Майбутні провідні фахівці ІТ-галузі України – в одному з найкращих університетів держави

Сьогодні в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу зібралися юнаки й дівчата, серед яких, напевно, є ті, хто років через 10 – 20 буде так само відомий у світі, як знані сьогодні Любомир Романків,  Стів Джобс,  Марк Цукерберг. Адже вони обрали для себе надзвичайно перспективне майбутнє й сьогодні беруть участь у ІІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій.

Університет не випадково був обраний для проведення такого важливого заходу. Ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Зуб’як  пояснює:

-Для організації олімпіади на високому науковому й організаційному рівні дуже багато важить можливість показати школярам сучасні технології, а в ІФНТУНГ  - чудове обладнання лабораторій, хороше програмне забезпечення, належні умови для дітей. Вони знайомляться з ресурсами, які сьогодні можливі, й набувають цінний досвід. Адже школи не мають таких потужностей. Проте, необхідно, щоб учні бачили кращі зразки, тому ми й звернулися до ІФНТУНГ по сприяння в організації цієї олімпіади.

Її учасники приїхали з усієї області. Звісно, хвилюються, адже сьогодні вони роблять ще один крок до своєї мрії, до вибору майбутньої професії й, цілком можливо, мабутньої альма-матер. Приміром Ірина Зубрицька, вихованка ЗОШ №3 в м.Бурштині, серйозно замислюється над перспективами подальшого навчання й каже:

-Починати все-таки краще в Україні, а вже далі їхати за кордон за програмами обміну студентів.  ІТ технологіями дуже зацікавлена з дитинства, адже й тато, й мама в мене – математики. І сама переконана: математика – це майбутнє. Якби не було математики й ІТ-технологій, ми б не мали сьогодні ані комп’ютерів, ані мобільних телефонів, а це важливо в сучасному світі.

Власне, попит суспільства на фахівців в ІТ-галузі й зумовлює той вступний бум на відповідні спеціальності, який уже не перший рік спостерігають в університеті.  проф. Олег Мандрик розповідає, що це – номер один в рейтингу за кількістю заяв від вступників:

-Наш університет надає можливість навчання за державним замовленням і ми розширюємо кількість спеціальностей та освітніх програм. Цього року, сподіваємось, буде започатковано дві нові освітні програми – це «Інтернет речей» і «Кібербезпека». У нас налагоджена дуже хороша міжнародна співпраця. Приміром, навчаючись в магістратурі, наші кращі студенти перебувають за кордоном, в Краківській гірничо-металургійній академії, впродовж 4 -5 місяців і безкоштовно отримують диплом європейського взірця. Плануємо розширити для студентів і цю програму подвійних дипломів, і практику, стажування за кордоном, при чому не тільки в європейських країнах: один наш вихованець проходив практику в Японії. Це дуже розширює перспективи подальшого працевлаштування. Хоча моя мрія, щоб наші діти навчалися й трудилися в Україні.

Професор О.Мандрик привітав учасників олімпіади від імені ректора ІФНТУНГ проф. Євстахія Крижанівського, єдиного на теренах Прикарпаття академіка Національної академії наук України, розповів про півстолітню історію університету, його інститути й нові спеціальності. Адже, попри поширене уявлення, що заклад готує фахівців нафто-газової галузі, сьогодні сфера його діяльності значно ширша: окрім Інституту нафтогазової інженерії й Інституту інженерної механіки, в його складі працюють Інститут архітектури, будівництва та енергетики, Інститут природничих наук і туризму, Інститут економіки та менеджменту, Інститут гуманітарної підготовки та державного управління й, звісно, Інститут інформаційних технологій, де чекають сьогоднішніх учасників олімпіади в якості студентів. Сюрпризом для них стало повідомлення проф. О.Мандрика про унікальну можливість підвищити свої шанси на вступ до ІФНТУНГ на державне замовлення:

-Одинадцятикласники можуть зареєструватися на сайті університету на нашу Всеукраїнську олімпіаду з шести дисциплін (стартує вона в понеділок) і додатково заробити 20 балів до однієї з дисциплін під час складання ЗНО. Це дуже суттєвий додаток, бо під час вступної кампанії навіть 0,5 бала відіграє велику роль для визначення тих, хто пройде на держзамовлення. Тому скористайтесь цим:  зайдіть на сайт і звернуть увагу на інформацію для абітурієнтів і умови участі в цій Всеукраїнській олімпіаді. Вона проходитиме в два тури: перший - домашній, дистанційний, а другий – відбуватиметься в ІФНТУНГ.

Про ще одну приємну несподіванку дня повідомив головний спеціаліст департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА  Василь Палійчук:

-Учні-переможці олімпіад III й IV етапу отримають стипендію голови Івано-Франківської ОДА й Івано-Франківської обласної ради: 8,9,10 класи - на цілий рік на рівні студента першого курсу вищого навчального закладу, а випускники 11-класники отримають одноразову винагороду в розмірі 6 тис.грн., оскільки вони цього року будуть уже студентами (за законодавством дві стипендії отримувати одразу не можна). Проте їхні здобутки буде відзначено в такий спосіб.

Діти були в захваті й від новини, озвученої проректором ІФНТУНГ з науково-педагогічної роботи проф.Максимом Карпашем, який розповів про надзвичайно цікавий подарунок для переможців:

-На всіх призерів чекає бонус у вигляді безкоштовного навчання робототехніці  в науковому містечку «Нова енергія». Це приблизно 8 – 10 занять із тренером на відповідному обладнанні, - пояснив Максим Олегович. - Тим, хто доїжджає з районів, буде надано тревел-грант – 1 тис. грн., щоб можна було покрити витрати на проїзд. А у травні для учасників цього навчання ми оголосимо технологічний хакатон приблизно на 24 години, де призом буде 5 тис. грн. для команди-переможця. Захід цей відбуватиметься в рамках проекту компанії «Київстар» і, переконаний, що він вам багато дасть у плані професійного зростання.

Аби школярі усвідомили, яким це зростання може бути вже найближчим часом і саме для них, проф. М.Карпаш навів дуже промовистий приклад:

-ІФНТУНГ є членом Івано-Франківського ІТ-кластера, і його учасники дуже чекають на вас: уже на ІІ й  ІІІ курсі, вони готові вас працевлаштовувати. Навіть не пригадую таких років, як тепер, коли компанії приходять до нас і просять студентів і випускників. Вони навіть роблять програми релокації, щоб програмісти з інших міст приїжджали в Івано-Франківськ. Кажу це для того, щоб ви зрозуміли масштаб вашої перспективи.

Найблискучішою вона, звісно, буде для переможців олімпіади. Але всі її учасники для університету – найкращі, і вже сьогодні. Тому організатори провели для дітей веселу й корисну для майбутніх ІТ-шників  лотерею, де було розіграно п’ять флешок на 32 GB з логотипом ІФНТУНГ і його гаслом "Якісна освіта - запорука Вашого успіху!". І це відразу підняло дітям настрій. Адже приїхали вони в університет схвильовані мабутнім випробуванням і трішки розгубилися у новій обстановці. Коломиянка Юлія Скрипнюк, вихованка математичного ліцею, так і говорить:

-Тут так велично, університет такий гарний! Хотілося б побачити більше. Я, приміром, зі вступом іще не визначилася, але, можливо, піду саме сюди. Адже ІТ – це майбутнє, це та сфера в якій варто розвиватися.

Нагода побачити більше в учасників олімпіади, безперечно, буде. Після змагань на них чекає надзвичайно цікава екскурсія в наукове містечко «Нова енергія», завдяки якому Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, відомий не тільки дорослим, але навіть малечі, яка обожнює його шоу з видовищними науковими експериментами.

Втім, знайомство тільки починається. Уже невдовзі ми дізнаємося імена переможців олімпіади. А років через 10 – 20, хтозна… Можливо, саме їхні імена стануть синонімом ІТ-революції.

 

Українська