Науковці університету вчать населення впроваджувати енергоефективні заходи

Мобілізувати функціонуючі сьогодні Об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), мотивувати до підвищення рівня енергоефективності власних будинків – саме з такою метою 20 червня проводився семінар на тему «Механізм стимулювання населення та ОСББ до впровадження енергоощадних та енергоефективних заходів». У заході взяли участь науковці, представники районних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, міст обласного значення, структурних підрозділів ОДА, голови ОСББ. Від Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в семінарі взяв участь проректор з науково-педагогічної роботи, професор М. О. Карпаш. У своїй доповіді Максим Олегович ознайомив присутніх із досягненнями науковців університету у сфері енергозбереження та енергоефективності. Зокрема наголосив, що ІФНТУНГ уже тривалий час співпрацює з містом у цьому напрямі. Науковці університету проводять навчання для керівників ОСББ, організовують тренінги з енергоефективності, сприяють поширенню досвіду, займаються розробкою техніко-економічного обґрунтування, а також супроводом проектів. Крім того, ІФНТУНГ – один із перших ЗВО, де почали випускати  професійних енергоаудиторів, якісна робота й підготовка яких дозволять ефективно здійснювати сертифікацію будівель та надавати правильні рекомендації щодо підвищення рівня енергоефективності. Також в університеті не тільки навчають, але й надають послуги енергоаудиту.

Загалом на тематичному семінарі обговорювалися питання збереження природного середовища, існування людини та запобігання кліматичним змінам на планеті. Фахівці ознайомили присутніх із законодавчими актами, які приймаються на державному рівні та покликані зосередити увагу бізнесу і населення на необхідності бережливого ставлення до енергоресурсів, зменшення споживання викопних видів палива, важливості приватних інвестицій у енергозбереження та поширення прогресивних технологій як в масштабах великих промислових підприємств, так і на локальному рівні.

Учасники семінару також мали можливість поділилися досвідом щодо можливостей механізмів стимулювання для впровадження енергоефективних заходів та отримали багато корисної інформації.

Фото - Івано-Франківська обласна державна адміністрація

 

Українська