На олімпіаді – ті, котрі хочуть бути найкращими

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу сьогодні відбувся ІІ-й етап Всеукраїнської студентської олімпіади з «Видобування нафти і газу» спеціальності «Нафтогазова інженерія та технології». Саме ІФНТУНГ визначено Міністерством освіти і науки як базовий  університет для її проведення. І ось уже вдруге тут збираються кращі студенти, які обрали цю спеціальність справою свого життя. Цього разу до студентів ІФНТУНГ долучилися вихованці Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка. Голова журі олімпіади, завідувач кафедри видобування нафти і газу Інституту нафтогазової інженерії ІФНТУНГ Олександр Кондрат визнає: завдання олімпіади – непрості. Передбачено 10 завдань першого рівня складності, 10 – другого, 3 задачі й дві  години на виконання. Але організатори олімпіади зробили все, аби забезпечити абсолютну прозорість оцінювання робіт і рівність умов для її учасників. Олександр Романович пояснює:

-Для незаангажованості й запобігання будь-яким підтасуванням, ми використовуємо існуючу на кафедрі базу, що містить понад 1200 завдань із шести предметів, які входять у цикл дисциплін рівня бакалавра. Це «Технології розробки нафтових родовищ», «Технології розробки газових родовищ», «Технології експлуатації нафтових свердловин», «Технології експлуатації газових свердловин», «Збір і підготовка продукції нафтових свердловин», «Збір і підготовка продукції газових свердловин». Тобто всі предмети, іспити з яких належить складати, вступаючи до магістратури. Генерацією випадкових чисел із цієї бази вибираються завдання. Відповіді студентів скануються, комп'ютер їх перевіряє й одразу, в присутності учасників олімпіади, видає результат.

Студенти хвилюються не випадково, бо справа варта заходу. Мова не лише про грошові премії для переможців, хоча й така мотивація є. Йдеться про престиж навчальних закладів відповідного профілю, які делегували на олімпіаду своїх вихованців, а також про неабияку користь для самих студентів:

-Кращим із них перемога в олімпіаді сприятиме в подальшому працевлаштуванні, -пояснює Олександр Кондрат.- Адже йдеться про вагомий додаток до резюме, в якому вони зможуть згадати свої нинішні здобутки. Роботодавці на це зважають. У нас, на кафедрі видобування нафти і газу, студентів, які показують такий високий рівень знань, залучаємо до подальшої наукової роботи, вони мають пріоритети в майбутньому стажуванні, працевлаштуванні й т.д.

Над цим варто замислюватись уже на студентській лаві й пам’ятати, що навчання в університеті це – той період, коли під свій високий рівень життєвих домагань можна закласти хороший фундамент зі здорових професійних амбіцій.  Адже майбутні плоди забезпечить тільки сьогоднішній засів. Власне, про це й сказав у своєму вітальному слові проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Сергій Куровець

-Студенти, які хочуть мати гарну оцінку, вчаться на лекціях, складають модулі, заліки, іспити. А на олімпіаду приходять ті, котрі хочуть бути кращими. Бо це – можливість побачити завдання, що виходять за межі колії, яку показує лектор на лекції, нагода підняти власний дух і свій авторитет серед колег. Я в студентські роки завжди брав участь в усіх олімпіадах, до яких тільки міг дотягнутися – десь позитивно, десь негативно. Але досвід на таких заходах завжди набувається.

Вже на початку олімпіади стало зрозуміло: рекомендації її організаторів щодо того, як ефективно працювати над завданнями, на що звертати особливу увагу, як правильно організувати свою роботу – це вже цінне поповнення скарбнички знань. До того ж, як слушно зауважила доцент кафедри нафтогазової інженерії та технологій Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Вікторія Дмитренко, студенти отримують ще й нове бачення того, над чим їм іще слід потрудитися в майбутньому. Для Вікторії Іванівни ІФНТУНГ – не чужий: тут вона свого часу захищала дисертацію. Але разом зі своїми вихованцями приїхала вперше. Впевнена, що сьогоднішня олімпіада важлива для студентів: 

- Вона дає змогу оцінити свій рівень знань не тільки в межах регіону, але й на рівні України, з урахуванням вимог іншого закладу вищої освіти. Адже тут їм запропоновано різнобічні завдання. Щодо ринку праці в галузі видобування нафти й газу, то зараз він дуже відкритий для іноземних компаній, які вимагають від фахівців саме найсвіжіших знань. Тому для учасників олімпіади багато значить можливість отримати нове бачення, новий погляд на нафтогазову освіту.  Вихід за межі регіону завжди корисний для знайомства з новими трендами й досвідом колег. 

Результати олімпіади, як і було обіцяно організаторами, студенти довідалися одразу по її завершенні. Представники ІФНТУНГ показали високий рівень знань і зайняли три перші місця:

І місце – Андрейчук Арсен, студент групи ВНГ-15-3,

ІІ місце – Шейко Вікторія, студент групи ВНГ-15-3,

ІІІ місце – Овчаренко Іван, студент групи ВНГ-15-3.

     

Список та результати участі в ІІ етапі Олімпіади з напряму “Видобування нафти і газу” спеціальності “Нафтогазова інженерія та технології”, проведеної 15-18 квітня 2019 року на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу: spysok_ta_rezultaty_uchasti_v_ii_etapi_olimpiady-konvertyrovan.pdf

*При копіюванні матеріалів активне посилання на сайт обов’язкове: http://nung.edu.ua/

Українська