Нові вартові на сторожі незалежності України

Уже традиційно в день Незалежності України в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулась урочиста церемонія складання Військової присяги на вірність українському народові курсантами, які завершили навчання за програмою підготовки офіцерів запасу на кафедрі військової підготовки.

«І це невипадково, - говорить у привітальному слові начальник кафедри військової підготовки, полковник Андрій Станецький. – Адже запорукою незалежності будь-якої держави є її армія, а основою армії є її офіцерський склад, який залишатиметься відданим Військовій присязі на вірність українському народу. Закликаю вас, панове офіцери, сумлінно, самовіддано служити Україні, твердо і непохитно стояти на сторожі свободи та незалежності нашої Держави». Він шкодує, що цьогорічна пандемія завадила приїхати на урочисту церемонію всім батькам курсантів, але серцем і душею вони були з ними тут,   на оновленому спортивному комплексі ІФНТУНГ імені А. П. Гемби, де й  відбулось дійство з дотримання всіх вимог карантину.

Прапор, Гімн України, молоді вишколені чоловіки та жінки у військовій формі – за кілька  хвилин до Присяги повітря просто наелектризоване духом  піднесеності.  Тут вишикувались біля сотні майбутніх офіцерів запасу, які пройшли навчання за програмою військової підготовки протягом двох років. Випускники представляють 10 закладів вищої освіти Івано-Франківська та інших міст України,  серед них є учасники АТО/ООС, що вже мають досвід служби в Збройних силах України. Майбутні офіцери успішно пройшли навчальний збір, закріпили практичні навички і вміння та склали випускні іспити. Добрим словом та хвилиною мовчання учасники урочистостей згадують тих, хто відстоював цілість і незалежність України і віддав за це власне життя.

А тоді – урочистий момент складання Військової присяги, за яким присутні на святі рідні та близькі офіцерів спостерігають зі сльозами. Щемливі душевні почуття накривають й почесних гостей заходу – тимчасово виконуючого обов’язки Івано-Франківського обласного військового комісара, полковника Юрія Верановського, заступника директора з навчальної та виховної роботи Івано-Франківського юридичного інституту Національного університету «Одеська Юридична Академія» Олега Безносюка, завідувача кафедри військової кафедри Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, полковника Анатолія Пономаренка.

Відчутне хвилювання й у голосі проректора з науково-педагогічної роботи та тимчасово виконуючого обов’язки  ректора ІФНТУНГ, учасника АТО, проф. Сергія Куровця, який  від університетської адміністрації привітав курсантів: «Складання Військової присяги є святом, що уособлює доблесть і героїзм усіх поколінь нашого народу, захисників та визволителів рідної землі. Сьогодні я хочу висловити подяку викладачам КВП, які вчили курсантів професії захисника Батьківщини. І тим, що ви набрались необхідних знань, навичок та досвіду, ви, насамперед, зобов’язані їм. Бажаю нашим курсантам, щоб їхня військова спеціальність була їм тільки на добро, щоб їм не довелось пережити ті жахіття, які пройшли тисячі наших доблесних воїнів на війні з агресором на Сході Україні».

Полковник Юрій Верановський подякував батькам, які виростили своїх дітей справжніми патріотами та сміливцями, та побажав офіцерам миру, злагоди та доброї долі.  А поблагословив захисників України та побажав Божого опіки в ратній справі священик – отець Михайло.

Відповідно до наказу ректора ІФНТУНГ були нагороджені грамотами за високі показники в навчанні, бойовій підготовці та активну участь в громадському житті університету кращі студенти КВП: Артур Андрусяк (студент взводу ЗМП-18-1), Владислав Антонов ( студент взводу ТЗП-18-1), Андрій Малітчук ( студент взводу ЗВП-18-1)

Уся університетська спільнота також вітає випускників кафедри військової підготовки та бажає їм успіхів і натхнення в навчанні, міцного здоров’я, добробуту, мирного неба над головою й нових звершень на благо та процвітання нашої держави.

Слава Україні! Героям Слава!

Українська