Науковому містечку «Нова Енергія» - 3 роки!

Більше 40 тис. відвідувачів, понад 1300 екскурсій у науковому музеї, 390 наукових шоу – це все результати діяльності наукового містечка «Нова Енергія», яке функціонує на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, протягом трьох років!

«Нас дуже часто порівнюють з Коперником. І ми не ображаємося, навпаки - це приємно, а особливо, коли так говорять делегації та відвідувачі з Польщі. Насправді, географія відвідуваності «Нової Енергії» вражає. У науковому містечку побували гості не лише із Західної України, а й з багатьох куточків України. Канада, Норвегія, Туреччина, Голандія, Судан і це не повний перелік відвідувачів з 4 континетів  нашої планети» - зазначає проректор з науково-педагогічної роботи Максим Карпаш.

Так, 21 вересня Наукове містечко «Нова Енергія», яке для багатьох асоціюється з експериментами, інноваціями та цікавими науковими програмами, відсвяткувало своє 3-річчя.

Протягом цього часу проєкт Наукове містечко «Нова Енергія» зі стартапу перетворився на потужний освітній центр, де можна навчатися, експериментувати та доторкнутися до наукових відкриттів і фізичних законів через музейні інтерактивні експонати, яких налічується понад 50. А цьогоріч в «Новій Енергії» презентували ще 5 нових, які демонструють оптику, магнетизм і акустику: магнітний міст, візуалізатор магнітного поля, крокомір, лунофон, труби Пана (орган).

За три роки існування команда «Нова Енергія» створила 3 унікальні наукові шоу, аналогів яким не має в Україні, адже для їх проведення потрібне спеціальне обладнання та дуже дорогі реактиви. Наукове шоу високих напруг «TESLA ENERGY SHOW», шоу вогню «ALLхімія», шоу наднизьких температур «Шостий елемент» – це наукові перформанси, де блискавки на трансформаторі Ніколи Тесла сягають 1,5 м, залізо добувається за температури 2500 ᴼС, а в залі температура падає до -196 ᴼС.

Загалом, освіта для дітей у Науковому містечку - це STEАM за принципами EDUTAINMENT (навчання через гру) та LEARNING by DOING (навчання через практику та експерименти) - навчання після школи, яке готує учнів до успішного працевлаштування в майбутньому. На сьогодні є також можливість навчатись на 13 курсах за напрямами: ІТ-освіта, природничі науки, архітектура та дизайн, 3D технології. З минулого року на базі містечка почали організовувати дуже цікаві наукові кемпи для дітей, майстер-класи, де вдало поєднуються розваги та навчання.

Сталий розвиток суспільства, енергоощадливість та енергосвідомість – популярний напрям навчань для дорослих. Тренінги з енергоефективності, які проводять викладачі ІФНТУНГ, відвідують представники ОТГ, ОСББ, приватних та державних підприємств, а також та пересічні свідомі громадяни.

         Участь у різноманітних українських та міжнародних проектах дозволяє розвиватися, досягати нових горизонтів, робити якісну освіту європейського зразка доступною. До слова, на святкуванні 3-річчя Наукового містечка відбулося нагородження старшокласників, які взяли участь в одному з проєктів - «Школа передових технологій», в рамках міжнародної програми «Make your mark».

Та це ще не все, співзасновниця Наукового містечка «Нова Енергія» Ірина Дарвай  ділиться новинами: «Цьогоріч ми стали Філіалом дуже цікавого для нас проєкту #дівчатаSTEM, який спрямований на подолання гендерних стереотипів при виборі професії, а також на підвищення віри  дівчат у власні здібності та можливість побудувати STEM кар’єру в Україні. Дівчата не активно обирають STEM-галузь. За останніми дослідженнями, серед працівників у STEM лише 23% жінки . Жінки не знають про переваги та можливості при виборі технічних професій. В Івано-Франківському регіоні працюють понад 50 ІТ-компаній і це чудова нагода відкрити цю галузь для дівчат».

 «Думай. Досліджуй. Дій» - це гасло «Нової Енергії». Спонукати дітей досліджувати світ, навчити їх вчитися – бо це навик, який потрібен кожній людині в сучасних умовах розвитку технологій. Тут знають як досягти таких цілей. Велика мрія та клопітка праця перетворили Наукове містечко «Нова Енергія» на потужний освітній центр на перетині науки, гри та сучасних технологій.

 

Українська