Майбутнє децентралізації – у співпраці з науковцями

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу 21 лютого відвідали представники програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE)Дмитро Коваль, Олеся Хомин, Любомир Кава, Марина Дудяк.

Основна мета візиту – визначення можливих шляхів співпраці університету з об’єднаними територіальними громадами Прикарпаття. Ці та інші питання щодо посилення місцевого самоврядування, створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень, забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні фахівці обговорювали з проректором з науково-педагогічної роботи, проф. Максимом Карпашем.

Під час спільного обговорення експерти виокремили декілька важливих моделей, на основі яких можна побудувати ефективну співпрацю з ОТГ, та визначили, яке місце буде належати університету в цьому процесі. Зокрема,  йшлося про соціальне підприємництво, яке передбачає використання технологій стартап-компаній для розробки, фінансування та впровадження ідей для подолання соціальних, культурних та економічних проблем; перехід від навчання до роботи – це фаза, яка стосується навчання на робочому місці, стажування, угод про комбіновані програми навчання, націлені на підготовку студентів до виходу на ринок праці; економічне садівництво – це модель економічного розвитку, яка ґрунтується на фундаментальному принципі, що підприємці є рушійною силою економіки громад; створення бізнес-інкубаторів, бізнес-акселераторів, центрів підтримки бізнес. Обговорювалось також створення території з покращеною інфраструктурою для бізнесу, агенції місцевого розвитку та сільськогосподарського кооперативу. Реалізація будь-якої моделі потребує значних зусиль, як експертів з розвитку місцевого самоврядування, так і науковців університету.

Відзначимо, що ІФНТУНГ активно сприяє розвитку об’єднаних територіальних громад. Як відомо, під час ярмарку професій «Синергія громади та освіти», організованого Івано-Франківським регіональним відділенням Асоціації міст України, наш університет підписав угоди про співпрацю з  Ланчинською ОТГ, Брошнів-Осадською ОТГ, Дзвиняцькою сільською радою, Яблунівською ОТГ, Витвицькою ОТГ. Фахівці ІФНТУНГ готові практично допомагати вирішувати стратегічні проблеми, з якими новостворені територіальні громади часто зустрічаються.

Крім того, цьогоріч у рамках співпраці з Івано-Франківським регіональним відділенням Асоціації міст України в університеті відкрито нову освітню програму «Регіональне управління». Тут основна увага буде зосереджуватись на розвитку ОТГ та регіональному управлінні. В нас готуватимуть кваліфікованих фахівців, які зможуть писати проекти, залучати кошти та інвестиції для вирішення проблем територіальних громад. ІФНТУНГ активно працює над вирішенням означеної проблеми. Адже зараз основне завдання – створити кадровий потенціал, який відповідатиме на виклики майбутнього.

Довідково. Програма DOBRE USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Global Communities та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в 7 цільових областях: Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Кіровоградській та Тернопільській. DOBRE провела відбір на конкурентних та прозорих засадах та надаватиме пряму допомогу 75 об’єднаним територіальним громадам в цих областях.

Українська