  1932-33 рр. З 29 жовтня по 28 листопада 2015 року в університеті триватимуть заходи у рамках наукової, інформаційно-просвітницької роботи з метою донесення до широкої аудиторії, передусім молоді та студентів, об’єктивної інформації про трагічні події української історії. До уваги працівників та студентів Івано-Франківського національного університету нафти і газу будуть представлені тематичні виставки, презентації, відкриті лекції, інші публічні заходи, демонстрації фільмів, художніх творів, відео-, фото- та інших документів, записів свідчень очевидців.

У четвер, 29 жовтня 2015 р. заходи з вшанування жертв Голодомору розпочались з демонстрації документально-публіцистичного фільму «Закляття безпам’ятства. Голодомор 1932–1933 рр. на Луганщині» (свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 28992, видане 01.06.2009 р.) Автором ідеї та продюсером є доцент кафедри філології та перекладу Магрицька І. В., автором сценарію та режисером фільму — відомий дослідник Голодомору Олександр Крамаренко, оператором — Олексій Мовсесян.

У вступному слові Ірина Магрицька розповіла аудиторії, як за власною ініціативою обстежила упродовж 2003–2007 років сільські райони Луганської області, побувала у майже 300 населених пунктах і записала на відео- та аудіоплівку свідчення очевидців Голодомору 1932–1933 рр. Зібраний матеріал став спочатку основою для книги «Врятована пам’ять. Голодомор 1932-33 років на Луганщині: свідчення очевидців» (2008 р., 480 с.), а пізніше – для  фільму «Закляття безпам’ятства». Цей фільм – своєрідний підсумок копіткої багаторічної дослідницької роботи над проблематикою Голодомору 30-х років. Його перші глядачі – представники української громади м. Торонто (Канада), відзначили логіку, доказовість та системність фільму, який здобув схвальні відгуки від Українського інституту національної пам’яті та Асоціації дослідників Голодоморів. У 2007 році Магрицька І. В. указом Президента України (від 02.10.2007 р.) була нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня «за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, багаторічну сумлінну працю й високий професіоналізм».                                                

     Авторка наголосила, що тема Голодомору сьогодні актуальна як ніколи. Її свідоме замовчування вже призвело до відсутності історичної пам’яті у частини українців, плоди якої ми сьогодні пожинаємо на сході України. Магрицька І. В. презентувала також свої книги: «Врятована пам’ять. Голодомор 1932-33 років на Луганщині: свідчення очевидців» (друга премія у Конкурсі україністики Фонду Волиняків-Швабінських при Фундації Українського вільного університету в Нью-Йорку, 2011 р.) та «Пам’ять, закарбована у слові: Письменники Луганщини про Голодомор на Луганщині» (2008 р., 80 с.).

Перегляд фільму відбувався  у цілковитій тиші і нікого не залишив байдужим. Деякі кадри стали шокуючими для молодого глядача, який народився вже у незалежній Україні, про СРСР знає з підручників з історії, звик вільно висловлювати свою думку та до комфортного життя.  Цей фільм – це нагадування  молодому і старшому поколінню про геноцид українського народу, його винуватців, щоб пам’ятали та відстоювали незалежність України, бо тільки суверенна, незалежна українська Держава буде дбати про своїх громадян та не допустить повторення таких трагічних подій і збереже вічну пам’ять про невинно убієнних.

У конференц-залі бібліотеки проходила також тематична книжкова виставка «Засвітимо свічку пам’яті», присвячена темі Голодомору українського народу, організована працівниками науково-технічної бібліотеки університету.

 

Українська