Кузня офіцерських кадрів

 14 жовтня у день Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва в Україні відзначається День захисника України. Указом Президента України це свято встановлено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу. Ректорат, профком Івано-Франківського національного технічного університету вітають з цим святом мужності й відваги весь особовий склад кафедри військової підготовки університету, її сьогоднішніх курсантів та випускників-офіцерів, офіцерів запасу, учасників АТО, працівників університету, які у цей непростий для України час захищають її від ворогів зі зброєю в руках чи добросовісною працею в тилу.

Кафедра військової підготовки ІФНТУНГ з часу свого заснування у 1963 році пройшла довгий шлях становлення.  У різні роки її очолювали ветеран Великої Вітчизняної війни, полковник П. І. Вдовін (1963-1978), полковник М. О. Бурденко (1978-1989),  полковник А. А. Гагушин (1989- 1991),  полковник Ю. Б. Ушачов (1991-1992),   полковник   В. М. Лисюк (1992-1997). З грудня 1997 р. і донині керує кафедрою полковник Ю. В. Вязніцев. Вагомий внесок у розвиток кафедри зробили полковники В. І. Коваленко, М. П. Гончар, М. І. Коктишев, О. П. Іванов, О. М. Зарубін, підполковники Д. П. Романовський, В. О. Воскобойніков, Г. П. Передєльський; у розробку нових навчальних програм – полковники І. І. Шостаківський, О. І. Димов, Ю. В. Вязніцев, підполковник В. М. Іваненко. Весь цей тривалий період кафедра здійснювала підготовку  військових фахівців служби паливно-мастильних матеріалів, готувала  офіцерів запасу  для військових підрозділів, частин та з’єднань армії.

  З проголошенням незалежності України військова кафедра Івано-Франківського інституту нафти і газу з липня 1992 р. здобула статус військового закладу. Вона безперервно поповнювала новими зразками техніки служби забезпечення пальним навчально-матеріальну базу кафедри, розширювала навчальні площі спеціалізованими навчальними аудиторіями. До підготовки офіцерів-фахівців високого класу, збереження набутих традицій, досвіду та методики викладання на військовій кафедрі доклали чимало зусиль полковники Ю. В. Вязніцев, І. І. Шостаківський, В. І. Демченко, В. В. Литвиненко, підполковники Я. П. Берладин, В. В. Присяжнюк, Є. П. Шадрін, В. В. Богославець, В. І. Моісеєв, В. І. Полупанов.

    За новими програмами розпочалось на кафедрі військової підготовки навчання офіцерів служби паливно-мастильних матеріалів для проходження служби в Збройних Силах України за контрактом з вересня 1994 року, а  підготовка офіцерів запасу з числа студентів – з 1997 року. З 2009 року на кафедрі військової підготовки розпочалась підготовка військових фахівців тактичного рівня. Завдяки роботі завідувача, полковника Ю. В. Вязніцева та  особового складу кафедра визнана одним з кращих військових навчальних підрозділів з підготовки військових фахівців – офіцерського корпусу, що є гарантом стабільності і цілісності нашої держави, носієм кращих національно-історичних та військових традицій. Кафедра випустила чимало офіцерів, багато з яких у годину випробувань стали на захист нашої Батьківщини – України.  

    В нещодавніх умовах тотального руйнування української армії університету вдалось зберегти особовий склад кафедри, а за сприянням адміністрації ІФНТУНГ ще й покращити її навчально-матеріальну базу. Традиційно кафедра військової підготовки випускає офіцерів-чоловіків, але ХХІ століття вносить свої корективи. До лав курсантів долучились й  представниці прекрасної статі.

    Сьогодні кафедра військової підготовки пропонує якісну освіту, виховує у майбутніх офіцерів патріотизм, високі моральні якості, поняття офіцерської честі. І це вселяє віру, що небо нашої України буде мирним, адже його оберігають славні воїни. Ми довіряємо їм найдорожче, найсвітліше – захист нашої Батьківщини!

Українська