Лекція головного онкогінеколога Івано-Франківської області С. Долика студентам ІФНТУНГ

31 березня 2015 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу головний онкогінеколог Івано-Франківської області Степан Степанович Долик прочитав студентам університету лекцію про одне з найрозповсюдженіших онкологічних захворювань серед жінок – рак шийки матки.

Головний онкогінеколог області навів вражаючу статистику: щодві хвилини в світі помирає одна жінка від раку шийки матки. Щороку в світі це захворювання виникає у понад 600,000 жінок, в Європі – 33,000-35,000 жінок. Щороку в Україні 2,700-2,900 жінок помирають від цього типу раку, загалом – 6-7 жінок в день. Кожного року в Івано-Франківській області 120-130 жінок помирають від раку шийки матки. У 25-27% хворих занедбані стадії раку.  

Попри трагічну статистику, Степан Степанович Долик запевняє, що від раку шийки матки можна захиститися: існує два 100% способи – вакцинація на різних рівнях (проводиться у жінок від 9 до 55 років) і цитологічний скринінг (аналіз на ракові клітини, що проводиться у жінок від 18 до 65 років).

Однак, лікар Долик застеріг студентів, що рак шийки матки може передаватись статевим шляхом, а також через вірус папіломи людини.

Степан Степанович також наголосив, що кожна дівчина чи жінка має право пройти обстеження на ракові клітини на безоплатній основі в будь-якому державному закладі медичної допомоги – поліклініці, жіночій консультації тощо.  

Зважаючи на поширеність захворювання, проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Олег Миколайович Мандрик подав ідею головному онкогінекологу Івано-Франківської області пану Долику організувати на базі ліквідованого оздоровчого санаторію-профілакторію «Бадьорість» тимчасовий Медцентр, де студенти, викладачі та працівники університету могли б пройти безкоштовне медобстеження на виявлення ракових клітин. Степан Степанович підтримав ідею, стверджуючи, що це реальний крок на шляху до профілактики захворювання і закликав слухачів лекції обов’язково скористатись цим шансом в майбутньому.

В кінці лекції керівництво університету та студенти подякували головному онкогінекологу Івано-Франківської області Степану Степановичу Долику за візит та актуальну інформацію. В свою чергу, Степан Степанович подякував студентам та побажав їм завжди дбати про власне здоров’я, вести здоровий спосіб життя, адже, за словами лікаря, саме від студентів, нинішньої молоді залежить щасливе, здорове майбутнє української нації.  

 Проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Олег Миколайович Мандрик представляє студентам лектора Головний онкогінеколог Івано-Франківської області Степан Степанович Долик читає студентам Івано-Франківського національного технічного університеті нафти і газу лекцію про одне з найрозповсюдженіших онкологічних захворювань серед жінок – рак шийки матки 

Українська