Нехай ІТ-фортуна обере найкращих!

Сьогодні, 13 квітня 2019 р., в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу стартувала Міжнародна олімпіада з програмування АСМ ІСРС. Це її перший етап. Попереду – регіональні змагання, всеукраїнські й нарешті – остаточне визначення лідерів на міжнародному рівні. Можливо, майбутні фіналісти є серед тих, хто в цю мить виборює першість у стінах Інституту інформаційних технологій ІФНТУНГ, організатора й координатора заходу.

Завдання на них чекають складні. Адже недарма такі змагання називають спортивним програмуванням. Вони дійсно нагадують спорт. Координатор заходу, доц. кафедри інженерії програмного забезпечення Інституту інформаційних технологій Микола Яцишин, пояснює:

-Цього разу маємо 16 команд – це 58 учасників, 10 тренерів. Склад кожної команди – 3 учасників і тренер (той, хто їх готував – викладач або вчитель). Їм надається комп’ютер, 12 завдань і 5 годин на їх виконання. Перевірка виконаних завдань відбувається дистанційно, на серверах Львівського національного університету імені Івана Франка. Якщо з першого разу команда перевірку не пройшла, то має змогу повторити спробу, але за це мінусуються бали й рейтинг команди падає. Всі вимоги чітко окреслені в завданнях – і об’сяг програми, і час її виконання.

Тих, хто прийняв сьогодні цей виклик, в Інституті інформаційних технологій вітав проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, доц. Сергій Куровець:

-Сподіваюсь, сьогодні ви отримаєте позитивний результат, і маю надію, що тут сидять мінімум дві команди, які будуть представляти Україну у фіналі у В’єтнамі (а хотілося б і більше). Фах, що має стосунок до цієї олімпіади, сьогодні найбільш динамічно розвивається у світі: в Україні зараз в ІТ-галузі нараховується понад 200 тис. фахівців. І потреба в них ще більша. Тому той, хто обрав цю спеціальність, звернув свою увагу у правильному напрямку – опановуйте його. Бажаю вам гарних результатів, позитивних емоцій і успіхів!

А проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, проф. Максим Карпаш підкреслив особливе значення сьогоднішнього змагання для його учасників:

- Що такі заходи дають до нових навиків? Це чотири «К» – креативність, критичне судження, комунікації, командна робота.Олімпіада дає вам нагоду потренуватися в усіх цих чотирьох «К». Саме вони будуть вести до ваших майбутніх хороших зарплат, гарного самопочуття, нормального соціального статусу й перспектив у майбутньому.

Яскравим підтвердження його слів стала присутність на заході представниці одного зі спонсорів олімпіади, компанії «ELEKS», Ольги Овсянецької. Вона одразу запросила учасників олімпіади на екскурсію в «ELEKS», аби побачити її роботу на власні очі. Зрозуміло, йдеться не тільки про особисте знайомство юнаків і дівчат із відомою ІТ-компанією, але й про можливість одного дня стати членом її команди. Адже тут шукають молодих, талановитих, креативних. Однак потенційному здобувачу хорошої вакансії в ІТ-сфері слід брати до уваги вимоги ринку, на якому прагнуть стати конкурентними.

- Часто юнаки й дівчата, які приходять до нас на практику, хочуть, щоб наші ментори вчили їх на ділі, - каже пані Ольга.- Але вдома чомусь це не відбувається. Ми пояснюємо, що освіта потрібна, але, крім освіти, необхідно дуже багато вчитися самостійно. В нас були студенти, які під час практики працювали по 7 – 8 годин, дійсно прагнули показати динаміку свого зростання - все, що вони здобули, як швидко навчались, розвивались. Це важливо. Ще дуже суттєвий «плюс» - англійська мова, хоча б на рівні В1 – В2. Ми деколи жартуємо, коли нас запитують, з якої мови варто починати (маючи на увазі мову програмування). Кажемо: звичайно, з англійської! Це зумовлено тим, що наші замовники - в різних країнах світу, тож потрібно спілкуватися англійською. А чи маємо на меті виявити на олімпіаді молоді таланти? Так. На базі нашої компанії відбуваються різні навчальні «кемпи» з різних мов програмування й, відповідно, після їх проведення найкращих студентів запрошуємо до себе.

Очевидно, нові імена відкриє й сьогоднішня олімпіада. Декому з її учасників уже відомий смак успіху. Тренер Надвірнянського коледжу Національного транспортного університету Михайло Ілько приїхав на змагання одразу з чотирма командами друго- й третьокурсників спеціальності «Комп’ютерні науки та інформаційні технології». Для нього це вже четвертий заїзд від 2015 року. Тоді, з першою командою, вони дійшли до фінального етапу Всеукраїнської олімпіади з програмування. Жартує: «Новачкам, кажуть, щастить. Бо відтоді щоразу доходимо до другого етапу, проте до фіналу не дістаємося». Однак, жарти – в сторону. Насправді за спиною у фортуни в ІТ стоїть велика робота. Тому розпитуємо пана Михайла, що саме він радив би тим, хто прагне до перемоги.

-Запорукою успіху є тренування в різноманітних задачах на сайті algotester.com, - впевнений тренер. - Важливо вміти розв’язати задачу алгоритмічно. Тобто не так потрібні особливі навики з програмування, як уміння розглянути задачу з погляду аналітики, дискретної математики. Якщо розвязати її спочатку аналітично, то програмку потім написати вже не так складно.

Такої ж думки координатор олімпіади Микола Яцишин:

-Багато хто не розуміє, для чого олімпіади для програмістів. Але річ у тім, що зазвичай компанії шукають не вузькоспеціалізованих працівників, а людей з математичним мисленням для програмування. Якщо навіть людина для певного проекту не повністю готова, проте здатна розвиватися й мислити аналітично, вони готові таку взяти, бо її легше перевчити на іншу мову програмування. Для них це корисніше, аніж отримати готового вузького фахівця. Мета олімпіади – випробувати себе в не тепличних умовах. Учасникам важливо заявити про себе, побачити, де вони щось недопрацьовують, знайти нові напрямки для свого розвитку, а призи – це вже додаткових бонус.

До речі, цей бонус чекає на переможців олімпіади в ІФНТУНГ. Про які призи йдеться, організатори наразі не повідомляють, щоб не зіпсувати сюрприз. Цього року спонсорами виступають ІФНТУНГ (як організатор і координатор заходу), а також Івано-Франківський ІТ-кластер, івано-франківські філії компаній «ELEKS» та «Perfectial». Ну, а кому пощастить потрапити у фінал, можуть сподіватися на джек-пот, адже відбуваються подібні заходи під патронатом таких компаній зі світовим ім'ям, як IBM і Microsoft. Тож бажаємо удачі всім учасникам олімпіади, які саме зараз, в цю мить, працюють над її завданнями. Нехай ІТ-фортуна обере найкращих!

*При копіюванні матеріалів активне посилання на сайт обов’язкове: http://nung.edu.ua/

Більше фото - за посиланням: https://www.facebook.com/iit.ifntuog/posts/2287013831522688?__xts__[0]=6...

 

Українська