Михайло Ковалко: «Головне в житті – бути Людиною!»

Сьогодні в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відзначили 75 років від дня народження світлої пам’яті Михайла Петровича Ковалка. Випускник ІФНТУНГ 1979 р., Михайло Петрович зробив блискучу кар’єру в нафтогазовій галузі. Доктор технічних наук, професор,  лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Міжнародної премії імені академіка Губкіна, заслужений винахідник і володар бронзових, срібних та золотих медалей ВДНГ, академік Української нафтогазової академії, академік Академії гірничих  наук України, він був відомим ученим, фахівцем у галузі енергетики. М.П.Ковалко пройшов усі сходинки професійного зростання - від оператора, техніка-геолога, технолога, інженера управління до голови Державного комітету нафтової, газової  та нафтопереробної промисловості України (1992 - 1995 рр., 1997-1998 рр.) й голови Державного комітету України з енергозбереження (1996-1997 рр.). Свого часу обіймав посади Президента Української нафтогазової академії та очолював  спостережну раду НАК «Нафтогаз України».

Глибокі теоретичні знання й багатющий практичний досвід сформували його як організатора енергетичного комплексу України, здатного передбачити тенденції розвитку не лише окремої  галузі, але й економіки всієї держави. Він завжди пропагував ідею збільшення її власної ресурсної бази енергоносіїв, подолання залежності від імпорту нафти й газу. До думки вченого прислухались колеги в Україні й за кордоном: він був відомим як спеціаліст у галузі розробки нафтових і газових родовищ, ініціатором впровадження у виробництво низки принципово нових технологічних рішень. Зокрема, під його керівництвом запрацювала перша в Європі та світі установка сайклінг-процесу на Новотроїцькому газоконденсатному родовищі. Михайло Петрович – автор більше 45 наукових винаходів і близько 100 публікацій в наукових журналах, монографій, книг.

Добру пам’ять по собі М.П.Ковалко залишив і як народний депутат України ІІ скликання, завдяки якому було створено Державний комітет нафти і газу; як співавтор Закону «Про нафту і газ» і Комплексної державної програми з енергозбереження й Національної програми «Нафта і газ України до 2010 року»; як автор проекту першого в Україні гендерного закону, присвяченого проблемам соціальної рівності чоловіків і жінок у всіх життєвих сферах, що пройшов експертну оцінку Євросоюзу. Саме за його ініціативи була створена міжнародна «Школа рівних можливостей», яка успішно діє вже понад 15 років і готує спеціалістів з гендерної політики.

Небайдуже серце Михайла Петровича спонукало його долучатися до розв’язання найболючіших суспільних проблем – тож став засновником Житомирської коаліції із запобігання й подолання насильства. Він завжди переймався майбутнім своєї Батьківщини – відтак започаткував Міжнародний фонд розвитку інтелектуальних та природних ресурсів.

Про багатющий внесок М.П.Ковалка в науку, промисловість та політику України розповіли на урочистостях ректор ІФНТУНГ Євстахій Іванович Крижанівський, який товаришував із ним ще зі студентських років, та директор Інституту нафтогазової інженерії ІФНТУНГ Олег Юлійович Витязь. Спогади – щемливі, бо Михайла Петровича і зараз гостро бракує друзям і колегам.

Не вистачає його й шанувальникам української пісні. Адже М.П.Ковалко був ще й знаним поетом, на слова якого написано чимало естрадних творів.  Прозвучали вони й сьогодні у виконанні студента Інституту нафтогазової інженерії Олександра Підтопти (вірш «Ідіть у світ, мої слова») й гурту «Будьмо!» (пісня «Наснилась квіткою мені»). І знову, ніби грані діаманта, сяйнули такі різні сторони Михайла Ковалка-митця –  водночас драматичного, навіть трагічного в пророчому передчутті долі Батьківщини, й ліричного та сонячного.

Сторінки його життя сьогодні розгорнулися для студентів і викладачів університету на стенді, присвяченому Михайлові Петровичу, й на книжковій виставці. До слова, колекція Науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ тепер поповниться ще й аудіозаписами пісень науковця-митця, презентованими його сином, Олександром Михайловичем Ковалком. Він тут також – як у родинному колі: теж – випускник ІФНТУНГ і так само працює в нафтогазовій галузі (голова секретаріату науково-технічної ради групи «Нафтогаз»).  Це не випадковість: батько завжди був для нього прикладом. Іде стежками долі, щоразу звіряючись із батьковою настановою, яку твердо запам’ятав: «Головне в житті – бути Людиною».

Саме таку Людину з великої літери сьогодні й згадували в стінах ІФНТУНГ – будівничого держави, вірного сина України, який служив їй і розумом, і серцем. Він залишив їй пісенне послання через роки й відстані:

                             «Будь щасливою, стань багатою, 

                              І весь світ тебе величатиме.

                              Я всі сили віддам, все для тебе зроблю, 

                              Бо я ніжно тебе люблю!»

 

 

Українська