Міжнародний день інтелектуальної власності

26 квітня працівники лабораторії захисту та комерціалізації інтелектуальної власності ІФНТУНГ відзначають своє професійне свято - Міжнародний день інтелектуальної власності.

Підрозділ створено у жовтні 2014 року з метою впорядкування процесу комерціалізації результатів науково-дослідних робіт, проектів та для забезпечення вирішення важливих завдань в галузі інтелектуальної власності, розказали завідувач лабораторією Іван Гладь та головний спеціаліст Антоніна Кузенко.

У роботі підрозділу застосовуються такі методи з організації:

1. Визначення патентоспроможних об’єктів інтелектуальної власності та забезпечення іх належної правової охорони. 
2. Участь у міжнародному співробітництві у сфері інтелектуальної власності в рамках інтернаціональних програм і проектів 
3. Допомога в організації здійснення патентних досліджень при виконанні науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт.
4. Участь у симпозіумах, конференціях, нарадах, виставках, обміні технічною інформацією з наукових напрямків роботи університету.
5. Забезпечення авторів винаходів консультативно-правовою допомогою у реалізації їх особистих і майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності. 
6. Аналіз комерційного потенціалу результатів наукової діяльності для визначення найбільш перспективних об’єктів і напрямків науково-технічної діяльності.
7. Забезпечення належного захисту об’єктів промислової власності від неправомірного їх використання. 
8. Участь у кон’юнктурно-економічних дослідженнях з метою виявлення потенційних партнерів з комерціалізації розробок і налагодження контактів з ними. 

Як відомо, Інтелектуальна власність - результат інтелектуальної, творчої діяльності однієї, або декількох осіб, а хорошим прикладом комерціалізації інтелектуальної власності є успішна корпорація Microsoft, яка володіючи матеріальними активами всього на суму  $6 млрд., на ринку оцінюється в сотні мільярдів доларів. Згадуючи Microsoft, неможливо не згадати її засновника – неординарного Білла Гейтса, який, завдяки своєму інтелекту, став мультимільярдером і найуспішнішим бізнесменом світу.

До слова, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу може похвалитись багатьма винаходами та винахідниками. Один з них - проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Мандрик Олег Миколайович, який нещодавно на науково-практичній конференції "Інтелектокористування — на терени міських, районних, селищних рад та територіальних громад"  був відзначений в номінації – "Кращий вчений – генератор ідей"

Українська